9.06.2015

Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα στο "Επί Κολωνώ"


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στη γειτονιά


Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες των δραστηριοτήτων του θεάτρου Επί Κολωνώ.

Το Studio NAMA στο 1ο έτος εισάγει τους νέους στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής. Οι μαθητές εκτίθενται σε βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και οδηγούνται στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.

Στο 2ο έτος, ο μαθητής εμβαθύνει τη γνώση του πάνω στην υποκριτική με προχωρημένες ασκήσεις αυτοσχεδιασμού. Ολοκληρώνεται το μάθημα με ένα κύκλο τριών μηνών που ονομάζεται “Master-Slave”. Αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στον «κυρίαρχο» και τον «υποτασσόμενο» αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις στην υποκριτική.
Στο 3ο έτος, ο μαθητής ολοκληρώνει την δουλειά πάνω στις ασκήσεις “Master-Slave”, ενώ στην πορεία του μαθήματος, η διδασκαλία στρέφεται σε μικρά ουδέτερα κείμενα πάνω στα οποία εφαρμόζονται οι τεχνικές του αυτοσχεδιασμού σε βάθος. (Η έναρξη μαθημάτων για το συγκεκριμένο τμήμα θα ανακοινωθεί κατά την διάρκεια της χρονιάς)
Το περιεχόμενο των μαθημάτων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε group μαθητών. Επίσης τα τμήματα που απευθύνονται στους επαγγελματίες ηθοποιούς, ενώ ακολουθούν την παραπάνω σειρά ανά έτος, είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εμπειρότερων μαθητών τους (Τεχνικές Υποκριτικής).

Ένα νέο τμήμα θα ξεκινήσει στο studio NAMA από την φετινή περίοδο και το οποίο απευθύνεται σε προχωρημένους σπουδαστές υποκριτικής με τίτλο "Συστατικά Δράσης επί Σκηνής”.  Ποιές ποιότητες προσδιορίζουν την δράση ενός ηθοποιού επί σκηνής; Υπάρχουν 10 βασικά στοιχεία, που η γνώση τους και η εξάσκηση πάνω σε αυτά, ενεργοποιούν τον ηθοποιό σε κάθε υποκριτική προσπάθειά του και τον οδηγούν στον πυρήνα της μεθόδου Στανισλάφσκι. Κάθε καλός ηθοποιός μπορεί να αναγνωρίσει αυτά τα 10 συστατικά δράσης σε κάθε σκηνή που συμμετέχει.
        Δομημένες σχέσεις
        Στόχοι
        Εμπόδια
        Στρατηγική
        Τακτική
        Κείμενο
        Υπονοούμενο
        Εσωτερικός Μονόλογος
        Αξιολόγηση
        Κύτταρα & Ενότητες
        Μικρές σκηνές θα βοηθήσουν την διδασκαλία των μαθητών προκειμένου να εξοικειωθούν με τα 10 αυτά στοιχεία.       
       Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν μαθητές που έχουν παρακολουθήσει δυο έτη σπουδών στο studio Νάμα. Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο
xkolono@otenet.gr).
Οι βασικές αρχές της μεθόδου που ακολουθείται στο Studio Νάμα από την Ελένη Σκότη, αποτελούν εξελιγμένη εκδοχή της τεχνικής, που είναι γνωστή διεθνώς με το όνομα «Method Acting» και που απέκτησε διεθνή αναγνώριση χάρις στο Actors Studio της Νέας Υόρκης.

                                                                    


                                       Μαθήματα                                ωράριο                          έναρξη
          α. Υποκριτική 1ο έτος α’ τμήμα:         Δευτέρα 19:15 - 21:45         από 28/9/15
          α. Υποκριτική 1ο έτος β’ τμήμα:           Τετάρτη 18:30-21:00         από 23/9/15
                          β. Υποκριτική 2ο έτος:              Τρίτη 19:15- 21:45         από 29/9/15
       γ. Τεχνικές Υποκριτικής 1ο έτος:         Πέμπτη 20:00 - 22:30         από 24/9/15
       δ. Τεχνικές Υποκριτικής 2ο έτος:            Τρίτη  21:45 - 24:15         από 29/9/15
   στ. Συστατικά Δράσης επί Σκηνής:         Δευτέρα 21:30 - 24:00         από 28/9/15
                                                                       

- Τα μαθήματα είναι ετήσια και διαρκούν από τον Σεπτέμβριο του 2015
έως το τέλος Μαΐου του 2016
- Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη
- Τα δίδακτρα για κάθε ένα μάθημα από τα παραπάνω είναι
100 € ανά τέσσερις εβδομάδες
- Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.
- Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του θεάτρου στο 210-5138067 για κράτηση θέσεων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
-Αποστολή βιογραφικών για συμμετοχή στα σεμινάρια xkolono@otenet.gr
- Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν στο Επί Κολωνώ μαθήματα «Θεατρικής Γραφής» με τον Ανδρέα Φλουράκη, Σεμινάριο «Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και βιωματικής εμψύχωσης ομάδων» με τον Τάσο Καρακύκλα καθώς και το σεμινάριο «Υποκριτική σε Κείμενα In Progress» με την Πέπη Μοσχοβάκου.
- Πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του θεάτρου Επί Κολωνώ http://www.epikolono.gr
στις σελίδες του θεάτρου στο facebook
θέατρο Επί Κολωνώ https://www.facebook.com/epikolono.gr?fref=ts και
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000.Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο και στο Ωδείο Αθηνών.
 Έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο, «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ, «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια: