8.25.2015

Η Απολογία των ...Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα




Μια διαφορετική «Απολογία του Σωκράτη» στα χώματα που φιλοξένησαν για λίγο τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο, ακούσαμε στο τέλος του Μάη. Στο μικρό αμφιθέατρο του Γυμνασίου στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα παρουσίασε τη δουλειά της ομάδας "ΗΕΚΑΔΕΜΕΙΑ" υπό τους ήχους της αρχαίας ελληνικής και μεσαιωνικής μουσικής από τους "ΣΥΝΔΑΙΤΗΜΟΝΕΣ" .
Στην “Εφημερίδα” δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τέλος της Απολογίας του Σωκράτη, μια μικρή γεύση από την υπέροχη παράσταση που ζήσαμε…

(...) Κατήγορος: Εγώ. Εγώ θέλω να σε κατηγορήσω Σωκράτη. Χρόνια τώρα, περίμενα αυτή τη στιγμή να σε κατηγορήσω. Γιατί χρόνια τώρα, ακούω από τους κάτοικους της Ακαδημίας του Πλάτωνα να μιλάνε στο όνομά σου, για δήθεν δικαιοσύνη, για την αρετή, για τον δίκαιο άνθρωπο και ότι πρέπει να προστατεύσουνε λένε την ιστορία της περιοχή τους και δεν μας αφήνουνε να χτίσουμε. Να επενδύσουμε. (...) Και τι φταίμε εμείς, η εξουσία αυτής της πόλης, που εδώ ο Πλάτωνας έφτιαξε πριν από 2.400 χρόνια την πλατωνική ακαδημία; Λειτούργησε λένε για 1.000 χρόνια και ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου. Ε, και λοιπόν; (...)Σε κατηγορώ Σωκράτη, γιατί εξαιτίας σου και εξαιτίας του Πλάτωνα οι κάτοικοι , ως σύγχρονοι μαθητές σου, μας κατηγορούν, φωνάζουν, αντιδρούν, διαμαρτύρονται. Θέλουν να διαφυλάξουν τον τόπο, ως χώρο ιστορικής μνήμης, έτσι λένε, και δεν μας αφήνουν να επενδύσουμε(...)Πρέπει να χτίσουμε. 
Σε κατηγορώ Σωκράτη , και μαζί με σένα και τους κατοίκους της Ακαδημίας του Πλάτωνα, για ασέβεια στους άρχοντες και στους θεσμούς της πολιτείας.  (...) Απολογήσου Σωκράτη (...)
Σωκράτης: (...)Θα απολογηθώ, θα σας μιλήσω, όχι με λόγο φιλοσοφικό, όπως έγραψε ο Πλάτωνας την «απολογία», αλλά με λόγο απλό, καθημερινό, όπως μιλάει ένας απλός κάτοικος αυτής της γειτονιάς, που βλέπει την αδιαφορία της πολιτείας, στην ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής. Ακούστε με καλά και δείτε πως είναι αληθινά τα πράγματα. (...)Πέρα από το όνομα Ακαδημία του Πλάτωνα, υπάρχει κάτι που να θυμίζει την ένδοξη ιστορία της; Τίποτα. Υπάρχει το πάρκο, όπως ένα συνηθισμένο συνοικιακό πάρκο, που μετά από απαίτηση των κατοίκων τοποθέτησαν σε 3 – 4 σημεία ενημερωτικές επιγραφές για να γνωρίζει ο επισκέπτης τι βλέπει, από τα λιγοστά αρχαιολογικά ευρήματα.
Και σας ρωτώ κατήγορε. Πως έχετε αξιοποιήσει ως σήμερα αυτή τη μεγάλη κληρονομιά έχοντας τη δύναμη όπως είπες να αποφασίζετε και να πράττετε ό,τι θέλετε; (...) Και τι έχετε κάνει εσείς, η εξουσία, γι’ αυτήν; Τίποτα.
Αντί να φέρετε προτάσεις και επενδύσεις, για το πώς θα αξιοποιηθεί πολιτιστικά, πνευματικά, εκπαιδευτικά αυτή η περιοχή, ζητούσατε πριν από χρόνια  στο όνομα του κέρδους, ένα κομμάτι από την ιστορία της, για να χτίσετε πολυτελή γραφεία για το χρηματιστήριο.  Ζητούσατε στο όνομα του κέρδους, ένα κομμάτι από την ιστορία της, να χτίσετε 9όροφο κτίριο για την νομαρχία. Ζητάτε σήμερα, στο όνομα του κέρδους των εταιρειών, ένα κομμάτι από την ιστορία της, για να χτίσετε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, και μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής, θέλουν να το ονομάσουν «οι κήποι του Ακάδημου» εκμεταλλευόμενοι το όνομα του Ακάδημου. (...) Πολυκατοικίες στην Αθήνα υπάρχουν χιλιάδες. Η Ακαδημία του Πλάτωνα στον κόσμο όλο, είναι μια και μοναδική. (...) Η ιστορία βάζει τα όρια ανοχής, για το τι μπορεί να γίνει, τι είδους ανάπλαση μπορεί να γίνει και τι όχι. Και η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να είναι συμβατή με τον τόπο και το ζήτημα αυτό το θέτει ο ίδιος ο τόπος (...)

Αθηναίοι  και Αθηναίες. Αυτά είχαν να σας πουν οι κάτοικοι. Αυτή είναι η δική μας απολογία. Ο χρόνος θα δείξει, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: