8.26.2015

Το χρονικό της κοροϊδίας Καμίνη για το Ψηφιακό "μουσείο" Πλάτωνα

Στου κουφού Καμίνη την πόρτα...

Η συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για το πανάκριβο "κατασκεύασμα" 

Το χρονικό της υπερκοστολογημένης εργολαβίας Καμίνη για το στήσιμο του Ψηφιακού Μουσείου πάει μακριά στο χρόνο. Από το 2013 κιόλας. Η Επιτροπή Κατοίκων είχε ζητήσει τη μετεγκατάσταση του Μουσείου, αμέσως μόλις απελευθερώθηκε το τριγωνάκι μεταξύ Δράκοντος-Μοναστηρίου τον Σεπτέμβριο του 2014, θεωρώντας τη ως ιδανική θέση για τη λειτουργία του. Στην πρόταση αυτή αντιδρούσε επίμονα η επικεφαλής της αρχαιολογίας Ε. Μπάνου με αιτιολογία ότι σε εκείνο το σημείο εξελίσσεται άλλο ΕΣΠΑ. Όπως αποδείχθηκε (διαβάστε το ρεπορτάζ στη σελίδα 5), τίποτε από όσα προέβλεπε το ΕΣΠΑ για το χώρο αυτό δεν θα γίνει.
Τον Οκτώβριο του 2014 συζητείται για πρώτη φορά το θέμα το δημοτικό συμβούλιο. Ο Γιώργος Καμίνης ισχυρίζεται πως θα δώσει απαντήσεις σε ...60 ημέρες. Δεν συνέβη ποτέ. Αντ΄ αυτού, δίνεται εντολή να αρχίσουν οι εργασίες καταστροφής του Πάρκου. Ξηλώνονται τα παγκάκια, ξεριζώνεται ένα δέντρο στο μέσον του Πάρκου. Ο εργολάβος δεν τοποθετεί την αναγκαία πινακίδα του έργου. Οι κάτοικοι καλούν την αστυνομία. Εργολάβος και δήμος ισχυρίζονται πως έχουν όλες τις άδειες για να αρχίσει η κατασκευή.
Τον Απρίλιο του 2015 η Επιτροπή κατοίκων μαζί με τους άλλους φορείς απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη. Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και η επιστολή της Ε. Μπάνου η οποία αποδεχόταν την αλλαγή της χωροθέτησης. Ο Νίκος Ξυδάκης στέλνει επιστολή στον Γιώργο Καμίνη, αποδεχόμενος τις θέσεις των φορέων της Ακαδημίας Πλάτωνα.
Τον Μάιο του 2015 έρχεται προ ημερησίας διάταξης θέμα στο δημοτικό συμβούλιο «γιατί ο δήμαρχος δεν δίνει απαντήσεις στην επιστολή των φορέων της Ακαδημίας Πλάτωνα». Πολύ περισσότερο που η δημοτική αρχή πληρώνει για αναθέσεις επικοινωνίας και διαβούλευσης με τους κατοίκους σε άλλες περιοχές της Αθήνας (π.χ Κυψέλη). Απουσία του δημάρχου αναλαμβάνει η αντιδήμαρχος Ν. Παπαχελά να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του δήμου με τη φράση «πόσες φορές θα συζητάμε αυτό το θέμα»;
 Δυο εβδομάδες μετά, στις αρχές Ιουνίου, το Ψηφιακό μουσείο συζητείται ως κύριο θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική αρχή Καμίνη δεν μας διαφώτισε γιατί ο δήμαρχος δεν απαντά στους κατοίκους. Μάθαμε όμως από την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Ν. Αγγελόπουλου, πως μεγάλο μέρος της ευθύνης για την απώλεια του ελεύθερου Πάρκου της περιοχής, έχει η υπεύθυνη αρχαιολογίας Ελένη Μπάνου!
Για τους κατοίκους ουδεμία σημασία έχουν οι αψιμαχίες και καβγάδες μεταξύ των κρατικών οργάνων και υπηρεσιών. Το αίτημα έχει τεθεί και θα ξανατεθεί με αγώνα. Το Ψηφιακό Μουσείο δεν ανήκει στον ελεύθερο χώρο του Πάρκου. Πρέπει άμεσα να μεταφερθεί. Με κόστος που θα αναλάβει ο δήμος Αθήνας. Δεν μπορεί ο δήμος να πληρώνει μόνο για φιέστες δημοσίων σχέσεων και να ρίχνει βεγγαλικά κι όταν πρόκειται για την ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων να αδιαφορεί με θράσος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: