6.16.2015

Ουμανιτέ: Κάτι τρέχει στην Ακαδημία Πλάτωνα!

Η γαλλική εφημερίδα Humanite κυκλοφόρησε με ολοσέλιδο ρεπορτάζ για την Ακαδημία Πλάτωνα. (εδώ το λίνκ http://www.humanite.fr/academie-de-platon-marque-deposee-572333). Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Δέσποινα και τον Αλέξανδρο για την άμεση ανταπόκριση τους να μεταφράσουν το ρεπορτάζ για να το αναρτήσουμε.

Ακαδημία Πλάτωνος, κατοχυρωμένο όνομα 

Τα ταμεία των αμερικάνικων επενδύσεων BlackRock σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα εμπορικό κέντρο κοντά στα ερείπια του σχολείου που ίδρυσε ο ίδιος ο φιλόσοφος. Αθήνα (Ελλάδα), ειδική αποστολή. Εαν μόνο ο Πλάτωνας γνώριζε τα σχέδια των ολιγαρχών, στις πύλες της ίδιας του της ακαδημίας! Οι κάτοικοι της Ακαδημίας του Πλάτωνα, μία απόκληρη γειτονιά της Αθήνας, είναι απελπισμένοι. 
Εκεί που ο φιλόσοφος ίδρυσε τον πέμπτο αιώνα ΠΧ το διάσημο σχολείο του, ένα πράσινο καταφύγιο σώθηκε, αφού αντιστάθηκε στην ανεξέλεγκτη αστικοποίηση. Στην σκιά των αρχαίων καταλοίπων, τα παιδιά ανεβαίνουν στις κούνιες φεύγοντας απο το σχολείο. Στο τέλος της εβδομάδας, οι κάτοικοι της γειτονιάς πάνε εκεί να αναπνεύσουν γύρω από πικ νικ. Σύντομα θα παιχτεί εκεί η απολογία του Σωκράτη, σε ένα υπαίθριο αυτοσχέδιο θέατρο. Πρέπει να πιστέψουμε πως αυτο το μέρος ελευθερίας, ο εγκαταλελειμένος ιστορικός τόπος από τις δημόσιες υπηρεσίες δεν έχει πια θέση σε μία πόλη παραμορφωμένη από τις ορέξεις των εργολάβων. Για αμφισβητηθεί η αρχαία κληρονομιά,  χρειάστηκε το λιγότερο ένα μεγαθήριο της Wall Street. 

«Μόνος ο πολυεθνικός φορέας του έργου θα κάνει τις επιχειρήσεις»

 Ο ρόλος πέφτει στο ταμείο των επενδύσεων της ΒlackRock , μία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η οποία μετράει 4.000 εκατομμύρια ευρώ, και περιλαμβάνει μεταξύ των μετόχων της τους Rothschild, Warren Buffett, Georges Soros και ακόμα την Elizabeth II. Η ελληνική θυγατρική της Artume SA, εργάζεται σκληρά από το 2007 για την πραγματοποίηση του σχεδίου ενός εμπορικού κέντρου στα περίχωρα της ακαδημίας. Γιγάντιαίος αυτός ο ναός της κατανάλωσης, θα μπορούσε να εκτέινεται σε 55.000 τετραγωνικά μέτρα, και έχει ήδη βαφτιστεί από τους επαγγελματίες επικοινωνιολόγους, πριν να τοποθετηθεί η πρώτη πέτρα. Θα ονομαζόταν «οι κήποι της ακαδημίας». 

Πλάτωνας, κατοχυρωμένο όνομα

Από το 2007 η Artume SA απέκτησε μεθοδικά 20.000 τετραγωνικά μέτρα ανάμεσα στην λεωφόρο Κηφισού και Λένορμαν συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγάλου προστατευόμενου βιομηχανικού χώρου, που αρχικά προοριζόταν να γίνη μία επέκταση του πάρκου. Στο τραπέζι 300 εκατομμύρια ευρώ και η υπόσχεση δημιουργίας 1600 θέσεων εργασίας. Αρκετά για να πείσουν το 2011 τον σοσιαλιστή υπουργό περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έκανε την τροποποιήση του πολεοδομικού σχεδίου προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το τεράστιο έργο. Πρέπει να πούμε ότι οι δεσμοί ανάμεσα στην χρηματοπιστωτική εταιρεία και το ελληνικό κράτος ήταν εκείνη την εποχή, εξοικειωμένοι.Την ίδια χρονιά η τράπεζα της Ελλάδος και έδωσε την εντολή στην BlackRock να διαγνώσει την έκθεση του ελληνικού τραπεζικού τομέα σε χρηματοοικονομικό κίνδυνο. Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι βαθμοί των συγκυριών, ο αμερικάνικος γίγαντας αποκαλεί την τώρα αριστερή,αντί-λιτότητας δύναμη «λαϊστική». Στα περίχωρα της ακαδημίας, πάνω στα ερείπια μίας βίαιης οικονομικής κρίσης, έχουν ανθίσει μέρη σκέψης και αλληλεγγύης. Η πολιτεία είναι από εκείνους, που υποστηρίζουν ακόμα και στην πινακίδα τους τη διδασκαλία του Πλάτωνα. 
Γείτονας, το ευρωπαϊκό χωριό, επιπλωμένο με αντίκες και στάμνες, είναι ταυτόχρονα κοινωνική καντίνα,σταυροδρόμι φιλοσοφικών αντιπαραθέσεων και αυτοσχέδια μουσική σκηνή. Οι κάτοικοι της γειτονιάς έρχονται για μεσημεριανό γεύμα για μερικά ευρώ,τα απογεύματα. Ο Βασίλης Κουφόπουλος, ένας από τους βασικότερους άξονες αυτού, εναντιώνεται στην πρόταση αυτού του εμπορικού κέντρου,καθώς το θεωρεί παράλογο. «δεκάδες χιλιάδες αρχαία νομίσματα έχουν βρεθεί στο μέρος αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος δεν είναι προσβάσιμο στο κοινο ούτε σε ερευντητές. Αντί για ένα εμπορικό κέντρο, θα προτιμούσαμε να δούμε εδώ την οικοδόμηση του μελλοντικού μουσείου της πόλης των Αθηνών. Η ακαδημία των Αθηνών θα έπρεπε να μην συμπεριλαμβάνεται στην απληστεία των καπιταλιστών, και να γίνει και πάλι ένα μέρος διάδοσης της γνώσης. 

Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη πρόταση που σέβεται τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά» δήλωσε. Καθισμένοι στον ήλιο, δύο κάτοικοι της περιοχής, παιδικοί φίλοι, κάνουν μία σκληρή συζήτηση για την πιθανότητα αυτού του τεράστιου αστικού έργου. «αυτή η περιοχή έχει αστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με παράνομο τρόπο, χωρίς να ανακετευτούν οι πολιτικοί. 
Αυτό το εμπορικό δεν έχει κανέναν λόγο να υπάρχει στην αθήνα, όταν οι καταστηματάρχες κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον. Εδώ οι άνθρωποι δεν δεν ξερουν καν πως να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Μόνο ο πολυεθνικός φορέας του έργου, θα κάνει επιχειρήσεις. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε απο αυτό» παρασύρεται ο Ιορδάνης Δαγιόγλου. Απο την πλευρά της Artume SA υποσχέθηκε « ένας τόπος συνάντησης για τους αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης, που να προσφέρει μία μοναδική εμπιρεία ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αγορών». 

«Αυτή είναι μία απο τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα» υποστηρίζει η θυγατρική της BlackRock. Από την άλλη μεριά του πάρκου, που είναι κομμένη εδώ και μερικά χρόνια από έναν δρόμο ο οποίος δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη της Αθήνας, οι αρχαίες σαρκοφάγοι περιμένουν, σε χώρο χωρίς επαρκή περίφραξη, να εκτεθούν σε μία πιο κατάλληλη θέση. Στο γρασίδι, ένα πικ-νικ ενώνει μία παρέα φίλων που απολαμβάνουν τον ήλιο. « Είναι ένα μέρος ήσυχο και χαλαρωτικό. Αισθανόμαστε σαν να είμαστε εκτός Αθηνών,ενώ παραμένουμε στην πόλη. Αυτό το εμπορικό κέντρο, εάν υπάρξει, θα είναι μία καταστροφή. Υπάρχει αρκετό τσιμέντο εδώ. Δεν θέλουμε περισσότερο. Θέλουμε να διαφυλάξουμε την Ακαδημία του Πλάτωνα, για το κοινό μας καλό», λέει χαμογελαστά η Ιωάννα, μία νεαρή περιπατήτρια. Ολιγάρχες, ο Πλάτωνας έλεγε στη δημοκρατία « γενναιόδωροι με τα χρήματα τους, επειδή σέβονται και δεν έχουν μεγάλη μέρα, και εκτός των άλλων
 Οι ολιγάρχες, έλεγε ο Πλάτωνας, στη δημοκρατία "Οὐκοῦν καὶ φειδωλοὶ χρημάτων, ἅτε τιμῶντες καὶ οὐ φανερῶς κτώμενοι, φιλαναλωταὶ δὲ ἀλλοτρίων δι’ ἐπιθυμίαν, καὶ λάθρᾳ τὰς ἡδονὰς καρπούμενοι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: