4.07.2015

Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν είναι μόνοι!

Συνδεθείτε με τη διεύθυνση του Avaaz


Υπογράφετε το κείμενο του ψηφίσματος που ακολουθεί
Διακινείτε το μήνυμα σε  άλλους/ες   για υπογραφή   

ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ

antistasiΣτη Χαλκιδική έχει δημιουργηθεί μέσα από την τοπική κοινωνία ένα εμβληματικό, μαζικό και μαχητικό, κίνημα που εναντιώνεται στη λειτουργία των Μεταλλείων Χρυσού και στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» (95% η Καναδική εταιρεία Eldorado Gold και 5% η εταιρεία Άκτωρ), η οποία σήμερα εντείνει την καταστροφική δραστηριότητά της επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. 
Στη Χαλκιδική συντελείται ένα ταυτόχρονα οικολογικό, κοινωνικό, οικονομικό έγκλημα που επιχειρείται να επιβληθεί στους αγωνιζόμενους κατοίκους μέσα από άγριες επιθέσεις των μηχανισμών καταστολής (αστυνομία, δικαιοσύνη). Η «επένδυση» έχει ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην περιοχή και πρόκειται, αν προχωρήσει, να καταστρέψει το υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας φυσικό περιβάλλον, να διαλύσει την τοπική οικονομία που στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, την αλιεία και τον τουρισμό, να ρυπάνει την ατμόσφαιρα, τη γη και τη διατροφική αλυσίδα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.
Τα φερόμενα ως οικονομικά οφέλη από την «επένδυση» της «Ελληνικός Χρυσός» είναι απλώς ανύπαρκτα, καθώς η εταιρεία δεν είχε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο ούτε καν τα 11 εκατ. € για τη μεταβίβαση των λατομείων ενώ φοροδιαφεύγει 1,7 εκατ. €, σύμφωνα με την καταγγελία του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι βαριές και ανθυγιεινές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα καταστρέψουν χιλιάδες σημερινές θέσεις εργασίας και θα υποθηκεύσουν το μέλλον συμβατών με τον άνθρωπο και τη φύση παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής αποτελεί ένα υπόδειγμα για τα κοινωνικά κινήματα και τους αγώνες της εποχής μας. Συμπυκνώνει όλα όσα αποτελούν τις βασικές αρχές της συλλογικής δράσης : τη λαϊκή αυτοοργάνωση, την άμεση δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη μαχητική αποφασιστικότητα, την αξιοπρέπεια και την ηθική του οράματος για μια άλλη παραγωγική και κοινωνική συνθήκη ζωής. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής πρέπει να νικήσουν όχι μόνο για να σώσουν τη γη τους και να διαφυλάξουν την ελευθερία τους αλλά και για να πολλαπλασιαστεί το παράδειγμά τους στους αγώνες του μέλλοντος.
Καλούμε την κυβέρνηση να λύσει τον γόρδιο δεσμό σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Να σταματήσει τώρα η «επένδυση», να παύσουν οι διώξεις των αγωνιστών και η καταστολή, να προχωρήσει η αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί, να δοθεί η δυνατότητα στο κίνημα να σχεδιάσει το μέλλον της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής με ήπιες και επωφελείς οικονομικά δραστηριότητες και με τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή συμμετοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: