3.31.2015

Στην Ακαδημία Πλάτωνος ο δήμος τσιμεντώνει το Πάρκο, στη Βαρβάκειο ζητάει τη γνώμη των πολιτών!




Πάρκοτσιμέντο από το Δήμο Αθηναίων στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος στο σχεδίασμό μιας γειτονιάς. Για την πρωτοβουλία αυτή μάλιστα χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πραγματικά μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, που δίνει ρόλο στους πολίτες, μόνο που δεν αφορά τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ενώ στην περίπτωση της γειτονιάς ο Δήμος Αθηναίων έχει αρχίσει να τσιμεντώνει ήδη το Παρκάκι, επί της οδού Μοναστηρίου, παρά την νέα άποψη της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων,  στην περίπτωση της πλατείας Βαρβακείου ζητάει τη γνώμη των πολιτών.  Αυτό προκύπτει από το Δελτίο Τύπου για το "ανοικτό εργαστήριο πολιτών" που αναδημοσιεύουμε. Τα συμπεράσματα δικά σας... 




"Ανοιχτό εργαστήριο πολιτών για το μέλλον της πλατείας Βαρβακείου, στο πλαίσιο του εγχειρήματος ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ, πραγματοποιείται την Τετάρτη 1η Απριλίου, από τις 18.00 έως τις 21.30, στη Στοά Βαρβακείου Λαχαναγοράς (μεταξύ των οδών Αρμοδίου και Αριστογείτονος).   
Στο εργαστήριο πολιτών προσκαλούνται άνθρωποι και φορείς που σχετίζονται με την πλατεία, δηλαδή κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες, αλλά και εκπρόσωποι των αρχών, επιστήμονες και επαγγελματίες με σχετικά γνωστικά αντικείμενα, οι οποίοι θα αναπτύξουν από κοινού ιδέες και προτάσεις για την ανάπλαση της πλατείας.
Αξιοποιώντας ζητήματα που αναδείχτηκαν και καταγράφηκαν μέσω συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, οι συμμετέχοντες θα προτείνουν και θα επεξεργαστούν σε θεματικές ομάδες, ιδέες και λύσεις. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου και οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα αποτελέσουν τη βάση για τις τελικές προτάσεις αναβίωσης της πλατείας προς αξιοποίηση από το δήμο Αθηναίων.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Το ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ είναι ένα εγχείρημα έρευνας και δράσης που αποσκοπεί στην ανάπτυξη, καταγραφή και διάχυση μιας πρότυπης διαδικασίας συμμετοχικού αστικού σχεδιασμού μέσα από διατομεακές συνέργειες και ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Το πεδίο έρευνας και δράσης είναι η πλατεία Βαρβακείου στην Αθήνα, ένας υποβαθμισμένος δημόσιος χώρος στην καρδιά της πόλης που αντικατοπτρίζει ευρύτερα αστικά και κοινωνικά ζητήματα. Eν όψει των σχεδίων του δήμου για την αναβάθμιση της πλατείας, στη διαδικασία εμπλέκονται ενεργά δημοτικές υπηρεσίες, ενώ αναπτύσσεται ένα ανοιχτό εγχειρίδιο για την εφαρμογή αντίστοιχων συμμετοχικών διαδικασιών σε άλλα έργα αστικής αναγέννησης.

Το ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ υλοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων και αποτελεί την ελληνική συμμετοχή στο διεθνές δίκτυο Actors of Urban Change  που παρέχει τεχνογνωσία για συμμετοχικές δράσεις αστικής αναγέννησης και  υποστηρίζεται από το ίδρυμα Robert Bosch και τον οργανισμό MitOst. Τα εργαστήρια πολιτών ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ εντάσσονται στις δράσεις της Πλατφόρμας Πολιτικής Καινοτομίας που αναπτύσσουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί Culture Polis, Place Identity και Scify. Το έργο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωχ Ωχ...όταν ακούς για πολλές συνεργασίες με ΜΚΟ και χρήματα του ΕΣΠΑ κράτα μικρό καλάθι..
Αλήθεια αυτή η Βαρβάκειος αγορά πόσες φορές έχει σχεδιαστεί και πόσοι διαγωνισμοί έχουν γίνει?Πόσοι δημαρχαίοι την έφτιαχναν και την (υποτίθεται την ξανά έφτιαχναν) για να είναι όπως όλη η Αθήνα άλλωστε σε αυτό το χάλι.Βρε δεν ντρέπεστε που νομίζετε ότι μπορείτε να μας δουλεύετε?