1.04.2015

Άξονες Πολιτισμού στη Αθήνα-Τι θα γίνει στην Ακαδημία Πλάτωνος

ΠΗΓΗ: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Της Γιώτας Συκκά
Eίναι χρόνια τώρα που η πόλη κρύβει πίσω από σκαλωσιές, λινάτσες και εργοτάξια παραμελημένα μνημεία. Ιστορικά κτίρια που προσπαθούν να ξαναβρούν τη χαμένη τους αίγλη όσο το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να τα διασώσει, συνθέτοντας μια καινούργια σελίδα στη μορφή της Αθήνας. Κάποια απ’ αυτά, όταν αποκατασταθούν, θα ενταχθούν στην καθημερινότητά μας μέσα από νέες πολιτιστικές χρήσεις, κι άλλα, όταν αποδοθούν στο κοινό, θα βοηθήσουν τις δύσκολες γειτονιές στις οποίες ανήκουν.


Εργα του ΕΣΠΑ που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη, όταν ολοκληρωθούν (τα περισσότερα ώς το τέλος του 2015), θα αποτελέσουν πυρήνες οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης σχηματίζοντας καινούργιες πολιτιστικές διαδρομές από την Αθήνα ώς το Φάληρο (με τη βοήθεια χορηγών) και τον Πειραιά. Επιπλέον, η νέα τους χρήση θα αναδείξει άξονες πάνω στους οποίους βρίσκονται σημαντικοί χώροι πολιτισμού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό πάνω από 120 εκατ. ευρώ και εκπονούνται τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης στα μνημεία της Ακρόπολης, μαζί με αυτά στο Ηρώδειο, στη Στοά του Ευμένους, στο Ασκληπιείο, στο Διονυσιακό Θέατρο. Για τους λάτρεις της διπλανής Πλάκας, το μεγαλύτερο έργο που καλείται να συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη της περιοχής είναι η λειτουργία του ΜΕΛΤ και η αναβίωση της «γειτονιάς των θαυμάτων» (το οικοδομικό έργο τελειώνει εντός του έτους), μαζί με την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στο Φετιχιέ Τζαμί και το Ρολόι του Κυρρήστου στη Ρωμαϊκή Αγορά. Επίσης, στη Μητρόπολη Αθηνών, στον Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος Κοττάκη, στην ταλαιπωρημένη Χρυσοσπηλιώτισσα στην Αιόλου και φτάνοντας πια στην Ομόνοια, στον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Επειτα από 16 χρόνια το μνημείο θα αποκατασταθεί από τους σεισμούς του 1981 και του 1999.

Πατησίων και Ακαδημίας

Μια δεύτερη διαδρομή περιλαμβάνει την αποκατάσταση δύο εξαιρετικών και αρχιτεκτονικά σύνθετων κτιρίων. Το σπάνιας ομορφιάς «Acropole Palace» στην άλλοτε αρχοντική Πατησίων, το οποίο μεταμορφώνεται σε καινούργια εστία πολιτιστικών δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού. Δείγμα αρχιτεκτονικής του διεθνούς Art Nouveau, το ξενοδοχείο που οικοδομήθηκε με σχέδια του Σωτηρίου Μαγιάση φιλοξένησε στα σαλόνια του την καλή κοινωνία της Αθήνας ψυχαγωγώντας την με τις καλύτερες ορχήστρες, ενώ από τα μπαλκόνια του αποτυπώθηκε στο σελιλόιντ η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι νέες χρήσεις περιλαμβάνουν τη λειτουργία πωλητηρίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, βιβλιοθήκης, εκθεσιακών χώρων και εστιατορίου-καφέ, που θα του επιτρέπουν να μένει ανοιχτό ώς αργά.

Η λειτουργία του θα ενισχύσει την κίνηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Επιγραφικού ενώ θα συμβάλει στην επανάκαμψη της παρηκμασμένης Πατησίων. Το ίδιο καλείται να προσφέρει στην οδό Ακαδημίας και Μαυρομιχάλη το μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου. Το κτίριο αυτό που περιήλθε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο κατόπιν δωρεάς, προκειμένου να στεγάσει την περίφημη συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων του Διονυσίου Λοβέρδου, θα λειτουργήσει ως παράρτημα του μουσείου. Κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και έπειτα του τραπεζίτη-συλλέκτη Διονυσίου Λοβέρδου, με εντυπωσιακές οροφογραφίες και τοιχογραφίες, θα είναι έτοιμο κτιριολογικά στο τέλος του χρόνου.

Πειραιώς - Συγγρού

Σε άξονα πολιτισμού μετατρέπεται και η Πειραιώς. Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη στις εγκαταστάσεις του μουσείου αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει τα: Ιδρυμα Κακογιάννη, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Εργοστάσιο Τσαούσογλου (Φεστιβάλ Αθηνών και σε δύο χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού), το «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά που περιήλθε στο Εθνικό Θέατρο για τα επόμενα 13 χρόνια. Ενας άξονας που θα συνδέει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά μέσω της Πειραιώς -όπως έχει τονίσει σε ομιλίες της η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη- ενισχύοντας χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, έρευνας και αναψυχής, αναδεικνύοντας κτίρια και μνημεία αστικής και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ώς τα Μακρά Τείχη.

Στον Πειραιά το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων (θα είναι έτοιμο το 2017) στο παλαιό Σιλό θα προσφέρει στους επισκέπτες του «μια περιπέτεια στη θάλασσα». Το Θεματικό Μουσείο (καλείται να ενημερώνει τους βιαστικούς τουρίστες για τον πλούτο της πόλης) και της Μετανάστευσης για τον σύγχρονο πολιτισμό. Ολα θα συμβάλουν στη δημιουργία της «Πύλης Πολιτισμού» όπως προβλέπουν τα σχέδια της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, που έχουν σκοπό να κρατήσουν τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων στην πόλη. Ο ΟΛΠ μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει μια γειτονιά μουσείων, ένα αρχαιολογικό πάρκο με κέντρο την Ηετιώνεια Πύλη, αλλά και την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης.

Ενα άλλο πολιτιστικό μέτωπο δημιουργείται από το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο καταλήγει στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου. Περιλαμβάνει επί της λεωφόρου Συγγρού το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ανοίγει εντός του χρόνου), τη δραστήρια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ευγενίδειο, το Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού στο Μέγαρο Β. Κουλούρα (παράρτημα του Μπενάκη) και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος που ολοκληρώνεται το 2016.

Στη ζωή της πόλης έχει ενταχθεί ήδη ένας καινούργιος αρχαιολογικός χώρος. Το Λύκειο του Αριστοτέλη στην οδό Ρηγίλλης, που γειτονεύει με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στον κήπο του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος οι παρεμβάσεις, προσφέροντας μια μεγάλη εστία πολιτισμού και πρασίνου με το πάρκο Ριζάρη. Από εκεί διακρίνονται και οι εργασίες επέκτασης στην Πινακοθήκη, που εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθούν το 2016 δημιουργώντας ακόμη έναν άξονα πολιτισμού, στη διαδρομή του οποίου συντάσσονται τα: ΒΧΜ, Ωδείο Αθηνών, Πολεμικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ιδρυμα Θεοχαράκη.

Τέλος, είναι και η δύσκολη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μπορεί να αργεί το Μουσείο Αθηνών, θα είναι όμως έτοιμες οι μουσειακές αποθήκες και η ενοποίηση τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: