12.04.2014

Για το Ψηφιακό μουσείο Πλάτωνα περιμένουμε τις απαντήσεις και τις...δεσμεύσεις


Το αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα να αλλάξει η χωροθέτηση του Ψηφιακού Μουσείου του Πλάτωνα έχει τεθεί με πολλούς τρόπους.
Το θέμα αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη συγκέντρωση των κατοίκων που οργάνωσαν η Επιτροπή και η Λαϊκή Συνέλευση πριν δυο εβδομάδες. Θυμίζουμε ότι το Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα έχει σχεδιαστεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που μετέχει στο επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ακαδημίας Πλάτωνα και έχει χωροθετηθεί στο παρκάκι της Μοναστηρίου, έναντι της εισόδου του Αρχαιολογικού Πάρκου επί της Μοναστηρίου και Τηλεφάνους.
Η Επιτροπής Κατοίκων ήδη είχε αποστείλει γραπτό αίτημα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ζητώντας να αλλάξει ο χώρος τοποθέτησής του Μουσείου και να τοποθετηθεί στο τρίγωνο μεταξύ των οδών Τριπόλεως, Μοναστηρίου και Δράκοντος, ένας ιδανικός πλέον χώρος μετά την κατεδάφιση των κτιρίων από το υπουργείο Πολιτισμού.
Στη συγκέντρωση της Επιτροπής Κατοίκων έγινε ενημέρωση από τον επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" στο δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδη πως το θέμα αυτό τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο με ερώτημα προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Ο οποίος ίσως και να αιφνιδιάστηκε. Η απάντηση του ήταν πως θα ...απαντήσει σε ένα μήνα στην "Ανοιχτή Πόλη" για το ζήτημα που έθεσε. Χρησιμοποίησε δηλαδή το εύλογο χρονικό διάτημα που έχει κάθε διοικητική αρχή προκειμένου να απαντήσει επί ερωτημάτων...

Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα συνεχίζει να πιέζει σε κάθε κατεύθυνση ώστε να σωθεί ο ελεύθερος χώρος της πλατείας στον οποίο γίνονται κάθε είδους δράσης και αποτελεί τόπο παιχνιδιού και συνάντησης των κατοίκων.
Για αυτό το λόγο παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη Τρίτη στην οποία αποφασίστηκε η ανάθεση της εργολαβίας κατασκευής του "μουσείου" σε συγκεκριμένο εργολάβο.
Εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων τέθηκε και πάλι έντονα το αίτημα να αλλάξει η χωροθέτηση του. Ο πρόεδρος της Οικονομικής επιτροπής Ανδρέας Βαρελάς "υποσχέθηκε" πως "αύριο κιόλας" θα θέσει το ζήτημα στο υπουργείο Πολιτισμού. Να ζητήσει δηλαδή να παραχωρηθεί για το Ψηφιακό Μουσείο ο χώρος επί των τριών οδών που μόλις απελευθερώθηκε. Ο ίδιος πρόσθεσε βέβαια πως "δεν πρέπει να χαθεί το έργο", αφήνοντας έτσι ανοιχτή κάθε πιθανή έκβαση.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσημη απάντηση που θα πρέπει να δώσει ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη της "Ανοιχτής Πόλης" στο δημοτικό συμβούλιο. Ειδικά αν ο δήμος πράγματι ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να ορίσει άλλο χώρο για την τοποθέτηση του "κλειστού", "προσωρινού" "κουβουκλίου" του Ψηφιακού Μουσείου του Πλάτωνα, ώστε να σωθούν και τα δέντρα στην πλατεία Πλάτωνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: