8.12.2014

Όχι στις κάμερες στα σχολεία


Αντιδρούν εκπαιδευτικοί - σχολικοί φύλακες στην εγκατάσταση καμερών σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων

Της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη

Την αντίδραση των εκπαιδευτικών και των σχολικών φυλάκων συναντά ο σχεδιασμός του Δήμου Αθηναίων να εγκαταστήσει πιλοτικά 80 κάμερες σε σχολικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές όπου έχει διαπιστωθεί ότι οι υπάρχουν μεγάλες φθορές στις υποδομές. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 80 καμερών αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο και η εγκατάστασή τους να γίνει έως τα τέλη του 2014, ενώ το κόστος τους αναμένεται να ανέλθει σε 200.000 ευρώ για 80 κάμερες. Η προμήθειά τους εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα "Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων" του Δήμου Αθηναίων, που θα κοστίσει 7 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί κατά 95% από το ΕΣΠΑ.
Αδιευκρίνιστο που θα είναι το κέντρο ελέγχου και επεξεργασίας του υλικού

Πηγές του Δήμου Αθηναίων επισημαίνουν ότι "η λειτουργία των καμερών θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων" και ισχυρίζονται ότι "θα λειτουργούν μόνο τις ώρες που δεν είναι ανοιχτά τα σχολικά συγκροτήματα και θα είναι γυρισμένες σταθερά προς τις υποδομές και στην περίπτωση που εντοπίσουν πρόσωπα, θα ενεργοποιείται η εντολή που θα μαυρίζει την οθόνη. Παραμένει αδιευκρίνιστο πού θα τοποθετηθεί το κέντρο ελέγχου των καμερών, ποιος θα παρακολουθεί και θα επεξεργάζεται το υλικό και πώς διασφαλίζεται ότι οι κάμερες δεν θα ενεργοποιούνται τις ώρες που τα σχολεία θα είναι ανοιχτά.

Να μην εμπεδωθεί η αστυνόμευση στα σχολεία

"Η ανάγκη για την αγορά των καμερών προκύπτει από την κατάργηση δημοτικών αστυνομικών και μετάταξη των περισσοτέρων στην Ελληνική Αστυνομία και την απόλυση των σχολικών φυλάκων" σχολιάζουν πηγές του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, αυτή η απόφαση συναντά την αντίθεση των εκπαιδευτικών, που, μιλώντας στην "Αυγή" χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία, εξηγώντας ότι "στα παιδιά πρέπει να εμπεδωθεί η έννοια της εποπτείας και όχι της αστυνόμευσης, γιατί μόνο έτσι θα εξελιχθούν σε ελεύθερους πολίτες". Επισημαίνουν ότι οι σχολικοί φύλακες παραμένουν αναγκαίοι γιατί όσο ήταν στα σχολεία επόπτευαν τους μαθητές και προστάτευαν τον χώρο. "Πόσα λεφτά έχουν εξοικονομηθεί από τότε που ήρθαν οι σχολικοί φύλακες στο σχολείο μόνο και μόνο γιατί προστάτευαν το κτήριο από τις φθορές των μαθητών;" σχολιάζουν οι εκπαιδευτικοί.


Εκτεταμένες φθορές μετά την απομάκρυνση των σχολικών φυλάκων


"Άλλο ένα σοβαρό παράδειγμα σοβαρής έλλειψης του σχολικού φύλακα από τα σχολεία είναι η τοποθέτηση καμερών. Ο κ. Καμίνης έπρεπε να είχε προστατεύσει τον θεσμό του σχολικού φύλακα και να μην προσυπογράψει την απόλυσή μας, ούτε βέβαια να επιβαρυνθούν οι δημότες με το υπέρογκο κόστος" σχολιάζει η πρόεδρος των σχολικών φυλάκων Σταματία Τσουμέα. Να σημειωθεί ότι το κόστος μισθοδοσίας κατ' έτος για τους 300 σχολικούς φύλακες του Δήμου Αθηναίων ανερχόταν σε μόλις 3,6 εκατ. ευρώ μεικτά.

"Οι σχολικοί φύλακες μπήκαν στα σχολεία το 2001 γιατί είχαν εντοπιστεί μεγάλες φθορές. Στα τόσα χρόνια που δουλεύαμε σχεδόν κατορθώσαμε να εξαλείψουμε τα φαινόμενα παραβατικότητας" σημειώνει η Σταματία Τσουμέα και προσθέτει: "Εκτός του ότι εποπτεύαμε τις κτηριακές εγκαταστάσεις, λειτουργούσαμε και ως 'πυροσβέστες' ανάμεσα στους μαθητές που τσακώνονταν μεταξύ τους". Αφηγείται, μάλιστα, ότι τα πρώτα 5,5 χρόνια δούλευαν σε βάρδιες επί 24ώρου χωρίς να πληρώνονται αργίες, υπερωρίες και επιδόματα. Όταν μονιμοποιήθηκαν το 2007, το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του ενημέρωνε τους δημάρχους πως είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να διατηρούν βάρδιες επί 24ωρου, καλύπτοντας όμως το μισθολογικό κόστος από τους πόρους τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μόνο λίγοι δήμοι να τις διατηρήσουν. "Ακόμη κι έτσι, κρατούσαμε τα σχολεία σε τάξη", τονίζει η Σταματία Τσουμέα εξηγώντας πως "όλοι ήξεραν ότι τα σχολεία φυλάσσονταν και οι βανδαλισμοί είχαν σχεδόν εκλείψει". Σημειώνει, πάντως, ότι οι επιπτώσεις από τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων ήταν δραματικές για τα σχολεία και αναφερόμενη σε όσους σχολικούς φύλακες επέστρεψαν στα σχολεία μετά την έκδοση προσωρινών αποφάσεων λέει: "Επιστρέψαμε στα σχολεία και αντικρύσαμε εικόνες σαν αυτές του 2001, όταν προσληφθήκαμε".


Στ. Τσουμέα: Ντροπή η εξαγορά των ενσήμων

Αρκετοί είναι, όμως, οι σχολικοί φύλακες που πλησιάζουν σε ηλικία συνταξιοδότησης και δεν κατέθεσαν δικαστική αγωγή για να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στα σχολεία. Με ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη τούς δίνεται η "δυνατότητα" να εξαγοράσουν συντάξιμο χρόνο 5 ετών, περίοδο που αφορά τη "μαθητεία" τους, όπως άλλωστε είχε προσδιοριστεί από την τότε κυβέρνηση για να μην τους καταβάλει τη νόμιμη αμοιβή. Η ρύθμιση αφορά 1.500 σχολικούς φύλακες και οι δήμοι στους οποίους υπάγονται θα πληρώσουν εργοδοτική εισφορά 13,5 εκατ. ευρώ σε ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑ και θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς τους.

"Είναι ντροπή! Αφού μας απέλυσαν, τώρα ζητούν να πληρώσουμε από την τσέπη μας συντάξιμα για χρόνο που όχι μόνο εργαστήκαμε, αλλά και αναγνωρίστηκε η σχέση εξαρτημένης εργασίας" τονίζει η Σταματία Τσουμέα, προσθέτοντας: "Τόσα χρόνια μας έχουν ταλαιπωρήσει. Ακόμη κι όταν μας έθεσαν σε διαθεσιμότητα, τους προτείναμε αναγνώριση των συντάξιμων, ώστε οι μεγάλοι σε ηλικία να συνταξιοδοτηθούν και οι υπόλοιποι να παραμείνουν στην εργασία τους και έβαζαν μπροστά την τρόικα, ότι δήθεν δεν εγκρίνει το κονδύλι". Διερωτάται, μάλιστα: "Εδώ δεν δίνουν στους δήμους τα χρήματα που τους χρωστούν, θα τους δώσουν την εργοδοτική εισφορά για τα ένσημα 1.500 σχολικών φυλάκων;".

Δεν υπάρχουν σχόλια: