8.25.2014

Σχέδιο κατεδαφίσεων της ιστορίας της Αθήνας-Στο στόχαστρο Καμίνη ΥΠΕΚΑ και ο Κολωνός

Την  εύκολη λύση ακολουθούν ο Δήμος Αθηναίων και το ΥΠΕΚΑ. Αντί να αναζητήσουν χρήματα και να συντηρήσουν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια αποφασίζουν να τα κατεδαφίσουν. Σε αντίθεση με όσα κάνουν ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις, όπως η Ρώμη, η Πράγα και η Βαρκελώνη,  που στηρίζουν τον τουρισμό τους, στα μνημεία τους, στην Αθήνα, επιστρέφουν στην πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή των κατεδαφίσεων των μικρών αρχιτεκτονικών  "θησαυρών" που είναι διάσπαρτα στην  Αθήνα. 

Να γκρεμίσουν καμία άθλια πολυκατοικία στην Κυψέλη και τα Πατήσια και να ανασάουν οι κάτοικοι, δεν μπορούν ούτε να το διανοηθούν στο Δήμο Αθηναίων και το ΥΠΕΚΑ.  Μέσα στο σχέδιο των κατεδαφίσεων είναι φυσικά και ο Κολωνός...


Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του "'Εθνους"και της Μανίνας Νικολοπούλου.





Μπουλντόζες στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζονται να κατεβάσουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων και ερειπωμένων κτιρίων της πρωτεύουσας, που απειλούν τη δημόσια υγεία αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων.



«Στόχος μας είναι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας να προχωρήσουμε στην ανάπλαση περιοχών ή δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής της απόσυρσης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων να δημιουργήσουμε κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους, ώστε να αντιμετωπίσουμε εστίες μόλυνσης και εγκατάλειψης», δήλωσε στο «Εθνος» ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.
Στο... μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν μπει γύρω στα 1.800 κτίρια του κέντρου της Αθήνας, τα περισσότερα από τα οποία είναι μαζεμένα στην περιοχή Μεταξουργείου - Κεραμεικού - Ψυρρή και Κουμουνδούρου, ενώ αρκετά βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως Πατήσια, Αγιος Παντελεήμονας, Κολωνός, Εξάρχεια κ.λπ.
Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας και ο Δήμος Αθηναίων βρίσκονται σε στενή συνεργασία εδώ και ένα εξάμηνο, προκειμένου να καταλήξουν στον ακριβή αριθμό των κτιρίων, να συγκεκριμενοποιήσουν τα προβλήματα και να διαπιστώσουν ποια ακίνητα μπορούν να σωθούν.
Παράλληλα να διαμορφώσουν το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, υπό μορφή προεδρικού διατάγματος, που θα επιτρέψει στην Πολιτεία να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες και επεμβάσεις. Το διάταγμα θα ρυθμίζει τόσο τις σχέσεις με τους ιδιοκτήτες όσο και τις χρήσεις που θα επιτραπούν σε όσα κτίρια επιζήσουν και ανακαινιστούν. Σίγουρα δεν θα πρόκειται για κτίρια κατοικίας, αλλά για κτίρια γραφείων, επιχειρήσεων, τουρισμού, γενικότερα συνάθροισης κοινού.

Σημαντικός αριθμός διατηρητέων έχουν εγκαταλειφθεί, με κίνδυνο την κατάρρευσή τους (φωτογραφία αρχείου)
Στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν πως οι κατεδαφίσεις (ή αποσύρσεις κτιρίων, όπως τις χαρακτηρίζουν) μπορεί να είναι εκτεταμένες, καθώς η πλειονότητα των ακινήτων δεν φαίνεται βιώσιμη. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εκτίμησε στο «Εθνος» πως ενδέχεται να μπορέσουν να σωθούν περί τα 500 κτίρια, «σημαντικό νούμερο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κοινόχρηστος χώρος
Οι κατεδαφίσεις μπορεί να είναι ολικές ή μερικές, να διατηρηθεί δηλαδή ένα τμήμα του κτιρίου ή στη θέση του κατεδαφισθέντος να δημιουργηθεί δημόσιος κοινόχρηστος χώρος. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα αφορά σύνολο προβληματικών κτιρίων γύρω από δρόμους ή πλατείες, ώστε να αναδειχθεί καλύτερα η ανάπλαση. Σχεδιάζεται ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που είχε προωθηθεί σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Βυζίτσα στο Πήλιο, όπου το Δημόσιο ανέλαβε να αποκαταστήσει και να αναπλάσει τον οικισμό και ύστερα από μια περίοδο εκμετάλλευσης των ακινήτων τα παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους.
Στο τέλος του μήνα αναμένεται να συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας που θα αποτελείται από εκπροσώπους του δήμου, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας και των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΕΚΑ, ώστε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι παρεμβάσεις για τα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια θα γίνουν μέσα στα όρια του ΣΟΑΠ Αθήνας (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης), επισημαίνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, ενώ σχεδιάζεται να επεκταθούν στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει τις περιοχές Εμπορικό Τρίγωνο - Κουμουνδούρου - Ψυρρή, Πλατεία Βάθη - Μεταξουργείο - Κεραμεικός, Μουσείο - Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας - Πλατεία Αττικής - Αγιος Παύλος.
Το θέμα της αντιμετώπισης των εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων κτιρίων και της απόσυρσής τους, εφόσον χρειαστεί, έθεσε μετ' επιτάσεως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ, τον περασμένο Ιούλιο. Ο Γιάννης Μανιάτης συμφώνησε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.
ΥΠΕΚΑ
Κίνητρα για προστασία των διατηρητέων
Παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλειμμένων, το ΥΠΕΚΑ αναζητά τρόπους να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα συντήρησης και ανάδειξής τους.
«Επιδιώκουμε την προστασία των κτιρίων ανά την επικράτεια που έχουν θεσμικά κηρυχθεί ?διατηρητέα?, με πρότασή μας προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η Πολιτεία να διατηρήσει και να επεκτείνει τα κατά το δυνατόν ευνοϊκότερα φορολογικά μέτρα», δηλώνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.
Οπως επισημαίνει, στόχος είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία των πολιτών με τη δημιουργία κινήτρων για την αποκατάστασή των διατηρητέων, καθώς σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχουν εγκαταλειφθεί, με κίνδυνο την κατάρρευσή τους. Κάτι που συνιστά απειλή για την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων, ενώ υποβαθμίζεται ο αστικός χώρος και δημιουργούνται εστίες παραβατικότητας στην καρδιά της πόλης.
Προτάσεις
Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τη μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων έως 50% για κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί εν όλω ή εν μέρει διατηρητέα, ενώ η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει το 100% σε περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων διατηρητέων, που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ηλεκτροδοτούνται, εφόσον αποκατασταθούν και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Η μείωση του φόρου ακινήτων μπορεί να ισχύσει για ορισμένα χρόνια, εφόσον διαπιστώνεται πως γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση θα διακόπτεται.
Μανίνα Νικολοπούλου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος πρέπει να βρει το κουράγιο να δημιουργήσει το "νέο λεξικό της ελληνικής γλώσσας", της περιόδου των "ριζικών μεταρρυθμίσεων" που έχει ανάγκη η χώρα για να "βλέπει στα μάτια" τους δανειστές της. Η κατεδάφιση θα σημαίνει απόσυρση. Η απόσυρση κάτι θα σκεφθούν να σημαίνει. Ή "αναπληρωτής", ειδικά για το χώρο της παιδείας, δεν θα σημαίνει πια αυτόν που αναπληρώνει κάποιον που λείπει για διάφορους λόγους από τη θέση του, αλλά αυτόν που για διάστημα μιας σχολικής χρονιάς θα τοποθετείται στη θέση ενός συνταξιοδοτημένου ή ενός διαθέσιμου - υπό απόλυση κατόπιν "αξιολόγησης". Μέχρι τώρα, οι κυβερνώντες ομού μετά των "δημοσιογράφων" που στηρίζουν, έχουν πάρει από το λαό διάφορους χαρακτηρισμούς. Διαστρεβλώνουν και τη γλώσσα. Πως να τους αποκαλέσεις;

Ανώνυμος είπε...

Θα κατεδαφίσουν για να αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα!!Ποιου είδους και μεγέθους; Γιατί η ένεση γίνεται και στο εγκαταλειμμένο,αλλά η ηρωϊνη αποθηκεύεται και διακινείται από βίλες, σκάφη και άλλους χώρους υψηλής αισθητικής και απόλυτης ασφάλειας.

Ανώνυμος είπε...

“Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων”.
Θουκυδίδου Ιστορίαι, Βιβλίο 3, Κεφ. 82,4