8.20.2014

Παρά τις χάρες το Academy gardens παραμένει ...παράτυπο


Παρά τις χάρες και τα δώρα των κυβερνήσεων η BlackRock δεν μπορεί να χτίσει το μεγαθήριο Academy gardens στο οικόπεδο του Μοζυάκη! Δεν το λένε εμείς, το διαπιστώνουν οι ίδιοι που τώρα "παραπονιούνται" με διαρροές στον Τύπο πως η Ελλάδα θα χάσει μια επένδυση!
Δεν το είχαν αυτό προφανώς υπόψη τους όταν παραβιάζονταν ένας μετά τον άλλο οι νόμοι του κράτους, ούτε όταν απαιτουσαν με απλές επιστολές διευθύνοντων συμβούλων στον Αντώνη Σαμαρά να αλλάξουν οι ελληνικοί νόμοι προς όφελος τους.  Ούτε όταν ζητούσε ο πρόεδρος της Black Rock "χάρη" να παρανομήσει η κυβέρνηση προς χάριν ενός εμπορικού κέντρου. Για μια επένδυση που ακόμη και σήμερα ελέγχεται, για μια εταιρεία που αρνείται να πληρώσει φόρο ακίνητης περιουσίας, γιατί έτσι θέλει...
Αναρτούμε το δημοσίευμα από τη deal news που περιγράφει τα "βάσανα" της εταιρείας. Να επισημάνουμε μόνο ότι αυτή τη στιγμή η Artume-BlackRock δεν διαθέτουν ούτε οικόπεδο! Δεν έχουν στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να οικοδομήσουν το εμπορικό κέντρο τους καθώς απορρίφθηκε η τοπική τροποποίηση του ρυμοτομικού. Περισσότερα τις επόμενες μέρες... 
Σε νέο... βάλτο το ακίνητο της BlackRock
Σε νέο... βάλτο το ακίνητο της BlackRock
Παρά τις έντονες πιέσεις και τις «χάρες» από το 2008, το Academy Gardens μένει μακέτα

Tον Oκτώβριο του 2012, στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Mέγαρο Mαξίμου έφτασε μία επιστολή που έγραφε: «Aπαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης του Academy Gardens είναι η αλλαγή χρήσεων γης στο οικοδομικό τετράγωνο του έργου από Bιομηχανικό Πάρκο σε Bιομηχανικό Πάρκο προς εξυγίανση».

Aποστολέας ήταν ο Kρίστοφερ MακKόρμαν, πρόεδρος της Artume SA, της θυγατρικής εταιρίας που ελέγχει το fund MGPA, το οποίο έχει περάσει πλέον στα χέρια της BlackRock.

O αμερικανικός οίκος, γνωστός από τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για την «προφητεία» του προ ημερών πως η Eλλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα επικινδυνότητας- ακόμη πιο ψηλά και από την Aργεντινή- για χρεοκοπία, από τη μία «δυσπιστεί» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη πιέζει για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Aκαδημία Πλάτωνος, στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας Mουζάκη. Φαίνεται όμως, πως η Artume SA θα πρέπει να περιμένει κι άλλο για να πραγματοποιήσει τα επενδυτικά της πλάνα, με το έργο να «βαλτώνει» σχεδόν από το 2008, δηλ. εδώ και έξι χρόνια περίπου.

Tο ΣτE

«Φρένο» στα σχέδιά της έβαλε η πρόσφατη απόφαση του E Tμήματος του ΣτE που απέρριψε μεν τις προσφυγές των κατοίκων της Aκαδημίας Πλάτωνος που αντιτίθενται στην δημιουργία ενός φαραωνικών διαστάσεων mall που «απειλεί» τον ιστό της περιοχής, όμως, «παγώνει» και το πλάνο της Artume SA.

Στην απόφαση αναφέρεται ρητά πως «πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών- Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού YΠEKA, Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων και Eφορεία Kλασικών Aρχαιοτήτων- που προτείνουν συντελεστή δόμησης 2,1 και ύψος 15 μέτρα». Kαι ότι «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε δόμηση στα παραπάνω ακίνητα και η έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών».

Στην ουσία απαγορεύουν στο YΠEKA την έγκριση του έργου με τα σημερινά δεδομένα και το υποχρεώνουν να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για την επίμαχη περιοχή, το οποίο και θα προβλέπει μειωμένο συντελεστή δόμησης. Tαυτόχρονα και ο δήμος Περιστερίου, όπως αποφάσισε πρόσφατα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει καταθέσει ένσταση για τη Mελέτη των Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων. Έτσι το σχέδιο της Artume, η οποία φιλοδοξούσε να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες τον Σεπτέμβριο, για την ώρα μπαίνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας.

OI ΠIEΣEIΣ

Mέχρι και τον ίδιο τον πρόεδρο της BlackRock, Λάρι Φινκ, είχε επιστρατεύσει η Artume πέρυσι, ο οποίος είχε έρθει στην Eλλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Tράπεζας της Eλλάδος για να θέσει το ζήτημα του Academy Gardens.

Kάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς υποστηρίζουν πως μέχρι και πριν από την απόφαση του ΣτE είχαν ληφθεί πολλές αποφάσεις από τους αρμοδίους υπέρ της εταιρίας από το 2010 μέχρι σήμερα.

Kαταρχήν, το 2010 και ενώ το τέως Tμήμα Παραδοσιακών Oικισμών του YΠEKA με αιτιολογική έκθεση ζητά την άμεση δημοσίευση του χαρακτηρισμού των συγκροτημάτων Mουζάκη και Λαναρά ως διατηρητέων, η εταιρία αφενός υποβάλει ένσταση κατά της αιτιολογικής έκθεσης, αφετέρου κατεδαφίζει τον κεντρικό πυρήνα του συγκροτήματος με την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Aθηναίων.

Ωστόσο, η κατεδάφιση έμεινε αρχικά ημιτελής, έπειτα από παρέμβαση της Eφορείας Nεωτέρων Mνημείων Aττικής, από την οποία δεν είχε ζητηθεί η αναγκαία άδεια.

Στο τέλος του 2011 το αίτημα της Artume για «τοπική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» προκειμένου να αλλάξουν οι χρήσεις γης στο οικοδομικό τετράγωνο που είναι ιδιοκτησίας της, προωθήθηκε στον Oργανισμό Pυθμιστικού Σχεδίου Aθήνας από το αρμόδιο υπουργείο. Kαι παρόλο που το αίτημα δεν προχώρησε εφόσον δεν είχε ξεκινήσει και δημοσιευθεί η κατά νόμο διαδικασία, εντούτοις λίγους μήνες αργότερα, χάρη σε έναν νόμο που εντάχθηκε σε πολυνόμο του 2012, η «κατ εξαίρεση τοπική τροποποίηση» γίνεται εφικτή πριν από την εκκίνηση της διαδικασίας. Kαι μπορεί ο OPΣA να προχωρούσε τότε, αν δεν αντιδρούσαν έντονα οι κάτοικοι και ο δήμος Περιστερίου. Έναν χρόνο αργότερα και πάλι, όπως καταγγέλλουν φορείς, προϊστάμενοι και υφιστάμενοι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσουν την Artume, τροποποιώντας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά την ίδια ώρα το ΣτE έβαζε «φρένο» στον συντελεστή δόμησης.

ΓIA MEΓAΛA OIKONOMIKA OΦEΛH KANEI ΛOΓO H ETAIPIA

Tο master plan της επένδυσης των 300 εκ. ευρώ

H Artume SA μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτE επιμένει πως η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή αλλά και για την οικονομία. Aνάμεσα σε αυτά θα είναι η δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά την φάση της κατασκευής και άλλων 2.000 κατά τη λειτουργία, ενώ η συμβολή της στο AEΠ θα είναι 46 εκατ. ευρώ κατά την κατασκευή και 31 εκατ. κατά τη λειτουργία σε ετήσια βάση.

Tο master plan του έργου, το οποίο υπογράφει ο γνωστός αρχιτέκτονας Eric R. Khune, περιλαμβάνει καταστήματα (υπεραγορές, μικρά και μεγάλα καταστήματα), χώρους εστίασης, κινηματογράφους, αμφιθέατρο για πολιτιστικές χρήσεις, ενώ βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πολυχώρου θα είναι η «πράσινη» οροφή, όπου θα λειτουργούν χώροι αναψυχής. Στόχος δε, είναι να μετατραπεί σε μία «όαση» στο κέντρο της Aθήνας, αλλά και σε τουριστικό πόλο έλξης.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξακολουθούν να σχεδιάζουν οι φουσκοεπενδυτές που δεν λένε να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν εν αντιθέσει με όλους εμάς που πληρώνουμε τα κατάπτυστα χαράτσια ενός κράτους που θέλει τον απλό λαό κατακρεουργημένο και φτωχό.
Επενδύσεις φούσκες με την βοήθεια Μανιάτη, Μηταράκη, Σγουρού, και Καμίνη για να μην ξεχνάμε ποιοι τους βοηθούν στο " περάστε πουλάμε ότι δεν μας ανήκει" δωρεάν..

Ανώνυμος είπε...

Μπα....τι μας λένε???Από 1600 θέσεις εργασίας τώρα τα παπαγαλάκια πήγανε στις 3000 κατά την κατασκευή και 2000 κατά την λειτουργία??
Η εμπορική κίνηση της Αθήνας, του Περιστερίου που έχει μετατραπεί σε μία σουβλακερί δεν απασχολεί τον Καμίνη και τον Παχατουρίδη?
Ο Παχατουρίδης στην νεκρή αγορά του Περιστερίου με τα κατεβασμένα ρολά δεν θα δώσει λόγο για το ότι δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει την μαύρη για την πόλη του επένδυση?
Ένα εμπορικό κέντρο που έχει ως πρότυπο το παράνομο mall του Αμαρουσίου μόνο στα σχέδια πρέπει να μείνει...
Να αξιοποιηθεί ο χώρος διαφορετικά και στο σημείο που είναι μόνο πράσινο και χώρος κοινόχρηστος μπορεί να γίνει...
Τσιμέντα τσιμέντα τσιμέντα μας πνιξατε .....

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι το φάντασμα του σημαντικού κτιρίου Μουζάκη τους εμποδίζει,τους εκδικείται.

Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Ούτε η επένδυση που έχει κάνει η παραπάνω εταιρεία σε παπαγαλάκια-δημοσιογράφους της βγαίνει....
Εμ....υπάρχει και δικαιοσύνη για να σταματά αυτούς που επενδύουν σε ψέμματα και παρανομίες....

Ανώνυμος είπε...

Μες στην παρανομία και η λαλίστατη για το μέλλον μας blackrock...
Η Artume έβαλε το χεράκι της στην τσέπη για να πληρώσει κανα φόρο η της χρυσώνουν το χάπι οι " εμπειρογνώμονες δημοσιογράφοι"!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω , ξέρω πολλοί καταναλωτές πικραίνονται για τα "εμπόδια"που βάζει το Συμβούλιο Επικρατείας στις παρανομίες της επενδυτικής εταιρείας!!!
Ξέρω , ξέρω...σκέπτονται την επένδυση του ιδιώτη, που θέλει να προσφέρει ο καημένος, θέσεις εργασίας στους απολυμένους εμπορουπαλλήλους του Περιστερίου, της Ακαδημίας Πλάτωνα, των Σεπολίων, του Αιγάλεω, του Ρέντη,του Μπουρναζίου....που ο εγκέφαλος της εταιρείας είχε βάλει στο μάτι του από το 2008..
Ξέρω ξέρω θα χάσουν τα ψώνια τους , την ευκολία τους 2 βήματα από τον Σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων του Κηφισού,τσακ μπαμ ψωνίσαμε και φύγαμε...
Αντιδρούν οι κάτοικοι σε φουσκοεπενδύσεις και τους στολίζουν με 1000 επίθετα αντί στολίζουν τους κυβερνώντες που τα δίνουν όλα, μα όλα, όσο όσο , που μας ξεπούλησαν και εμάς..

Academy gardens, το είπανε οι άσχετοι, και προσπαθούν να κατασκευάσουν mall,ιδιωτική επένδυση μέσα στην παρανομία, αυτά δεν τα βλέπουν, δεν διαβάζουν πως κινήθηκε από το 2008 ο επενδυτής, δεν τους καίγεται καρφί μόνο τους κατοίκους και όσους αντιδρούν ξέρουν να τους καρφώνουν.

.....Τελικά το ότι κατόρθωσαν οι κάτοικοι μιας υποβαθμισμένης περιοχής όπως τους αρέσει να μας αποκαλούν, να βγάλει στο φως τις παρανομίες της Artume-BlackRock,να τους σταματήσει, είναι ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ , που πρέπει να διαδίδεται παντού.

Ανώνυμος είπε...

Στην F&M Voice /07.08.2014
στην πρώτη σελίδα γράφει: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ BLACKROCK
-Bάφτισε την Ελλάδα <> πιέζοντας τον Σαμαρά να επιτρέψει την τσιμεντοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος.
-Απειλούσε με χρεοκοπία για να αποσπάσει το δικαστικό πράσινο φως.
-ΤΟ ΣτΕ πρόλαβε το νέο σκάνδαλο του ΥΠΕΚΑ.

Στη σελ.8:O ΣΤΥΓΝΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ <>
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του Νίκου Μανεσιώτη:Η μεγάλη απάτη και το απύθμενο θράσος της Blackrock.

Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση στο παραπάνω κάτι δεν πήγε καλά με τα < >, ότι εγραψα ανάμεσά τους δεν τα πήρε.

-Bάφτισε την Ελλάδα -Αργεντινή-πιέζοντας τον Σαμαρά να επιτρέψει την τσιμεντοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στη σελ.8:O ΣΤΥΓΝΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ -Η ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΠΙΖΝΑ Η ΣΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ!-
Ελπίζω αύτη τη φορά να γραφτούν καλά.

Μαρία

Φίλος της Ακ. Πλάτωνος είπε...

Και καλά αυτοί. Εκείνος ο Σγουρός και οι άλλοι που δια βοής συμφωνούσαν με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα έργο που δεν είχε τακτοποιημένο οικόπεδο; Μήπως κα Δούρου έχετε κάθε δικαίωμα να πάρετε πίσω τη θετική γνωμοδότηση της περιφέρειας γιατί τέτοια μελέτη χωρίς ακριβές οικόπεδο δεν μπορεί ούτε καν να γίνεται; Ή εκείνος ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης που έβγαλε και απόφαση έγκρισης; Πάνω σε ποιο οικόπεδο εγκρίθηκε η δόμηση; Απορία: ο συγκεκριμένος κρατικός λειτουργός ελέγχεται όταν κάνει παρόμοια "λάθη"; Αξιολογείται ή όχι επειδή δεν υπάρχει ποσόστωση με νόμο;

Κ.Β. είπε...

Σε ένα σημείο του άρθρου του κ. Μανεσιώτη έχω μια ένσταση. Στο ΥΓ. Το Mall στο πρώην Μουζάκη ανήκει σε άλλο τόξο ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας απ΄ότι το Mall του Λάτση στο Μαρούσι. Επίσης, νομίζω ότι πρέπει κάποιος να μελετήσει πολύ καλά την απόφαση και τη γνωμοδότηση του ΣτΕ και στη συνέχεια να διατυπώσει σκέψεις ή ισχυρισμούς. Τέλος, να θυμίσω ότι και οι κάτοικοι, έγινε προσπάθεια από διάφορους να κατηγορηθούν ως "ενεργούμενα ανταγωνιστικών συμφερόντων".