7.10.2014

Oι μπασκέτες «άναψαν φωτιές» στον Καμίνη

ΠΗΓΗ:http://www.enet.gr/

Τα «πυρά» δημοτικών κινήσεων εισπράττει ο δήμαρχος, που τον κατηγορούν για επικοινωνιακές φιέστες που εξυπηρετούν μεγαλοεργολαβίες.

 φωτο Ορέστης Σεφέρογλου

"Χορηγός επικοινωνίας και εκπρόσωπος των συμφερόντων της ARTUME ο Δήμος Αθηναίων", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η "Ανοιχτή Πόλη", η δημοτική παράταξη του Δήμου Αθηναίων, με επικεφαλής το Γ. Σακελλαρίδη. Το γιατί το εξηγεί σε ανακοίνωσή της:
"H Ακαδημία Πλάτωνος αποτελεί μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και, ταυτόχρονα, μία από τις περιοχές με τις περισσότερες δυνατότητες, λόγω του εξαιρετικά σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Δυστυχώς, οι δυνατότητες αυτές παραμένουν επί σειρά ετών αναξιοποίητες, ενώ τα προβλήματα συσσωρεύονται εξαιτίας της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής.


Το ζήτημα της ανέγερσης εμπορικού κέντρου στο οικόπεδο Μουζάκη από την εταιρία ARTUME, αποτελεί παράδειγμα απροκάλυπτης εξυπηρέτησης μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων σε βάρος του συμφέροντος των κατοίκων και του μικρομεσαίου εμπορικού κόσμου της περιοχής. Τα προηγούμενα χρόνια, η Δημοτική Αρχή έδωσε «γη και ύδωρ» στη συγκεκριμένη εταιρία.
Πέρασε φωτογραφικές ρυμοτομικές διατάξεις από το δημοτικό συμβούλιο, γκρέμισε το κτήριο Μουζάκη, που αποτελούσε κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας, και κατάφερε –με δικές της ενέργειες και της κυβέρνησης– να απαλλάξει την εταιρία από την υποχρέωση να καταβάλλει ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας ύψους 5,3 εκ. ευρώ! Σήμερα, η Δημοτική Αρχή οργανώνει και φιέστα προς τιμήν της εταιρίας, επειδή αυτή ανέλαβε την τοποθέτηση καινούριων μπασκετών στο ήδη υπάρχον αθλητικό κέντρο νεότητας της περιοχής.
Εν ολίγοις, ο Δήμος Αθηναίων, αφού έκανε τα πάντα για να δρομολογηθεί η κατασκευή του εμπορικού κέντρου εις βάρος της περιοχής, τώρα λειτουργεί και ως χορηγός επικοινωνίας της εταιρίας, προβάλλοντας το μηδαμινό κοινωνικό της έργο. Η αξιοποίηση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν μπορεί να γίνει με νέο τσιμέντο. Δεν μπορεί να γίνει μέσω της προώθησης της κουλτούρας της μαζικής κατανάλωσης.
Και κυρίως δεν μπορεί να γίνει με τα «λουκέτα» στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής που θα επιφέρει η λειτουργία του νέου εμπορικού κέντρου. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει τους αγώνες της, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, για μια ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών.

Aπό την πλευρά της η  «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει: «Αφού για τρία χρόνια τα γηπεδάκια της πλατείας Σ. Πέτρουλα στον Κολωνό ήταν κλειστά για τα παιδιά της περιοχής, ο δήμαρχος Καμίνης τα ξαναεγκαινιάζει σήμερα 9/7/2014 μαζί με την εταιρία ARTUME, στην οποία έχει ήδη εγκρίνει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Απέναντι στη δίκαιη αντίδραση κατοίκων και μικροεπαγγελματιών της περιοχής, ο δήμαρχος αποδεχόμενος τα ψίχουλα της χορηγίας της εταιρείας για την επισκευή του γηπέδου στην πλατεία Σ. Πέτρουλα, προσπαθεί να τη νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις όσων αντιδρούν στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας καταγγέλλει το δήμαρχο Καμίνη, που έχει εναποθέσει τη λειτουργία των υποδομών του Δήμου στους μεγάλους "χορηγούς", οι οποίοι παίρνουν τα φιλέτα γης προς επιχειρηματική αξιοποίηση με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, και με ψίχουλα προσπαθούν να εξασφαλίσουν την κοινωνική αποδοχή.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να διεκδικήσουν δημόσιες κοινωνικές υποδομές γι' αυτούς και τα παιδιά τους με κρατική χρηματοδότηση των δήμων, αφού από τους δικούς τους φόρους προέρχονται τα κονδύλια αυτά».



Για "ξέπλυμα" της ARTUME και του Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος, κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας", Πέτρος Κωνσταντίνου.
Αναλυτικά η δήλωσή του:

"Η διοίκηση Καμίνη άφησε κλειστό το Αθλητικό Κέντρο στην πλατεία Σ. Πέτρουλα του Κολωνού, σχεδόν όλο το διάστημα της προηγούμενης θητείας της, εξ αιτίας της πτώσης μιας μπασκέτας!
Σήμερα, έρχεται να οργανώσει τα «εγκαίνια» της επαναλειτουργίας του γηπέδου, παρέα με την πολυεθνική Artume!
Πρόκειται για την εταιρεία, θυγατρική της BlackRock, με την οποία ο ίδιος ο δήμαρχος υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας για την ανέγερση του Mall των 50.000 τμ στο χώρο του πρώην Μουζάκη, στον κόμβο της Λένορμαν με την Κηφισού.

Ένα έργο που θα κλείσει εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις στην περιοχή και στο Περιστέρι, που στοχεύει στην άμεση εμπορική εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και θα επιβαρύνει με τόνους τσιμέντου και κυκλοφοριακή συμφόρηση τις γειτονιές που έχουν εγκαταλειφθεί στην υποβάθμιση από το δήμο της Αθήνας εδώ και χρόνια. Ένα έργο που επιβάλλεται με τη στήριξη της κυβέρνησης που αλλάζει φωτογραφικά τον ένα νόμο πίσω από τον άλλον.

Γι αυτό το έργο, η εταιρεία που χρωστάει κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια σε φόρους, πρόσφερε στο δήμο σαν «αντισταθμιστικό», μέσω του Συμφώνου, την επισκευή του γηπέδου. Αυτό που όφειλε να κάνει ο ίδιος ο δήμος από την πρώτη στιγμή αφού εισπράττει από τους κατοίκους, το παρουσιάζουν σαν «μεγάλη χορηγία» της πολυεθνικής!
Ο δήμος της Αθήνας, με την κατά παραγγελία διοργάνωση της φιέστας των «εγκαινίων», έρχεται να μετατρέψει το δικαίωμα της νεολαίας στον αθλητισμό σε ξέπλυμα της πολυεθνικής και του Mall. Στέκεται στο πλευρό της πολυεθνικής, ενάντια στους κατοίκους και μικροέμπορους της περιοχής που έχουν βάλει φραγμό μέχρι τώρα, με τους αγώνες και την αντίστασή τους.

O Αθλητισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά και τους νέους όλων ανεξαιρέτως των γειτονιών της Αθήνας. Οι αναγκαίες εγκαταστάσεις για να αθλείται είναι επίσης αναφαίρετο δικαίωμα.  Ο δήμος της Αθήνας έχει απόλυτη υποχρέωση να τα εξασφαλίζει.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας καταγγέλλει την προσπάθεια του δήμου να βάζει χορηγούς από το παράθυρο. Καταγγέλλει τις ενέργειες του δήμου που μετατρέπουν λαϊκά δικαιώματα σε αντισταθμιστικές χάντρες προκειμένου εταιρείες, όπως η Artume,   να επιδιώκουν υπερκέρδη μέσω της καταστροφής των τοπικών αγορών και της εμπορευματοποίησης του πολιτιστικού πλούτου. Στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων στις γειτονιές της Ακαδημίας Πλάτωνα, του Κολωνού, των Σεπολίων για:

-     τη σωτηρία και συνολική ανάπλαση-ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του πάρκου,
-     την πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών (δρόμοι, αποχέτευση, ελεύθεροι χώροι που λείπουν παντελώς),
-    την αξιοποίηση, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γνώση, του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), που ερήμωσε από την αποβιομηχάνιση, ενάντια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή και αξιοπρεπή εργασία,
-  τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές".


Δεν υπάρχουν σχόλια: