7.05.2014

Οχι mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

19.12.2013

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων είναι ο σχεδιασμός, από την κατά τα άλλα άγνωστη επενδυτική εταιρεία Artume S.A., ενός γιγαντιαίου mall, δίπλα στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Κατ' αρχάς στην εν λόγω περιοχή απαγορεύεται η χρήση «πολυχώρων εμπορίου-ψυχαγωγίας» και, στη συνέχεια, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος θεωρείται και είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Αθήνα, σε απόσταση αναπνοής και σε επαφή με το ιστορικό κέντρο της πόλης.


Είναι απορίας άξια, τουλάχιστον, η τυφλή εμπιστοσύνη που δείχνει η κυβέρνηση στην εν λόγω επενδυτική εταιρεία, που από το καλοκαίρι ανήκει σε θυγατρική της BlackRock, του γνωστού διεθνούς οίκου ο οποίος κερδοσκοπεί στις χώρες που υφίστανται τις βαριές συνέπειες της κρίσης και της υπαγωγής τους στον αφόρητο δανεισμό της τρόικας. Το οικόπεδο που αγόρασε η εταιρεία για να χτίσει το τερατώδες mall δεν βρίσκεται απλώς στα όρια του αρχαιολογικού χώρου, αλλά μπαίνει σαν σφήνα στο κυρίως σώμα του, σε ορισμένα δε σημεία τέμνεται με αυτόν! (Διαβάστε στο ρεπορτάζ τη σειρά παράνομων ενεργειών εκ μέρους της εταιρείας και τις αντιδράσεις των κατοίκων, που, μόνοι τους, κατάφεραν, μαζί με τον εμπορικό σύλλογο, να σταματήσουν προσωρινά τη διαδικασία ανέγερσης.)
Γην και ύδωρ παρέδωσε στην εταιρεία το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), τροποποιώντας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να πολλαπλασιαστεί η αξία της γης που αγόρασε η εταιρεία. Και αυτό αντίθετα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έβαλε φρένο στις αλλαγές του συντελεστή δόμησης που ήθελε το ΥΠΕΚΑ. 
Αν δε σκεφτεί κανείς πως η Artume S.A. δεν έχει πληρώσει ούτε ένα σεντ από τον Ειδικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, εύκολα αντιλαμβάνεται το μέγεθος της σκανδαλώδους εύνοιας του κράτους προς την εταιρεία, την αδιαφορία του κράτους για τον αρχαιολογικό χώρο και την περιφρόνησή του προς την αντίδραση κατοίκων και εμπόρων. Το ακόμη πιο τερατώδες είναι η υπόσχεση της εταιρείας ότι θα δημιουργηθούν 1.600 μόνιμες θέσεις εργασίας και 2.000 προσωρινές, ενώ οι έμποροι εκτιμούν και υποστηρίζουν ότι οι χαμένες θέσεις εργασίας από τα μικρομάγαζα που θα κλείσουν ανέρχονται στις 6 έως 7 χιλιάδες!


Αυτό το σκάνδαλο πρώτου μεγέθους πρέπει να αποτραπεί. Οφειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε συνεργασία με τους κατοίκους και τον εμπορικό σύλλογο της περιοχής να προσβάλουν, νομικά και πολιτικά, το σχεδιαζόμενο τερατούργημα. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, εν κρυπτώ και παραβύστω, έχει υπογράψει με την εταιρεία εδώ κι ένα χρόνο «κοινή διακήρυξη προθέσεων». Η εταιρεία μιλά για ανάπλαση του αστικού ιστού (θα βάψει δύο σχολεία, θα γκρεμίσει μία μάντρα και θα φτιάξει μια παιδική χαρά). «Χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς» τα αποκαλεί η αντιπολίτευση. Ας το αποδείξει στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: