6.18.2014

Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνεχίζεται η κυβερνητική επίθεση στις δημόσιες –δημοτικές υπηρεσίες και στο κοινωνικό τους χαρακτήρα. Τελευταίο θύμα της συγκυβέρνησης ΝΔ /ΠΑΣΟΚ  και της πλειοψηφίας της κυβερνητικής-μνημονιακής ΚΕΔΕ, οι παιδικοί σταθμοί και τα παιδιά των φτωχών λαϊκών εργατικών στρωμάτων και των ανέργων.

Στην αρχή ήταν τα τροφεία για όσους δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα ( σε μια λογική αφού δε βγαίνουμε και τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού δεν φτάνουν να πληρώσουν αυτοί που έχουν)  και η δωρεάν «φιλοξενία » των παιδιών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.


Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να βάλει τα πράγματα στη «θέση τους» απαιτώντας την επιβολή μηνιαίας εισφοράς (20 - 40 ευρώ) για να καλυφθεί από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα φιλοξενίας βρεφών και νηπίων στους  παιδικούς σταθμούς, βάζοντας έτσι τέρμα στην «δωρεάν» παροχή μέσω ΕΣΠΑ που ίσχυε έως τώρα. Από το Σεπτέμβριο, όλοι οι γονείς, ακόμη και οι άνεργοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν αντίτιμο που θα κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ το μήνα.

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υπολογίζει ότι για να συνεχισθεί το πρόγραμμα στην ερχόμενη σχολική χρονιά χρειάζονται 250.000.000 ευρώ αφενός για να καλυφθούν «οι χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις που θα υπάρξουν λόγω της κρίσης, αφετέρου για να διορθωθούν οι μεγάλες μειώσεις που υπήρξαν στις τιμές των κουπονιών», ενώ από το υπουργείο Εργασίας έχει γίνει γνωστό ότι μόλις και μετά βίας θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ, 140 εκατ ευρώ( συν κάποια ακόμη πιθανώς  από φιλεύσπλαχνους καπιταλιστές  και τα ιδρύματά τους ).

Αποδεικνύεται περίτρανα από τις εξελίξεις ότι χωρίς γενναία κεντρική κρατική χρηματοδότηση δεν μπορούν να υπάρχουν δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες. Αποδεικνύεται ακόμη ότι τα ΕΣΠΑ είναι το βασικό εργαλείο για την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών σε πρώτη φάση και στο κλείσιμο τους για να δοθούν στους ιδιώτες στην επόμενη. Αποτελούν τη βάση για την ελαστικοποίηση  των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. .

Η μνημονιακή- κυβερνητική ΚΕΔΕ  (η πλειοψηφία της αποτελείται από δήθεν ανεξάρτητους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) τα τελευταία χρόνια αποδέχθηκε όλα τα  αντιλαϊκά  μέτρα   και αποτέλεσε το μακρύ χέρι όλων των πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ αποδεχόμενη   και εφαρμόζοντας πλήρως τον αντιλαϊκό- αντιδραστικό  Καλλικράτη και τις μνημονιακές πολιτικές.

Τα ίδια έκανε και η απερχόμενη  δημοτική αρχή της Καισαριανής με αποτέλεσμα να μην κατοχυρωθεί ο δωρεάν χαρακτήρας των παιδικών σταθμών και να συνεχιστούν οι πελατειακές σχέσεις λόγω των μειωμένων δομών και υπηρεσιών. Η δημοτική αρχή αποδέχθηκε τη μείωση του προσωπικού και το στοίβαγμα εκατοντάδων νηπίων σε κτήρια που δεν τηρούν κανένα παιδαγωγικό κριτήριο  και ασφάλεια.

Αυτό που απαιτείται τώρα  είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρήματα υπάρχουν αρκεί να μην πληρώνονται τα ήδη χιλιοπληρωμένα δάνεια στους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν διώξουμε κυβέρνηση και τρόικα, μόνο αν βγούμε από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο του.

Το εργατικό- λαϊκό –γονεϊκό  κίνημα με τη δράση του πρέπει  να υπερασπιστεί τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, να απαιτήσει όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό(όχι πεντάμηνα, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ χορηγοί) με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας-μισθούς ,  να μην γίνουν απολύσεις ,να βελτιωθεί η σίτιση( μόνιμο προσωπικό και επαρκές ) και οι χώροι, να χτιστούν νέοι παιδικοί σταθμοί σε χώρους που θα απαλλοτριωθούν (όχι σε χώρους πρασίνου).
Άμεσα θα πρέπει να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των ΚΟΙΝΣΕΠ που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας και οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τον Μάιο.

Αυτά απαιτούμε και από τη νέα δημοτική αρχή χωρίς να ξεχνούμε ότι η παράταξη της ήταν αυτή που επέβαλλε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς  και έφερε τους ιδιώτες μέσα στις δομές του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε  όλες μας τις δυνάμεις για  την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και την συγκρότηση ενός ισχυρού- διεκδικητικού, τοπικού, λαϊκού κινήματος



Δεν υπάρχουν σχόλια: