10.03.2013

Μαθήματα Ηπειρώτικού τραγουδιού από τη Δευτέρα

Μας ενημερώνουν από το Συνεργατικό Καφενείο

Ξεκινάμε με χαρά και φέτος, το εργαστήρι Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού με την Αρετή Μίγγου και άλλους φιλοξενούμενους από τον χώρο της Ηπειρώτικης πολυφωνίας. Πρώτο μάθημα την Δευτέρα 7/10, στις 18:30 και κάθε Δευτέρα.
Συνεργατικό Καφενείο, Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους τηλ. 211-2217260.
Το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι της πεντατονίας είναι ένα ιδιαίτερο μουσικό φαινόμενο της ελληνικής παράδοσης με ρίζες πιθανότατα αρχαιοελληνικές.

Η δομή του αρκετά πρωτότυπη για τα δυτικά δεδομένα , χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη τριών ή και τεσσάρων ανεξάρτητων μελωδικών γραμμών που αντιστοιχούν σε διαφορετικούς ρόλους αλλά συμπληρωματικούς και τόσο αλληλοϋποστηριζόμενους.
Η αυστηρή αλλά αυθεντική αυτή δομή του τραγουδιού μαρτυράει το κομμάτι της κοινωνικής δομής της περιοχής που θέλει την ενότητα της ομάδας και την αποδοχή των διαφορετικών ρόλων αλλά και την υποστήριξη του καθένα απ’ αυτούς.
Μέσα από τα μαθήματα καλλιεργείται αυτό το κοινό αίσθημα αλλά και πριν απ’ όλα η φωνή που αποτελεί το βασικότερο μέσο στο υπέροχο αυτό ταξίδι μας. Ακολουθώντας έναν βιωματικό κύκλο , η αναπνοή, η χαλαρή σωματική άσκηση αλλά και οι φωνητικές ασκήσεις, αποτελούν την προετοιμασία για τη συνέχεια στα ίσα , το πάρσιμο , το ρίξιμο, το κλώσιμο…
Ας ενώσουμε τις φωνές μας και τις ψυχές μας, σε ένα ταξίδι πολυφωνίας.

Αρετή Μίγγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: