6.25.2013

Γιορτάσαμε τον Κλήδονα κόντρα στην υποταγή που προωθούν

Ήταν μια χαρούμενη βραδιά χθές. Στη γειτονιά αναβίωσε ο Κλήδονας με πρωτοβουλία των συλλογικών φορέων που δρουν στην περιοχή και την προστατεύουν από την καταστροφή. Ο δήμος Αθηναίων, η 4η Κοινότητα, ως συνήθως ήταν απόντες. Η Ακαδημία Πλάτωνα γέμισε κόσμο που βγήκε από τα σπίτια του κόντρα στην πολιτική που μας θέλει κλεισμένους, υποταγμένους, μίζερους ενάντια ο ένας στον άλλο.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με τα παιχνίδια για τα παιδιά και τον Στέφανο Γανωτή της "Περπερούνας" με τη ντουντούκα του να δίνει το τόνο για το σχοινάκι, τις τσουβαλοδρομίες και τα χειροκροτήματα για τους ...νικητές.

Η γιορτή συνεχιόταν δίπλα με τα ταμπούρλα που έδιναν τον δικό τους τόνο, καλώντας τη γειτονιά σε συμμετοχή. Δίπλα σε μεγάλες παρέες οι παλαιότεροι κάτοικοι θυμούνταν. 
Για τις όχι και τόσο μακρυνές εποχές που ο Κλήδονας γιορταζόταν στους δρόμους και τις μικρές πλατείες της γειτονιάς.
Έξω από το Πάρκο μοιράζονταν τρόφιμα, κουλούρι, σταφιδόψωμο από την Πρωτοβουλία "ΚΟυζίνα ο Αλλος άνθρωπος". Το Συνεργατικό Καφενείο σέρβιρε την παραδοσιακή σούπα για όλους.
Στην πλατεία και το τραπεζάκι της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα. Με κεράσματα ρακί, κρασί για τους μεγάλους, βυσινάδα για τα μικρά παιδιά. Το νέο τεύχος της Εφημερίδας με πρώτο θέμα την αλυσίδα προστασίας του Αρχαιολογικού Πάρκου από τα σχέδια καταστροφής του ή ιδιωτικοποίησης του, έγινε ανάρπαστο!
Λίγο μετά τις 8.00 τα ταμπούρλα και ο κόσμος έκανε την πορεία "ενημέρωσης" της γειτονιάς. Ένας κύκλος, ένας ήχος, μια πρόταση. Γιορτάζουμε τον Κλήδονα.
Οι φωτιές άναψαν και ο κόσμος έδωσε το ηχηρό παρών πηδώντας πάνω από τις φλόγες. Ταμπούρλα και τσαμπούνες από τους εξαίρετους μουσικούς που ήρθαν για τον Κλήδονα, συνόδευαν τους τολμηρούς, μικρούς και μεγάλους στο πήδημα πάνω από τη φωτιά.Το γλέντι συνεχίστηκε με λαϊκά-ρεμπέτικα από  «Μουσικώς χύμα» της ΑΝΙΜΑ.
Ήταν μια όμορφη βραδιά στην Ακαδημία Πλάτωνα με πρωταγωνιστές τους κατοίκους και τους συλλογικούς φορείς που επιμένουν στην ενεργοποίηση και τη συλλογική δράση για τη σωτηρία της περιοχής. Δωρεάν φαγητό, κρασί, βουτήματα, μουσική και κυρίως συνάντηση όλων των κατοίκων στη γειτονιά τους. Με τους αρμόδιους απόντες....




1 σχόλιο:

σισσυ καρτσουκη είπε...

μπραβο παιδια παντα ετσι και καλυτερα!
Αλλα επισης καλο θα ηταν να το μαθαίναμε νωριτερα για να το ζησουμε απο κοντα καιεμεις΄. και οχι απλως να το μαθουμε αφου εγινε...