4.17.2013

"Ακαδημία Πλάτωνος, Γειτονιά σε μετάβαση"- Συζήτηση απόψε στο Καφενείο στις 9.00 το βράδυ


Απόψε  στο Συνεργατικό Καφενείο με πρωτοβουλία της European Village συζήτηση με θέμα "Ακαδημία Πλάτωνος, Γειτονιά σε μετάβαση". Ακολουθεί η πρόσκληση:




Φίλες και φίλοι. 
Όπως ίσως γνωρίζετε, τελευταία έχουμε ανοίξει το θέμα "Ακαδημία Πλάτωνος, Γειτονιά σε Μετάβαση". Στο διήμερο εκδηλώσεων στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος είχαμε και σχετικό τραπέζι ενημέρωσης και επίσης διοργανώσαμε και μια συστηματική συζήτηση πάνω στο θέμα με τη βοήθεια της ομάδας SIZ. 

Αυτό που θέλουμε είναι να επιχειρήσουμε αυτό που ήδη έχουν ξεκινήσει περίπου 2000 κοινότητες στον κόσμο, δηλαδή τη διαμόρφωση και ενεργοποίηση νέων μοντέλων κοινωνικής δραστηριότητας. Το "Transition" είναι ένα πείραμα που εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, όπως είναι η τροφή, η ενέργεια, οι κατασκευές, το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγεία κά. Ο στόχος του είναι να μας προετοιμάσει και επί της ουσίας να μας εισαγάγει σε μία νέα εποχή, όπου μία κοινότητα θα μπορεί να είναι ως επί το πλείστον αυτόνομη σε επίπεδο τροφής και ενέργειας και που θα λειτουργεί με σεβασμό και σε αρμονία με το φυσικό αλλά με το εσωτερικό μας ανθρώπινο περιβάλλον.
 Για πολλούς από εμάς είναι ίσως προφανές ότι αυτές οι αλλαγές προς καινούριους τρόπους είναι απαραίτητες και χρειάζεται να γίνουν άμεσα. Γι' αυτό εξάλλου και στην Ελλάδα έχουν γίνει μεμονωμένα ή από μικρές ομάδες πάρα πολλά πειράματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο σκοπός λοιπόν του εγχειρήματος για το οποίο συζητάμε είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το μεράκι που ήδη έχει κεφαλαιοποιηθεί για να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο μοντέλο κοινωνικής οντότητας σε επίπεδο γειτονιάς. Σε αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την εμπειρία από άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα που έχουν γίνει και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο εξωτερικό. 
Είμαστε βέβαιοι ότι τα οφέλη θα είναι τεράστια από μια τέτοια προσπάθεια, ανεξάρτητα από τι τελικά θα προκύψει. Τα συμπεράσματα και οι εμπειρίες που θα αποκομμίσουμε θα μας βοηθήσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το πνεύμα εξέλιξης και σε άλλους χώρους και γειτονιές, έτσι ώστε στο μέλλον να καταφέρουμε να κάνουμε τη ζωή μας ανθρώπινη, φυσική και αρμονική. 
Το επόμενο βήμα λοιπόν σε αυτό το ταξίδι είναι να συναντηθούμε και να συζητήσουμε πάνω στο θέμα. Γι' αυτή τη συζήτηση επιλέγουμε όλους εσάς, διότι θεωρούμε ότι θα μπορούσατε να συνεισφέρετε ουσιαστικά σε αυτό το εγχείρημα και να αποτελέσετε οργανικό και πολύτιμο μέρος της. Η συνάντηση αυτή θα γίνει στο Καφενείο την Τετάρτη 17/04/2013 στις 21.00. Αρχικά θα παρακολουθήσουμε ένα βίντεο διάρκειας 45 λεπτών που θα μας δώσει μια γενική ιδέα για το πώς άρχισε το Κίνημα της Μετάβασης. Την ταινία αυτή (την οποία έχουν υποτιτλήσει οι Free and Real) μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ. Στο καφενείο θα την παρακολουθήσουμε σε καλύτερη ανάλυση από ότι φαίνεται σε αυτό το link. Μετά από την προβολή θα συζητήσουμε πάνω στις σκέψεις μας και τα επόμενα βήματά μας. 
Αυτή η συνάντηση δεν είναι ανοιχτή, αλλά αποτελεί μια πρώτη βολιδοσκόπηση και την προσπάθεια δημιουργίας των πρώτων ομάδων εργασίας. Στο άμεσο μέλλον θα διοργανώσουμε ανοιχτές συναντήσεις και θα προσκαλέσουμε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και, βέβαια, προπαντός τους κατοίκους της περιοχής που αποτελούν τα κύτταρα της γειτονιάς και θα κληθούν να αγκαλιάσουν αυτό το νέο και διαφορετικό τρόπο κοινωνικής οργάνωσης. 
Περισσότερα για το Transition Movement μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Επίσης, υπάρχει ένα βιβλίο-οδηγός για τη Μετάβαση, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε ΕΔΩ. Αυτό είναι ένα βιβλίο που κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να μεταφράσουμε και η πιθανότητα συλλογικής μετάφρασής του θα συζητηθεί την Τετάρτη. Συνεπώς, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και να σκεφτείτε αν θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο. 
Επομένως, σας περιμένουμε την Τετάρτη με τις ιδέες σας και τη διάθεσή σας να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο και όμορφο στην Ακαδημία Πλάτωνος!

Χρυσόστομος και Γιώργος (european village team)

Δεν υπάρχουν σχόλια: