2.13.2013

Η απαγγελία


της Γεωργίας Ξάνθη

Και φτάσανε στο σχολείο , για την μεγάλη ημέρα. Η μικρή μαθήτρια της τρίτης  τάξης με την μαμά της. Οι άσπρες κορδέλες ,  σαν κρίνα , πλεγμένες με τα κοτσιδάκια ,σφιχτά και ψηλά στο ξανθό κεφαλάκι, ήταν   η αδυναμία της μάνας , απαραίτητα για να δείχνουν το καθαρό πρόσωπο με τα πρασινογάλαζα  μάτια , την γαλήνη, την ομορφιά, την αγνότητα. Είχε κάνει πολλές πρόβες  το ποίημα της  , ήταν  δύσκολο για την μικρή ηλικία της   , το είχε μάθει όμως απ΄ έξω και ανακατωτά ,  αναγκαστικά το έμαθε  και η μητέρα της  ,  που θα καθόταν  στην αίθουσα για να την καμαρώσει.
Και ανέβηκε με θάρρος στο ψηλό , καλυμμένο με πλαστικό μουσαμά  τραπέζι ,  για να πει το ποίημα της. Το τραπέζι εκτελούσε χρέη εξέδρας. Εξέδρα  προσωρινή , που στήθηκε στην  τάξη  με τα μεγάλα παράθυρα στην οδό Κρατύλου , όπως  και κάθε χρόνο , στις μεγάλες σχολικές γιορτές του 60ου Δημοτικού σχολείου , της  Γ’ Περιφερείας Αθηνών , στην συνοικία της Ακαδημία Πλάτωνα

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του μονάρχη   Παύλου, εκεί ψηλά στον τοίχο ,  άρχισε να λέει το ποίημα της. Ήταν για τους ήρωες του ΄21. Η μαμά της , της  είχε πει .Καθαρά και δυνατά. Και ακολουθώντας την συμβουλή της  ακούσθηκε σε όλη  την αίθουσα η  παιδική φωνούλα της μικρής όμορφης μαθήτριας.
«Αθάνατοι, λαμπροί εσείς , ήρωες της πατρίδας ,στον κόσμο στείλατε παντού  μηνύματα ελπίδας.
Πως ναι! αξίζει οι λαοί ,μόνοι να πολεμάνε ,και σαν τα βάζουν με πολλούς ,μπορούν να τους νικάνε.
 Φθάνει να έχουν την καρδιά, το θάρρος, την ανδρεία, την τόλμη, την αγάπη σας για την ελευθερία.»
Ένα ποίημα ,  αληθινό  μόνο για ήρωες  , στους όσους και τόσους αιώνες ,  που μόνο από  παιδικά χείλη  βρίσκει την πραγματική του αξία.
Το  ακροατήριο , όλοι γονείς και γείτονες  αυτής της ιστορικής  συνοικίας  της Ακαδημίας Πλάτωνα χειροκροτεί  δυνατά επιβραβεύοντας  την  ,όπως ακριβώς θα συνέχιζαν να χειροκροτούν  με δύναμη  ζεστής καρδιάς  και τους  άλλους  μικρούς  μαθητές και μαθήτριες  που με χαμόγελα προς το περήφανο των γονιών ακροατήριο , περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους   για να απαγγείλουν ποιήματα , ποιήματα τιμής στους ήρωες  της  25ης Μαρτίου του 1821 .
Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας, με παιδικά γραμματάκια  η ημερομηνία.
Δευτέρα , 24 Μαρτίου  1959. Ενθύμιον  από την Εθνική μας εορτή .



Δεν υπάρχουν σχόλια: