10.01.2012

Γράμμα αγανάκτησης στους « φίλους » της γειτονιάς μου



της Γεωργίας Ξάνθη 

Τελικά τι είναι αυτό που ουρανοκατέβατα προσγειώνεται στην ψυχή σου και σε κάνει να υπερασπίζεσαι τον τόπο σου, την γειτονιά σου, το σπίτι σου;
Ένα και μοναδικό. Την απέχθεια που αισθάνεσαι ότι νοιώθουν  κάποιοι ,  για ότι εσύ αγαπάς , για ότι προσπαθείς να περισώσεις, από αυτά που ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε αυτοί να είχαν σώσει με δύναμη ψυχής. Όνειρα θα σκεφτείτε !  Όχι όμως για αυτήν την γειτονιά που έμαθε να ζει με τον άνθρωπο, που έμαθε να έχει ανθρωπιά , που  δεν είναι  άκαμπτη  στις συμφορές των συνανθρώπων της , δεν είναι χοντρόπετση , που ξεχειλίζει από  την αλληλεγγύη,  που δεν έχει παύσει να ελπίζει.




Έχουμε βλέπετε ένα άλλο φοβερό και πολύ μεγάλο προνόμιο. Να ζούμε σε μια γειτονιά με μεγάλη ιστορία , προς μεγάλη λύπη μερικών , αφού  αυτοί , με την  μετριότητα που κουβαλάνε μέσα τους,  από όπου και να την βλέπουν  , τους ανοίγει η όρεξη. Την ορέγονται , θέλουν να την μασήσουν , να  αισθανθούν στην ψυχή τους την απόλαυση του καλοψημένου «φιλέτου» .
Τι κρίμα όμως για αυτούς και ευτύχημα για όλους εμάς που τους γνωρίζουμε! Είναι αυτοί  οι γνωστοί - άγνωστοι που  είναι και θα είναι πάντα και δεν θα πάψουν ποτέ να βλέπουν  τους κατοίκους αυτής της συνοικίας  σαν εχθρούς
Δεν πρέπει να μας ενοχλεί καθόλου μα  καθόλου αν μας θεωρούν εχθρούς. Να μας ενοχλεί η  υποβάθμιση που εσκεμμένα προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Με πολλούς τρόπους. Με τους δικούς τους τρόπους. Με τα δικά τους παιχνίδια. Παιχνίδια που μας έμαθαν να παίζουμε μαζί τους 2 χρόνια τώρα.


Ο Δήμος και οι άρχοντες του , απαξιωτικά ,μας κατατάσσει στις υποβαθμισμένες περιοχές. Τι έχει κάνει τόοοοοοοσα  χρόνια ο Δήμος της Αθήνας ; ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ . Ένα πανέμορφο αρχαιολογικό πάρκο , οι υπηρεσίες του το αφήνουν  να ρημάζει, και οι κάτοικοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να το προστατεύουν.
Οι φωτογραφίες δείχνουν το μεγαλείο της απραξίας τους. Οι είσοδοι του πάρκου , χωρίς κάποιο εμπόδιο , έτσι ώστε   να εμποδίζουν την είσοδο στα «τροχόσπιτα » που  έχουν κατασκηνώσει , με το έτσι θέλω. ( Ίσως και ίδιοι να κάνουν τα στραβά μάτια για τον τέλειο σκοπό τους.)
Ποιος έχει λοιπόν ευθύνη για την υποβάθμιση που προσπαθούν να μας χρεώσουν  με την ίδια γνωστή  τακτική που μας χρεώνουν και την χρεωκοπία της πατρίδας μας ; Αυτοί και μόνο αυτοί είναι οι υπεύθυνοι και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτήσουν στους δημότες για την αδιαφορία τους. Ο πολίτης , ο δημότης, ο κάτοικος δεν μπορεί να λογοδοτεί για την προστασία του τόπου του.
Η Γ  Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας στην οδό Δράκοντος ; Ναι και  αυτή η υπηρεσία είναι το ίδιο υπεύθυνη με τον Δήμο της Αθήνας.
Χρόνια τώρα , χωμένη μέσα σε χιλιάδες αρχαία, κρατά καλά κρυμμένα  από τους κατοίκους όλης της Αθήνας , πλήθος αρχαίων , αρχαία που με τόσο ενδιαφέρον θα ήθελαν να μάθουν , να δουν τι βρέθηκε στην περιοχή τους. Τίποτα , καμία ανακοίνωση , κανένα ενδιαφέρον στο ενδιαφέρον. Όλα απαγορευτικά , όσο αφορά τους δημότες και όλα επιτρεπτά όσο αφορά την καταστροφή . Σαν να παρακαλάει να δει το έργο της υποβάθμισης που οι ίδιοι προξενούν ,  να τελειώνει.
Τους τίτλους , όμως του τέλους ,  δεν θα τους γράψει ούτε η ανικανότητα του Δήμου και των υπηρεσιών του , ούτε και η Γ’ εφορία Αρχαιοτήτων με την εσκεμμένη κατά την γνώμη μου ηθελημένη απραξία.
Θα την γράψουν οι Δημότες και οι κάτοικοι της συνοικίας μας  όταν δουν το Μουσείο της πόλης της Αθήνας με τα χιλιάδες ευρήματα να υψώνεται σε αυτήν την    «υποβαθμισμένη »  περιοχή που τόσο μισούν.

                                                                                       Γεωργία Ξάνθη.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο.. Έτσι ακριβώς είναι.Δεν ντρέπονται καθόλου.Αφήνουν το πάρκο βρώμικο με τους βρώμικους,για να διώξουν εμάς.