10.25.2012

Εγκρίνουν τη μελέτη των ιδιοκτητών και τσιμεντώνουν τους «Λαχανόκηπους»




 "Εμείς  με τις ιδέες μας κι εσείς με τα λεφτά σας. Μας φαίνεται τα θέλετε μονά-ζυγά δικά σας"

Τον Απρίλιο του 2012, παρουσιάστηκε μια βελτιωμένη εκδοχή της «μελέτης» από τον δήμο που εξασφάλιζε περισσότερους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, αλλά όχι αυτούς που υπήρχαν στο σχέδιο του 1986. Ο λόγος; «Λεφτά δεν υπάρχουν» ούτε στον δήμο ούτε στο «Πράσινο Ταμείο» της «τακτοποίησης των ημιυπαίθριων». Η μελέτη εγκρίθηκε από τη δημοτική επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις 26 Απριλίου 2012. Η ΕΚΑΠ αναγνώρισε τη βελτίωση, αλλά επέμεινε στη δική της πρόταση που είχε υποβάλει από τον Φεβρουάριο του 2009 και η οποία απορριπτόταν ως «ουτοπική», έστω κι αν ήταν απλά η προώθηση μιας διαδικασίας που προβλέπεται σε νόμο: κήρυξη της περιοχής σε «υποβαθμισμένη για ανάπλαση» (όπως και είναι) και εξασφάλιση όλων των κοινόχρηστων - κοινωφελών από εισφορές σε γη, άρα με μεγάλη οικονομία χρημάτων.


Παράλληλα, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες διά των δικηγόρων τους, αφού τα «ευήκοα ώτα» στον δήμο δεν ήταν πια και τόσο «ευήκοα», και εκμεταλλευόμενοι τα μεγάλα διαστήματα πρακτικής αδράνειας κινούνταν σε πολλά επίπεδα: έβγαλαν δικαστική απόφαση που επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στη Διοίκηση(ΥΠΕΚΑ) για «μη συμμόρφωση με δικαστική απόφαση», προχώρησαν στη σύνταξη δικής τους μελέτης τροποποίησης και την υπέβαλαν απευθείας στο ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη μελέτη την ενέκρινε, σχεδόν στο σύνολό της, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και την εισηγήθηκε σε κεντρικό όργανο (πρώην Κ.ΣΧΟΠ, τώρα ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στις 20 Απριλίου 2012. Το κεντρικό αυτό όργανο συνεδρίασε στις 2 Μαΐου (3 ημέρες πριν από τις εκλογές)!

Ο δήμος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, αφού υπήρχε ήδη από τις 26/4 απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και το θέμα θα ερχόταν στην άμεση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αναβολή της συζήτησης ζήτησε και η ΕΚΑΠ, όπως επίσης και η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με τις δικές της θέσεις. Η εχθρική πρώην γραμματέας του υπουργείου σε υψηλούς τόνους δήλωσε ότι «υπερασπίζεται το υπουργείο από τα πρόστιμα» (10.000 με 20.000 ευρώ, και ας κάνει ο καθένας τις σκέψεις του), «το όργανο θα συζητήσει τη μελέτη και θα κοινοποιήσει την απόφασή του στον δήμο» (των ιδιωτών) και όλοι να έχουμε υπόψη ότι «μέσα σε έξι μήνες πρέπει να έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες και να έχει βρει ο δήμος τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει για τους χώρους που επαναχαρακτηρίζει, αλλιώς…»
Αλλιώς, στην Ελλάδα των Μνημονίων ο αέρας θα πνέει μόνο για τα πανιά της «θεάς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Το κεντρικό όργανο στις 2 Μαΐου δεν πήρε απόφαση και λόγω των αντιδράσεων. Συνεδρίασε όμως πάλι και πήρε απόφαση στις 10 Μαΐου 2012, ενώ ο δήμος με έγγραφό του στις 8/5 ζητούσε αναβολή λόγω σύγκλησης δημοτικού συμβουλίου για το θέμα! Στις 15 Μαΐου εγκρίθηκε η μελέτη της υπηρεσίας από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και απορρίφθηκε η πρόταση των φερόμενων ιδιοκτητών, μην έχοντας πληροφόρηση για την απόφαση του ΥΠΕΚΑ. Απ΄ όσα γνωρίζουμε, τουλάχιστον.
Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ και των ιδιοκτητών προβλέπει 2.200 τ.μ. περισσότερους οικοδομήσιμους χώρους σε σχέση με τη μελέτη του δήμου.
Ο δήμος έστειλε τη μελέτη στο ΥΠΕΚΑ στις 25 Μαΐου. Την ίδια ακριβώς ημέρα (!) το ΥΠΕΚΑ έστειλε στον δήμο την απόφασή του και ενώ είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, προειδοποιώντας ότι «θα εφαρμοστεί Ν/κό Δ/γμα του 1923 και θα εγκριθεί η τροποποίηση με Π.Δ., αν ο δήμος εντός 45 ημερών δεν γνωμοδοτήσει για την απόφαση του ΥΠΕΚΑ».
Προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση από τον δήμο, ελέγχθηκε η πρόταση του ΥΠΕΚΑ. Λόγω του «Νέου Οικοδομικού Κανονισμού» προκύπτουν, σύμφωνα με τη δημοτική υπηρεσία, 2.500 τ.μ. επιπλέον υποχρέωση των φερόμενων ιδιοκτητών σε εισφορά γης ή χρήματος. Το ΥΠΕΚΑ απορρίπτει τον υπολογισμό και η υπηρεσία του δήμου υπολογίζει ξανά και επιμένει.
Εν κατακλείδι, και για να μετράμε τα μεγέθη με κανόνες «αγοράς», γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν σε μια περιοχή που σήμερα είναι αδόμητη επιπλέον 4.700 τ.μ. για οικοδόμηση (9.870 τ.μ. κτισμένα) σε σχέση με αυτά που προβλέπει η μελέτη του δήμου!
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σε συνεδρίασή της στις 4 Σεπτεμβρίου, όπου παραβρέθηκε και η ΕΚΑΠ, ψήφισε την εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου για: α) την επιβολή της νέας εισφοράς σε γη, β) τη μερική τροποποίηση της μελέτης της υπηρεσίας προκειμένου να ενσωματωθούν τα 2.500 τ.μ. στους κοινόχρηστους - κοινωφελείς και να συγκεντρωθούν πλέον ορθότερα, χωρίς την παρεμβολή «οικοπέδων με προνόμια». Αναμένεται δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει και απάντηση στο ΥΠΕΚΑ μέσα σε χρόνους που να μην επιδέχονται αμφισβήτηση.
Η ΕΚΑΠ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να ενημερώνει και να παρεμβαίνει. Οι κάτοικοι, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τους ελεύθερους χώρους και τις κοινωνικές υποδομές που λείπουν από τις γειτονιές μας, ενάντια στα συμφέροντα που επιδιώκουν να μας τα στερήσουν, έχουν την πραγματική δύναμη στα χέρια τους.


Για την ιστορία και τις παρεμβάσεις στους «Λαχανόκηπους»

Η περιοχή που όλοι γνωρίζουμε ως «Λαχανόκηπους» μπήκε στο σχέδιο πόλης το 1968. Τα δύο οικοδομικά τετράγωνα που διεκδικούν σήμερα οι φερόμενοι ιδιοκτήτες καθορίστηκαν ως οικοδομήσιμα, ενώ το τρίτο διεκδικούμενο ως «χώρος για εκκλησία». Αυτό το σχέδιο δεν προχώρησε, το 1986 τροποποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή το σχέδιο πόλης και το μεγαλύτερο τμήμα των τριών διεκδικούμενων οικοδομικών τετραγώνων χαρακτηρίστηκε χώρος για «αθλητικές εγκαταστάσεις». Και αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Επειτα από 18 χρόνια, το «μαγικό» 2004, εμφανίζονται οκτώ ιδιοκτήτες και προσφεύγουν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν το σχέδιο πόλης στα τρία οικοδομικά τετράγωνα που φέρονται να διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις. Το δικαστήριο, το 2005, έκανε δεκτή την προσφυγή και κάλεσε τη διοίκηση να «άρει την απαλλοτρίωση». Ο δήμος, που, παρεμπιπτόντως, δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, έβαλε μπροστά τη διαδικασία συμμόρφωσης με την απόφαση, δηλαδή την τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Και μια και υπήρχαν και άλλα φλέγοντα ζητήματα στα όρια της γειτονιάς Ακαδημία Πλάτωνος, όπως το Ο.Τ., που επεδίωκε να οικοδομήσει η REDS, και το «ενοχλητικό» όριο του Αρχαιολογικού Χώρου, η τροποποίηση γενικεύτηκε και εξετάστηκε στο πλαίσιο της «Μελέτης Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού Γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος». Πρόκειται για τη μελέτη που απορρίφθηκε δυο φορές από τους κατοίκους της περιοχής.

1 σχόλιο:

jeta είπε...

Είναι τόσο το μίσος τους για το περιβάλλον,για την ΠΟΙΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ των κατοίκων , που ο Δήμος και οι μεγαλοφίλοι του δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα...