7.10.2012

Mαζικές, προεκλογικές τροποποιήσεις σχεδίων πόλεως ανά την επικράτεια


πηγή: "Αυγή"

Κύμα... σημειακών τροποποιήσεων ρυμοτομικών σχεδίων ή Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων ανά την επικράτεια εκδηλώθηκε προ των εκλογών της 6ης Μαΐου με την υπογραφή τού τότε αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη. Προς δόξαν της διαφάνειας, τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα στις περιπτώσεις αλλαγών στα ρυμοτομικά και υπουργικών αποφάσεων στις τροποποιήσεις των ΓΠΣ αναρτήθηκαν στη "Διαύγεια" στις 3 Ιουλίου. Ενδεικτικά από τον σχετικό κατάλογο:
Στην Αττική, με ημερομηνία 29 Απριλίου και την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο της ενότητας 5 και του τμήματος της πολεοδομικής ενότητας 3 του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας στη "Νότια" του οικισμού Μαρκοπούλου με τον "καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών, πεζοδρόμων, κοινόχρηστων χώρων, χώρων πρασίνου, κοινοχρήστων χώρων - πλατείας - παιδικής χαράς, δημοτικού σχολείου, νηπιαγωγείου, εκκλησίας, κοινόχρηστων χώρων - πλατείας κ.ά." με χρήση γενικής και αμιγούς κατοικίας.
Με άλλο Π.Δ. και ημερομηνία 21 Μαρτίου επεκτείνεται το ρυμοτομικό σχέδιο σε τμήμα του Οικοδομικού Τετραγώνου 236 της Δημοτικής Ενότητας Νέας Φιλαδελφείας του δήμου Νέας Φιλαδελφείας - Χαληκηδόνος. Καθορίζεται η χρήση γενικής κατοικίας, ενώ κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα που στις 23-4-1964 είχαν ελάχιστο εμβαδόν 150 τετραγωνικών μέτρων.
Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος είναι τόσο "φρέσκια", που κρατάει από τον Μάιο του 2008. Με ημερομηνία 30 Απριλίου τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων στο Οικοδομικό Τετράγωνο 57 περιοχή 64 "με τον επανακαθορισμό χώρου για πολιτιστικό κτήριο". Στα έχοντας υπόψη αναφέρεται ότι έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων για το έτος 2009, με Κ.Α. Φ10, κονδύλι ύψους 1.219.361 ευρώ για  "τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης". Κονδύλι το οποίο έχει δεσμευθεί και στον προϋπολογισμό 2011 και του 2012. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αναφέρεται σε 4 γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ.
Με υπουργική απόφαση και όχι Π.Δ. τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου "στον χώρο που περικλείεται από τις οδούς Αντιγόνης, Ιφιγενείας και Ισμήνης, με την άρση της απαλλοτρίωσης σε τμήμα του χώρου αυτού και τη μετατροπή του σε οικοδομήσιμο (Ο.Τ. 156α), την έγκριση πεζοδρόμου και τον καθορισμό κοινόχρηστου χώρου (ΟΤ 156Β)". Η γνωμοδότηση του ΚΣΧΟΠ χρονολογείται από το 2007... Στις 2 Μαΐου, με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τα Γιάννενα, τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο της Πάτρας "με την άρση της απαλλοτρίωσης σε τμήμα του κοινοχρήστου χώρου 1510 και τον καθορισμό αυτού σε οικοδομήσιμο και την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης στον κοινόχρηστο χώρο 1505". Υπουργική απόφαση της 3.5.2012 αλλάζει προηγούμενη, 2005, η οποία τροποιούσε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη με την προσθήκη μιας και μοναδικής διάταξης. Αυτή προβλέπει: "Στις περιοχές γενικής κατοικίας, κεντρικών λειτουργιών πόλης και τοπικών κέντρων επιτρέπονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, συνήθως οχημάτων εκτός των βαφείων και φανοποιείων".
Στην πόλη της Καβάλας, Π.Δ. το οποίο φέρει ημερομηνία 27 Απριλίου τροποποιεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο "με άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης σε ακίνητο ιδιοκτησίας της ΔΕΗ και καθορισμό όρων χρήσεων και περιορισμών δόμησης". Στην ίδια πόλη, με Π.Δ. και στις 2 Μαΐου "αίρεται και επανεπιβάλλεται η απαλλοτρίωση σε ακίνητο ιδιοκτησίας της ανώνυμης εταιρείας 'Παγοποιείο - Ψυγείο Α.Ε." που περικλείεται από τις οδούς Χρ. Σμύρνης - Τενέδου - Αρματολών του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Καβάλας του Δήμου Καβάλας με τον επανακαθορισμό αυτής σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου". Παραπέμπει δε σε υπουργική απόφαση του 2011, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου (Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου, προφανώς εννοεί τον ειδικό λογαριασμό) ποσό ύψους 1.847.800 για την αποζημίωση της ιδιοκτήτριας. Στις 30 Απριλίου, άλλο Π.Δ. αλλάζει το ρυμοτομικό σχέδιο "με κατάργηση και επιβολή προκηπίου και καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης" της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας του Δήμου Βέροιας.
Όπως είναι γνωστό, το περιεχόμενο των Π.Δ. και υπουργικών αποφάσεων ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής τους στο ΦΕΚ. Από τότε μετράει και το δίμηνο που μπορεί να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, με μια λεπτομέρεια: Αν στο δίμηνο μεσολαβεί η 15η Ιουνίου, λόγω του καλοκαιριού, η προθεσμία επεκτείνεται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: