1.06.2012

Ανοικτό, δημόσιο πάρκο χωρίς εισιτήριο


Το υπαίθριο θέατρο στο Αρχαιολογικό πάρκο
Η ΗΗΗΗΗ 
Δήλωση της γενικής γραμματέως του υπ. Πολιτισμού, αρχαιολόγου, Λίνας Μενδώνη
από το 8ο τεύχος της εφημερίδας μας που κυκλοφορεί
Ελεύθερο, ανοικτό, δημόσιο πάρκο, χωρίς εισιτήριο. Αυτό είναι ο σχεδιασμός του  υπουργείο Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο-πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μετά τη φημολογία περί επιβολής εισιτηρίου που κυκλοφόρησε στη γειτονιά μας και τις δηλώσεις του εργολάβου που ανέλαβε τα έργα στην οδό Φάωνος, η Εφημερίδα απευθύνθηκε στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγο Λίνα Μενδώνη με το ερώτημα: ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός του υπουργείου για το Πάρκο.
Επιστολή στη γενική γραμματέα έστειλε και η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα. Στην επιστολή σημειώνεται πως ο ανάδοχος του έργου προχωρά στην κατάργηση των τριών (3) εισόδων – εξόδων στο νοτιοδυτικό όριο του Α.Χ. Ακ. Πλάτωνος. Όπως μάλιστα ειπώθηκε από τον επιβλέποντα του έργου, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατάργηση των εισόδων. Έτσι όμως, «αποκόπτει ένα μεγάλο τμήμα της γειτονιάς μας και τους κατοίκους της τόσο από την άμεση σχέση που είχαν με τον Α.Χ. όσο και από την πρόσβαση στην υπόλοιπη συνοικία και τις εξυπηρετήσεις (συγκοινωνία, σχολεία, κλπ), με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί – δίκαια – μεγάλη αναστάτωση». Η Επιτροπή Κατοίκων ζήτησε την τροποποίηση του σχεδιασμού της περίφραξης για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες έξοδοι προς και αυτόν.
Στην οδό Φάωνος έγινε στις αρχές του Δεκεμβρίου συγκέντρωση των κατοίκων οι οποίοι με επιστολή τους στο υπουργείο Πολιτισμού ζήτησαν να παραμείνει το Πάρκο ελεύθερος χώρος, χωρίς εισιτήριο, ανοιχτός σε όλους τους πολίτες. Ακόμη να μην κλείσουν οι είσοδοι που εξυπηρετούν την πρόσβαση των κατοίκων στη γειτονιά.
Όλους τους παραπάνω προβληματισμούς μετέφερε η Εφημερίδα στην κυρία Μενδώνη, η οποία προσδιόρισε το Πάρκο ως εναλλακτικό αρχαιολογικό χώρο, με ειδική αναφορά στη δράση των κατοίκων για την προστασία του. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τις εργασίες περίφραξης που γίνονται περιμετρικά του πάρκου, στο τμήμα της Φάωνος θα υπάρξουν νέοι είσοδοι με σημείο αναφοράς το Γυμνάσιο, ο χώρος του οποίου αναδεικνύεται. Είναι πιθανό περιμετρικά των μαρμάρων να τοποθετηθούν σχοινάκια, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη έτσι ώστε και τα Άτομα με Αναπηρία να μπορέσουν να επισκέπτονται το σημείο.

Το πρώτο παράδειγμα ελεύθερων δημόσιων Πάρκων

Η δήλωση της αρχαιολόγου κ. Λ.Μενδώνη στην εφημερίδα της Ακαδημίας Πλάτωνος:  

«Όπως  έχω κι άλλες φορές αναφέρει και δημόσια το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού βλέπει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος ως ένα εναλλακτικό αρχαιολογικό χώρο. Για να μην ξενίζει η έννοια του εναλλακτικού αρχαιολογικού χώρου, εννοώ ένα ελεύθερο, ανοικτό δημόσιο χώρο, μέσα στον αστικό ιστό ο οποίος είναι διάστικτος από αρχαιολογικά κατάλοιπα, τα οποία προφανώς ταυτίζουν το χώρο και την ταυτότητα της περιοχής και συγχρόνως. Όπως εμπειρία χρόνων έχει αναδείξει, έχουν ταυτιστεί σαν ένας πολύτιμος θησαυρός στην συνείδηση των κατοίκων της περιοχής, επομένως σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν από αυτούς.
Εν τέλει εννοώ ότι αυτό ο αρχαιολογικός χώρος οριοθετημένος και περιφραγμένος αλλά με ανοικτές πύλες και χωρίς εισιτήριο, άρα χωρίς να αποτελεί ένα κλασικού τύπου αρχαιολογικό χώρο, μπορεί να είναι το πρώτο παράδειγμα τέτοιων ελεύθερων  δημοσίων πάρκων μέσα σε μια  πόλη που την έχουμε πνίξει με οικοδομές και βαριές κατασκευές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: