1.18.2012

Επιστολή στον ΟΡΣΑ για το μέλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος

Το Αρχαιολογικό Πάρκο. Φώτο: Γ. Τσιόρβας
Μια διαβούλευση που δεν έμαθαν όσοι χρειαζόταν

Πριν δυο μέρες έληξε η διαβούλευση για το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Ένα ογκώδες σχέδιο που περιλαμβάνει τα πάντα-όλα και θα κρίνει το μέλλον της Αττικής.
Κι όμως για αυτό το σχέδιο που παρουσιάστηκε μπροστά στις κάμερες και σε πολλές συσκέψεις με αρμοδίους, δεν έγινε ποτέ δημόσια διαβούλευση μέσω της Διαύγειας. Ούτε στην ιστοσελίδα του ΟΡΣΑ, ούτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, ούτε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης δεν δόθηκε η δυνατότητα διαβούλευσης.
Κι όμως η "διαβούλευση για τους ενδιαφερόμενους" έληγε στις 16 Ιανουαρίου! Περιττό να πούμε πως οι ελάχιστοι "ενδιαφερόμενοι" ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα αποστολής σχολίων και προτάσεων για τη ...συνδιαμόρφωση του Σχεδίου.
Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα πρόλαβε και έστειλε την πρόταση
της και μια σημαντική παρατήρηση.



Προς Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας
Κυρία Δανάη Αντωνάκου, αντιπρόεδρο ΟΡΣΑ
Κυρία Μάρω Ευαγγελίδου, τμήμα Ρυθμιστικού Σχεδίου και Μητροπολιτικών Παρεμβάσεων

Από:
Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα (ΕΚΑΠ)
(http://www.akadimia-platonos.blogspot.com/)

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΡΣΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1.      Όλη η Συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος και οπωσδήποτε η περιοχή μεταξύ του νοτιοδυτικού ορίου του Αρχαιολογικού Χώρου, της Λ. Αθηνών και της Λ. Κηφισού (περιοχή ΒΙΟΠΑ), να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 15 του Νόμου 2508/ 1997 «Πολεοδομική αναμόρφωση προβληματικών περιοχών εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως» γιατί συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις και θα εξεταστεί συνολικά και ουσιαστικά η περιοχή, οι προοπτικές και οι ανάγκες της στη βάση ενός υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.
2.      Να υπογειοποιηθούν οι γραμμές του Προαστιακού ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια του Ιστορικού Κέντρου με τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Ακαδημίας του Πλάτωνος και του Ιππίου Κολωνού και να υλοποιηθούν στην πραγματικότητα, και όχι εικονικά, τόσο η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων όσο και οι κύριες κατευθύνσεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Αναφέρεται ότι «η Ακ. Πλάτωνος αποτελεί πολεοδομική και λειτουργική συνέχεια του Ελαιώνα». Σίγουρα, όλες οι περιοχές που συνορεύουν με την περιοχή του Ελαιώνα έχουν δεχθεί την επιρροή του, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Η Ακ. Πλάτωνος, όμως, δεν αποτέλεσε ποτέ πολεοδομικό και λειτουργικό τμήμα του Ελαιώνα και γι αυτό το πολύ μεγαλύτερο μέρος της  είναι περιοχή κατοικίας με μικτές χρήσεις. Σαν περιοχή είχε πάντα
πολύ εντονότερες σχέσεις με τον Κολωνό και το Μεταξουργείο παρά με τον Βοτανικό και σε αυτό είχε καθοριστικό ρόλο και ο βαρύς άξονας της Λ. Αθηνών που λειτουργούσε σαν διαχωριστική γραμμή. Γιατί οι χρήσεις που αναπτύχθηκαν πάνω στη Λ. Αθηνών, τα τελευταία χρόνια, παρά και τις κατευθύνσεις του ΡΣΑ του 1985, να καθορίσουν το μέλλον της περιοχής; Η κατεύθυνση αναμόρφωσής της πρέπει να είναι «ενίσχυση και προστασία της
περιοχής κατοικίας για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε νέες χρήσεις και λειτουργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: