1.06.2012

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ακαδημία Πλάτωνος"

Γράφει η Α.Σ .

13 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για δύο εκπαιδευτικά προγράμματα. Μυθικό ποσό με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και της υπουργού, βουλευτή της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών. Σε άλλη περίοδο οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις μπορεί και να ήταν ελάχιστες. Θα υπήρχε, όμως, η πρωτοβουλία αυτή σε άλλη περίοδο;Η απάντηση, μάλλον, είναι εύκολη. Στα προηγούμενα χρόνια, η Ακαδημία Πλάτωνος ήταν σχεδόν άγνωστη τόσο σαν αρχαιολογικός χώρος όσο και σαν περιοχή. Τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν αφότου οι ίδιοι οι κάτοικοι με τους αγώνες τους τα έφεραν στην επιφάνεια. Αυτά σαν μια πρώτη διαπίστωση.

Όσο για την αντίρρηση. Είναι,τουλάχιστον, ειρωνεία (μία ανάμεσα στις τόσες πολλές που βιώνουμε ως πολίτες), την περίοδο που η δημόσια παιδεία γκρεμίζεται να δίνονται 13 εκ. ευρώ για ψηφιακά και άλλα προγράμματα. Στα σχολεία δεν έχουν φτάσει όλα τα βιβλία. Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα ούτε για χλωρίνη στις τουαλέτες. Οι νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων από τον Φεβρουάριο είναι στον προγραμματισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.Όλο και περισσότερα παιδιά, φέρνουν στα σχολεία τη φτώχεια της οικογένειάς τους. Για ποιους και σε ποιο περιβάλλον, λοιπόν, τα ακριβά και περίτεχνα εκπαιδευτικά προγράμματα περί την Ακαδημία Πλάτωνος;
Η κοινή λογική αντιδρά και αντιστέκεται.
Και μία πρόταση προς τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας. Στο επόμενο φύλλο να φιλοξενήσει απόψεις των εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων,μαθητών, καθηγητών ΑΕΙ.

2 σχόλια:

Γεωργία είπε...

....Επίσης και ένα από τα χειρότερα είναι να λιμνάζουν αναπορρόφητα τα δις. Ευρώ στα ΕΣΠΑ και να σου ζητούν από την πετσοκομμένο μισθό να πληρώνεις ,χαράτσια, εισφορές κοινωνικής αλληλεγγύης, σχέδια που έχουν εμπνευστεί αρρωστημένα μυαλά.
Όμως η αξία αυτών των προγραμμάτων είναι κάτι μεγάλο, κάτι ανέλπιστο. Προσωπικά μου αρέσει και το επικροτώ. Εξάλλου δεν μπορεί ένας λαός ολόκληρος να ζει διαρκώς με την αγωνία του θανάτου. Του ξαφνικού θανάτου, που τον περιμένουμε υπό συνθήκες διαρκούς νευρικής κρίσης. Και αν οι φόροι, τα χαράτσια γίνανε τιμωρία για όσους έχουν παιδιά ,τα προγράμματα αυτά ,θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει στο μέλλον τους. Με προγράμματα νόμιμα, και αξιοπρεπή. Η ευθύνη του ΥΠ. Παιδείας για τα βιβλία , τα κλειστά σχολεία , είναι μεγάλη και το ξέρουμε δεν έχουμε αποβλακωθεί ακόμα . Φτωχά σχολεία και παλιά , τότε που δεν υπήρχαν σχολικές επιτροπές αλλά γονείς , όπου ο καθένας βοηθούσε όπως μπορούσε. Κάποιος έβαζε την χλωρίνη, κάποιος έβαζε την κιμωλία , κάποιος έβαφε ,αλληλεγγύη , το συναίσθημα της αλληλεγγύης στον υπέρτατο βαθμό. Εξάλλου η φτώχεια ποτέ δεν ήταν ντροπή έτσι μας ορίζει η κοινή λογική που αντιδρά και αντιστέκεται με πράξεις αλληλεγγύης. Που συζητιούνται και αποφασίζονται στις συναντήσεις της ΕΚΑΠ, οι οποίες συναντήσεις αν και ανακοινώνονται μπορώ να το διαβεβαιώσω την αποχή των εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής .Γιατί και η μικρή μας εφημερίδα που με πολύ κόπο και με μηδαμινές συνδρομές κυκλοφορεί μπορεί να φιλοξενήσει ανησυχίες και προβλήματα γονιών και ευαίσθητων καθηγητών , ευαίσθητων ανθρώπων- δασκάλων που βρέθηκαν μαζί μας και φώναξαν για τους παιδικούς σταθμούς η τα δημοτικά της γειτονιάς της Ακαδημίας Πλάτωνα.!!!!!!!
Αγαπητή-έ , Α.Σ , στην επόμενη συνάντηση θα χαρώ πολύ εάν είσαι και εσύ κοντά μας.

Unknown είπε...

Εγώ πάλι θα το απλώσω λίγο περισότερο. Λεφτά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τελικά; Και είναι για έργα σοβαρής υποδομής ή για μελλοντικές σκουριασμένες κατασκευές;