1.04.2012

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Ακαδημία Πλάτωνος



Από το 8ο τεύχος της εφημερίδας μας που κυκλοφορεί
Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδόν πλησιάζουν τα 13 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για το «Ακαδημία Πλάτωνος- Η Πολιτεία και ο Πολίτης», ύψους 7.217.600 ευρώ, και το  «Ακαδημία Πλάτωνος-Ανάπτυξης της Γνώσης και Καινοτόμων Ιδεών»  συνολικού προϋπολογισμού 5.692.010 ευρώ. Ανάδοχος και των δύο έργων είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τουλάχιστον για το πρώτο πρόγραμμα.
«Η Πολιτεία και ο Πολίτης» έχει στόχο  την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων στα σχολεία της Α ́/Β ́ βάθμιας εκπαίδευσης με τη μέθοδο project , τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού καθώς και διαδραστικών εφαρμογών για μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη διοργάνωση Θερινών Σχολείων για Έλληνες μαθητές, και ξενόγλωσσους πτυχιούχους, υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες και ερευνητές, την δημιουργία Ψηφιακού αποθετηρίου, με ψηφιακό υλικό για τον Πλάτωνα.
Η δεύτερη πράξη  για την Ανάπτυξη της Γνώσης και των Καινοτόμων Ιδεών, εστιάζει στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την ανάπτυξη δράσεων γύρω από την Ακαδημίας Πλάτωνος , ενώ ειδικά τα σχολεία της περιοχή θα κληθούν να τεκμηριώσουν την τοπική ιστορία και κυρίως την Πλατωνική Ακαδημία. Προβλέπεται η ανάπτυξη  της εφαρμογής «Πλάτωνας» που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό περιεχόμενο υποδομής της  «Ατλαντίδας» που θα διευκολύνει τις δράσεις των εκπαιδευτικών.

1 σχόλιο:

Α.Σ. είπε...

13 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για δύο εκπαιδευτικά προγράμματα. Μυθικό ποσό με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και της υπουργού, βουλευτή της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών. Σε άλλη περίοδο οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις μπορεί και να ήταν ελάχιστες. Θα υπήρχε, όμως, η πρωτοβουλία αυτή σε άλλη περίοδο;Η απάντηση, μάλλον, είναι εύκολη. Στα προηγούμενα χρόνια, η Ακαδημία Πλάτωνος ήταν σχεδόν άγνωστη τόσο σαν αρχαιολογικός χώρος όσο και σαν περιοχή. Τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν αφότου οι ίδιοι οι κάτοικοι με τους αγώνες τους τα έφεραν στην επιφάνεια. Αυτά σαν μια πρώτη διαπίστωση.
Όσο για την αντίρρηση. Είναι,τουλάχιστον, ειρωνεία (μία ανάμεσα στις τόσες πολλές που βιώνουμε ως πολίτες), την περίοδο που η δημόσια παιδεία γκρεμίζεται να δίνονται 13 εκ. ευρώ για ψηφιακά και άλλα προγράμματα. Στα σχολεία δεν έχουν φτάσει όλα τα βιβλία. Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα ούτε για χλωρίνη στις τουαλέτες. Οι νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων από τον Φεβρουάριο είναι στον προγραμματισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.Όλο και περισσότερα παιδιά, φέρνουν στα σχολεία τη φτώχεια της οικογένειάς τους. Για ποιους και σε ποιο περιβάλλον, λοιπόν, τα ακριβά και περίτεχνα εκπαιδευτικά προγράμματα περί την Ακαδημία Πλάτωνος;
Η κοινή λογική αντιδρά και αντιστέκεται.
Και μία πρόταση προς τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας. Στο επόμενο φύλο να φιλοξενήσει απόψεις των εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων,μαθητών, καθηγητών ΑΕΙ.