10.08.2011

Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω


Οι σημαντικές κατακτήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος κινδυνεύουν από περίεργες παλινωδίες της σημερινής δημοτικής αρχής

"Πράσινο Ποντίκι" 06.10.2011
Η αίθουσα γεμάτη. φώτο: Γιώργος Τσιόρβας
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος, αφού η νέα δημοτική αρχή φαίνεται ότι ευλογεί το σχέδιο Κακλαμάνη για την τσιμεντοποίηση των Λαχανόκηπων, αντί να προωθήσει μέτρα και δράσεις για την αναγέννηση της περιοχής και την ανάδειξή της σε χώρο πρασίνου και πολιτισμού.
Το σχέδιο Κακλαμάνη, που έχει απορριφθεί πανηγυρικά δυο φορές από τους κατοίκους σε ευρύτατες γενικές συνελεύσεις αλλά και από την τότε αντιπολίτευση του δήμου, εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο με πρωτοβουλία Καμίνη, παρά το γεγονός ότι η ανάδειξη της περιοχής σε πράσινη γειτονιά είναι περισσότερο από εφικτή με την εξασφάλιση κονδυλίων από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ. Και μάλιστα εμφανίζεται στο προσκήνιο τη στιγμή που και η 4η δημοτική κοινότητα, με τη σημερινή της σύνθεση, έχει ταχθεί ομόφωνα υπέρ της απόδοσης των Λαχανόκηπων στους κατοίκους της περιοχής.
Οι κάτοικοι, που με σημαντικούς αγώνες πέτυχαν να ανατρέψουν προηγούμενες καταστροφικές αποφάσεις για την περιοχή, επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η ανάσυρση του απαράδεκτου σχεδίου Κακλαμάνη από τη σημερινή δημοτική αρχή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με σημαντικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι προς την κατεύθυνση της πραγματικής ανάδειξης της αρχαίας γειτονιάς της Αθήνας.

Ιστορία μου, αμαρτία μου

Σύμφωνα με το σχέδιο που συντάχθηκε επί δημαρχίας Κακλαμάνη, οι Λαχανόκηποι, έκταση 25 στρεμμάτων πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, μετατρέπονται σε οικιστική ζώνη και δίνεται το πράσινο φως για την ανέγερση πολυκατοικιών.
Η ιστορία της έκτασης αρχίζει το 1968, όταν για πρώτη φορά στο σχέδιο πόλεως η περιοχή χαρακτηρίζεται προς απαλλοτρίωση και στη συνέχεια με τη σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού το 1986 η έκταση και πάλι επαναβεβαιώθηκε ότι έπρεπε να απαλλοτριωθεί προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου αλλά και να υποδεχθεί κοινωφελείς χρήσεις, όπως χώρους αθλητισμού κ.λπ.
Κατά την πάγια τακτική που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια, η απόφαση για απαλλοτρίωση έμεινε μόνο στα χαρτιά, παρά το γεγονός – όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής – ότι κατά καιρούς εμφανιζόταν στον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων κονδύλι 3 εκατομμυρίων ευρώ για την απαλλοτρίωση του χώρου, την ικανοποίηση των ιδιοκτητών της έκτασης και την απόδοσή της στους κατοίκους. Το αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας (;) ήταν οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων, που έβλεπαν και την ιδιοκτησία τους να έχει δεσμευθεί και να μην αποζημιώνονται, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να επιτύχουν την άρση της απόφασης για απαλλοτρίωση.

 Απέραντο mall

Το θέμα των Λαχανόκηπων αποτελεί ένα μέρος μιας συνολικής προσπάθειας που γίνεται για τη δραματική αλλαγή της φυσιογνωμίας της ιστορικής περιοχής με την κυριαρχία της αισθητικής των mall και της άκριτης τσιμεντοποίησης κάθε σπιθαμής ελεύθερης γης. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η στρατηγική για αλλαγή των χρήσεων γης με στόχο την καταστροφή σημαντικών βιομηχανικών κτηρίων που αίφνης αποχαρακτηρίστηκαν, όπως συνέβη με τις εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, για να μετατραπούν σε γιγαντιαία εμπορικά κέντρα.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι τα σχέδια πολεοδομικής ανάπλασης της εποχής Κακλαμάνη, που εξακολουθεί να προωθεί ο Δήμος Αθηναίων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο προχωράει στην προκήρυξη της γεωτεχνικής μελέτης και έρευνας για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά και με την πρόσφατη απόφαση του Παύλου Γερουλάνου, που ακυρώνει τα σχέδια για ανέγερση κτηρίου από την εταιρεία REDS.
Η απόφαση με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου ανακαλεί υπουργικές αποφάσεις του 2007 «σχετικά με την έγκριση ανέγερσης πενταώροφης οικοδομής με τριώροφο υπόγειο σε οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (REDS) στη συμβολή των οδών Φάωνος και Διονύσου στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος», προκειμένου είτε να απαλλοτριωθεί η έκταση είτε να γίνει απ’ ευθείας εξαγορά για αρχαιολογικούς λόγους.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι η απαλλοτρίωση των 25 στρεμμάτων των Λαχανόκηπων είναι εφικτή από τη στιγμή που στο Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, ποσό που αποδίδεται στους δήμους –έπειτα από προτάσεις τους – για την ανάκτηση του πράσινου ισοζυγίου με την απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ συμβαίνει αυτό που λέει και ο Σπύρος Καλογήρου στο Νίκο Κούρκουλο σε μια παλιά ελληνική ταινία "είναι πολλά τα λεφτά Άρη"...