10.15.2011

Πικνίκ στην Ακαδημία Πλάτωνος;


Κάτοικοι που παίζουν το ρόλο του ξεναγού, κουρελούδες... take away για πικνίκ δίπλα στα αρχαία, εικαστικές εγκαταστάσεις. Κάτι τρέχει στον γνωστό άγνωστο αρχαιολογικό χώρο της πόλης.  
Από την Ιωάννα Γκομούζα ("Αθηνόραμα 6-12.10.2011)


Αργησα να την ανακαλύψω την Ακαδημία Πλάτωνος και ας ήθελα από χρόνια να δω τον τόπο όπου φιλοσοφούσαν οι νέοι της αρχαίας Αθήνας. Ίσως γιατί συχνά τα εύκολα σχέδια (όπως η επίσκεψη σε μια γειτονιά κέντρο απόκεντρο) μένουν εξίσου εύκολα στα χαρτιά. Κι αν δεν ήταν οι πρόσφατες δράσεις του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ο «Ηχητικός περίπατος» και το«In vino veritas»), ποιος ξέρει πότε θα την έκανα τελικά τη βόλτα... Είχε αρχίσει να πέφτει η ημέρα όταν έφτασα για την περφόρμανς-πατητήρι «In vino veritas». Ανεξάρτητα, πάντως, από το κοινό που είχε έρθει για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, εκείνο το βράδυ ένιωσα το πάρκο ιδιαίτερα ζωντανό χάρη και στη δραστήρια πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής που οργανώνει με κάθε ευκαρία συναυλίες, συλλογικές κουζίνες και παιχνίδια για τα παιδιά. Και είπα: «Δεν γίνεται, θα επιστρέψω».

Μεσημέρι Κυριακής, λοιπόν, κατηφόρισα την οδό Πλάτωνος προ-
σπαθώντας να δω... πράσινο ανά-μεσα σε πολυκατοικίες και κλειστά μαγαζιά. Στρίβοντας αριστερά στην Τριπόλεως, να σου το μεγάλο περίστυλο κτίριο των Κλασικών Χρόνων. Λίγα βήματα παραπέρα, ωστόσο, η οδός Κρατύλου διχοτο- μεί άτσαλα τον αρχαιολογικό χώρο για να προσφέρει οδική πρόσβαση προς το σταθμό του ΚΤΕΛ. Από εδώ μπήκα στο πάρκο, ελπίζοντας να μην περάσουν χρόνια μέχρι να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάtωνος (να ενοποιηθεί ο χώρος, να διαμορφωθούν σε επισκέψιμες οι αρχαιολογικές αποθήκες, να γίνει το μουσείο). Καθώς προχωρούσα ανάμεσα στις ακακίες κι έβλεπα τις παρέες να κάνουν πικνίκ, το μυα-λό μου καθάρισε γρήγορα από τη συναυλία των πουλιών και η εικόνα αστικής υποβάθμισης έδωσε τη θέση της σε μια όμορφη καθημερινότητα την οποία αξίζει να μάθουμε οι Αθηναίοι: να έρθουμε για ποδηλατάδα αλλά και για να δούμε τον τόπο που φιλοξενούσε ένα από
τα τρία ονομαστά γυμνάσια της αρχαίας πόλης. Κοντά στον Άγιο Τρύ- φωνα οι αρχαιολόγοι έχουν αρχίσει να «ξεσκονίζουν» ξανά τα αρχαία αρχιτεκτονικά λείψανα.
Ο αρχαιολογικός περίπατος έχει και συνέχεια, προσοχή όμως γιατί δεν υπάρχουν (ακόμη) ενημερωτικές ταμπέλες. Θα πρέπει να επιστρέψετε προς τις οδούς Κρατύλου και Δράκοντος και να περάσετε στην αντίπερα όχθη. Κάτω από ένα παλιό υπόστεγο ασφυκτιά, κρυμμένη, η Ιερά Οικία των Γεωμετρικών Χρόνων αλλά και μια πρωτοελλαδική κατοικία (ίσως του ήρωα Ακάδημου). Και να σκεφτείτε ότι εδώ κοντά θα χτιστεί το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών... Βγαίνοντας από το πάρκο, είχα σκοπό να περπατήσω προς το Δημόσιο Σήμα και το Μεταξουργείο από την ήσυχη οδό Μοναστηρίου, αλλά λογάριαζα χωρίς τον... καφετζή. Γιατί στην Πλατεία Πλάτωνος, στη γωνία Τηλεφάνους και Μοναστηρίου, μια παρέα νέων έχει στή- σει ένα «χειροποίητο» συνεργατικό καφενείο που λειτουργεί με τη λογική του δίκαιου εμπορίου (θα σας δανείσουν και δωρεάν κουρελούδες για να στρώσετε στο πάρκο). Απομεσήμερο με λιακάδα, να μην πιω μια δροσιστική βυσσινάδα; Διπλό το κέρδος, αφού εκεί συνάντησα και τη γειτόνισσα Αναστασία Παπαγεωργίου, η οποία μου μίλησε για τον αγώνα των κατοίκων να μην τσιμεντωθεί η έκταση των Λαχανόκηπων, για τη μεγάλη οικοδομή που θα χτιζόταν δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και κατάφεραν να την μπλοκάρουν και, κυρίως, για τη διάθεσή τους να ξεναγούν τους επισκέπτες στο πάρκο. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μαζί τους στο 6932740751 και μετά την περιήγηση, γιατί όχι, να καθίσετε για φαγητό, μαμαδίστικο και οικο- νομικό, στη «Γωνιά του Πλάτωνα», χαλαρά στην πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: