10.09.2011

Ανασκαφές στο Γυμνάσιο του Πλάτωνα

Μετά από 50 χρόνια ξεκίνησαν στην Ακαδημία Πλάτωνος ξανά ανασκαφές. Πρόκειται για την ανάδειξη του Γυμνασίου όπου δίδασκε ο Πλάτωνας και των υπόλοιπων κτιρίων γύρω του. Οι εργασίες αυτές γίνονται εντός του Πάρκου καθημερινά και εντάσσονται στο πρόγραμμα της ανάδειξής του, με την εγκατάσταση νέων Μουσειακών Αποθηκών και την κατεδάφιση των υφισταμένων στο τρίγωνο των δρόμων  Τριπόλεως-Μοναστηρίου-Κρατύλου.  Δυστυχώς, ως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα ευρήματα, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ανασκαφές θα συνεχιστούν και σε πλάτος , αλλά και σε βάθος, στα κτίρια που έχουν βρεθεί και ίσως ορισμένες από τις διαδρομές (μονοπάτια) του πάρκου, προσωρινά να αλλάξουν. Οι ανασκαφές αυτές αποτελούν και την καλύτερη απάντηση σε όσους αποκαλούν τους κατοίκους φαντασιόπληκτους, διότι όταν ο δήμος Αθηναίων σχεδίαζε λαμβάνοντας υπόψην του τα συμφέροντα της REDS ( δίπλα στην Ιερά Οικία, και την Οικία του Ακάδημου) εμείς ήμαστε απέναντι. Το ποιος δικαιώνεται, αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του Γιώργου Τσιόρβα.
















3 σχόλια:

Γεωργία είπε...

Ο τόπος,με τα ήσσονος αξίας αρχαία, κατά την κα Ν. Διβάρη-Βαλάκου.
Έτσι, λοιπόν για να μην μακρηγορούμε Επ.Κατ.Ακ.Πλάτ-Βαλάκου
σημειώσατε 1 - Χ .

Ανώνυμος είπε...

Απ΄ότι έχω ακούσει το άλσος στα αρχαία προέκυψε ως εξής:

γύρω στα τέλη του 70 η αρχές του 80 η αρχαιολογία γκρέμισε τα παλιά σπίτια που είχε απαλλοτριώσει με σκοπό να συνεχιστούν οι ανασκαφές.

Επειδή όμως οι ανασκαφές δεν γίνονταν και τα χρόνια περνούσαν, ένας δήμαρχος της Αθήνας (δεν θυμάμαι το όνομά του) αποφάσισε να φυτευτούν τα δέντρα λέγοντας στους αρχαιολόγους ΄΄ εγώ θα φυτέψω δέντρα και όποτε θέλετε να συνεχίσετε τις ανασκαφές τα κόβετε.΄΄

Μόνο που τα δέντρα μεγάλωσαν και είναι κρίμα να κοπούν, εκτός αν μεταφερθούν στους κοινόχρηστους χώρους των λαχανόκηπων όταν αυτοί απαλλοτριωθούν.

Τάκης

Ανώνυμος είπε...

.....οι ανασκαφές θα συνεχιστούν και σε πλάτος , αλλά και σε βάθος, στα κτίρια που έχουν βρεθεί και ίσως ορισμένες από τις διαδρομές (μονοπάτια) του πάρκου, προσωρινά να αλλάξουν.

Και τι θα γίνει αν χρειαστεί να κόψουν δέντρα προκειμένου να συνεχιστεί σε πλάτος κάποια ανασκαφή;

Η απάντηση από το δήμαρχο στο παραπάνω σχόλιο που πρέπει να ήταν ο κ.Δημ.Μπέης (1979-1986)

Οι απαλλοτριώσεις είχαν γίνει για τις ανασκαφές και όχι για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.

Προφανώς γνωρίζοντας τα παραπάνω ο κ.Μέης δέσμευσε τους άλλους χώρους για κοινόχρηστους (το γνωστό ΦΕΚ 397/Δ/28-4-1986).

Οι επόμενοι δήμαρχοι συνέχισαν την παρέμβαση με φυτεύσεις στον αρχαιολογικό χώρο, και δεν φρόντισαν να απαλλοτριώσουν τα 25 στρέμματα.Ακόμα και το γήπεδο που εγκαινίασε ο κ.Κακλαμάνης ανήκει στην αρχαιολογία.

Τι θα γίνει αν στα σημεία του άλσους που δεν έχουν γίνει ακόμα ανασκαφές βρεθούν αρχαία;
Εκεί π.χ που είχε γίνει το πάτημα των σταφυλιών, εκεί που είναι οι κούνιες κ.α.

Ο χώρος πιθανώς να κλειστεί και να χάσει σε μεγάλο μέρος τον χαρακτήρα του κοινόχρηστου που έχει τώρα.

Τι μας μένει; τα 25 στρέμματα, αλλοίμονο αν τα χάσουμε.

Άννα