4.16.2011

Οι λαχανόκηποι δεν θα γίνουν τσιμέντο

πηγή: "Καθηνερινή"  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100083_16/04/2011_439220

Του Γιαννη Eλαφρου

Καλλιεργούνται λαχανικά στο κέντρο της Αθήνας; Μην βιαστείτε να πείτε αδύνατον, γιατί στην Ακαδημία Πλάτωνος, στην περιοχή με το χαρακτηριστικό όνομα Λαχανόκηποι, καλλιεργούνται εδώ και πολλές δεκαετίες λαχανικά. Και καλλιεργούνται ακόμα. Αν και κάποιοι θέλουν να φυτέψουν... πολυκατοικίες. Οι Λαχανόκηποι έχουν έκταση 25 στρέμματα, βρίσκονται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ανήκουν σε διάφορους ιδιοκτήτες. Από το σχέδιο πόλης του 1968, αλλά και το γενικό πολεοδομικό του 1986, η έκταση έχει κηρυχθεί απαλλοτριωτέα, χαρακτηρισμένη να υποδεχθεί πράσινο και κοινωφελείς χρήσεις (γήπεδα κ.λπ.) Παρόλα αυτά οι απαλλοτριώσεις δεν προχώρησαν, γιατί τα απαραίτητα ποσά δεν καταβλήθηκαν, αν και κατά καιρούς εμφανίστηκε στους προϋπολογισμούς του Δήμου Αθηναίων το αναγκαίο κονδύλι των 3.000.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων να ζητούν δικαστικά άρση των απαλλοτριώσεων, με σκοπό να εκμεταλλευθούν οικιστικά την περιοχή. «Κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλο πλήγμα για μια περιοχή που ασφυκτιά, με ελάχιστους χώρους πρασίνου», λέει στην «Κ» ο κ. Ιούλιος Συναδινός, μέλος της δραστήριας Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος.

Μέρος του προβλήματοςΟ κ. Συναδινός όπως και η Επιτροπή Κατοίκων αντιμετωπίζει το θέμα των Λαχανόκηπων ως μέρος του συνολικού προβλήματος της γειτονιάς. «Υπήρχε μια προσπάθεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με ένα σχέδιο για την περιοχή το οποίο τελικά απορρίφθηκε από τους κατοίκους, να αλλάξουν χρήσεις γης, να αναπτυχθούν εμπορικά μεγαθήρια και πολυώροφες πολυκατοικίες, να δημιουργηθούν τεράστιες λεωφόροι, να πνιγεί τελικά ο αρχαιολογικός χώρος και όσοι μένουν εδώ», τονίζει. Οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι είχαν «ξεμπερδέψει» με το σχέδιο αυτό, όταν έκπληκτοι είδαν στις 31 Μαρτίου να έρχεται εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Αθηναίων για εφαρμογή του, καταρχάς για τους Λαχανόκηπους! Τελικά, ύστερα από έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, της Επιτροπής και δημοτικών παρατάξεων η εισήγηση ελήφθη πίσω, η δημοτική αρχή δήλωσε ότι μελετά συνολικά το θέμα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση, με την οποία ανανεώνει την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή για ένα ακόμα έτος. Αποτρέπεται έτσι τουλάχιστον η άμεση καταστροφική τσιμεντοποίηση. Τι θα γίνει όμως στο μέλλον;
«Οι κάτοικοι ζητούν τον εκ νέου χαρακτηρισμό του χώρου των Λαχανόκηπων, ως χώρου πρασίνου και κοινωφελών δραστηριοτήτων, με ταυτόχρονη εξεύρεση των κονδυλίων για τις απαλλοτριώσεις», σημειώνει ο κ. Συναδινός. Μάλιστα, οι κάτοικοι τονίζουν ότι λεφτά υπάρχουν! Το Πράσινο Ταμείο έχει συγκεντρώσει πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ, σε μεγάλο βαθμό από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων των πολυκατοικιών, τα οποία κανονικά προορίζονται για αναπλάσεις και χώρους πρασίνου σε περιοχές που έχουν ανάγκη. «Η γειτονιά μας, με πολλές νεόδμητες ψηλές οικοδομές, έχει συνεισφέρει αρκετά στο Πράσινο Ταμείο. Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά», τονίζει ο κ. Συναδινός. Είναι απαραίτητο ο Δήμος Αθηναίων να καταθέσει πρόταση και σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που διαχειρίζεται το Πράσινο Ταμείο.
«Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, γιατί αποτελεί μέρος της στερημένης από πράσινο και κοινόχρηστους χώρους δυτικής ζώνης του Δήμου μας, πέρα από την αρχαιολογική σημασία της», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Κάρης, σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων. Ο κ. Κάρης σημειώνει ότι για το ζήτημα του Πράσινου Ταμείου πρέπει να καθοριστούν οι προτεραιότητες του δήμου συνολικά, ενώ τονίζει ότι το σχέδιο της προηγούμενης δημοτικής αρχής θα επανεξεταστεί.
Οι κάτοικοι διεκδικούν τη συνολική ανάπλαση της γειτονιάς, την ανάδειξη του ιστορικού χώρου, καθώς και την ανέγερση του νέου Μουσείου της Πόλης των Αθηνών σε οικόπεδο γειτονικό του αρχαιολογικού χώρου, όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί ιδιωτικό κτίριο και έχει ήδη ανασκαφεί. Το σίγουρο είναι ότι με τον αγώνα τους έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Τέλος εποχής για τα Κλωστήρια ΜουζάκηΜπορεί στην Ελλάδα να βουλιάζει η κατανάλωση, αλλά ξεφυτρώνουν τεράστια εμπορικά κέντρα, θάβοντας την πολιτιστική κληρονομιά, πληγώνοντας το περιβάλλον. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Αθηναίων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης έδωσε την άδεια κατεδάφισης ενός ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος, των Κλωστηρίων Μουζάκη, στη Λ. Κηφισού. Στη θέση τους έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ανέγερση των Academy Gardens, μεγάλου εμπορικού κέντρου, έκτασης 22.000 τ.μ., με εμπορικούς χώρους 53.000 τ.μ. και 2.400 θέσεις στάθμευσης. Η υλοποίησή του όμως απαιτεί την αλλαγή των χρήσεων γης της περιοχής, όπου προβλέπονται δραστηριότητες Βιοτεχνικού Πάρκου. Στην κατεδάφιση του συγκροτήματος Μουζάκη αντέδρασε η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και η κίνηση Monumenta, που δραστηριοποιείται για την προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κίνηση είχε ζητήσει από τα υπ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος τον χαρακτηρισμό της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, ως διατηρητέου μνημείου, χωρίς να λάβει απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: