3.14.2011

Ακαδημία Πλάτωνος-Κολωνός: Προβλήματα και προτάσεις

Η εισήγηση της  Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος, όπως παρουσιάστηκε χθες  το πρωί, στο 4ο διαμέρισμα  καταγράφοντας   τα προβλήματα των γειτονιών μας και τις προτάσεις της.

1.   Αρχαιολογικός Χώρος
Η απόφαση του ΚΑΣ για την απαλλοτρίωση οικοπεδικών εκτάσεων στη νοτιοδυτική πλευρά του Α.Χ. τόσο για επέκτασή του όσο και για δημιουργία πράσινης ζώνης προστασίας του αποτελεί ένα πρώτο στοίχημα που κερδήθηκε μετά από πολύμορφες κινητοποιήσεις των κατοίκων. Γνωρίζουμε ότι η ΕΑΧΑ σε συνεργασία με την Δ/νση Πολεοδ/κού Σχ/σμού του ΥΠΕΚΑ επεξεργάζονται μια σειρά παρεμβάσεων όπως: τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου χρήσεων γης και όρων δόμησης στην ευρύτερη περιοχή του Α.Χ., κατάργηση της οδού Κρατύλου και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου Κεραμεικός – Ακαδ. Πλάτωνος.
Ζητάμε από τον Δήμο:
-να απαιτήσει την εφαρμογή του “πρότυπου τρόπου δημόσιας διαβούλευσης για τις παρεμβάσεις στην περιοχή” όπως είχε εξαγγείλει η ίδια η υπουργός ΠΕΚΑ το καλοκαίρι του 2010 και με βάση τον οποίο θα διασφαλιζόταν τόσο η συμμετοχή του Δήμου όσο και των κατοίκων. Οι κάτοικοι αλλά και πολλοί επιστήμονες έχουμε καταθέσει σημαντικές προτάσεις όπως η κήρυξη της ευρύτερης περιοχής σε περιοχή ανάπλασης του νόμου 2508/97, στις οποίες δεν έχουμε πάρει επίσημα απάντηση.
-να υποστηρίξει το αίτημα των κατοίκων ώστε η ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών να γίνει με τρόπο που να μην καταστραφούν υπάρχουσες υποδομές, όπως το πολύ πρόσφατο γήπεδο ποδοσφαίρου,
- να υποστηρίξει το αίτημα των κατοίκων για την υπογειοποίηση των γραμμών του Προαστιακού ώστε ο αρχαιολογικός περίπατος να λειτουργήσει στην πραγματικότητα και να μην απαξιωθεί από τη γέννησή του,
- να ζητήσει από το ΥΠΟΤ την χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης του Α.Χ. όπως ενημερωτικές πινακίδες και χάρτες, αποκατάσταση και συντήρηση του δικτύου διαδρομών, συντήρηση του πράσινου και των δέντρων, αποκατάσταση των εισόδων πρόσβασης, ενίσχυση του εξοπλισμού καθαριότητας, φροντίδα των αδέσποτων, κλπ.  
- να κατασκευαστεί αποχετευτικό σύστημα ομβρίων υδάτων στους δρόμους Κρέοντος , Ολύμπου, Αμφιαράου, Μοναστηρίου, Αίμωνος , Αντιγόνης και γενικά γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Εκτός από τα προβλήματα στην ασφάλεια των κατοίκων, τα όμβρια ύδατα καταλήγουν στον αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν και τα αρχαία.

2.   “Λαχανόκηποι” - Μελέτη πολεοδομικού ανασχεδιασμού γειτονιάς Ακαδ. Πλάτωνος
- Άμεση προώθηση των ενεργειών για τον επαναχαρακτηρισμό των εκτάσεων εμβαδού 25 στρ. στη θέση “Λαχανόκηποι” της Ακαδημίας Πλάτωνος ως κοινόχρηστων χώρων και χώρων για κοινωφελείς λειτουργίες, όπως προβλέπει το σχέδιο πόλης από το 1968 καθώς και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων από το 1988,
- Άμεση προώθηση των ενεργειών για την απόκτηση των εκτάσεων αυτών από το Δήμο,
- Επανασχεδιασμό της μελέτης .

3.   Πλατείες – Πράσινο – Παιδικές Χαρές
Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ο χώρος μπροστά από την εκκλησία καθώς και όλοι οι πεζόδρομοι είναι ένα απέραντο parking. Από τις πεζοδρομημένες οδούς Τιμαίου, Πύλου, Μοναστηρίου και Φαιάκων διέρχονται αυτοκίνητα και δίκυκλα που καταργούν κάθε έννοια αφάλειας για τους χρήστες του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου, των Γυμνασίων και Λυκείων, του αθλητικού κέντρου, της παιδικής χαράς και καταργούν την έννοια της πλατείας. Η πλακόστρωση είναι σε πολλά σημεία όχι απλά κατεστραμένη αλλά και επικίνδυνη (π.χ.μεγάλες τρύπες). Ο εξοπλισμός του φωτισμού και της καθαριότητας είναι κατεστραμένος στο μεγαλύτερο μέρος του και ανεπαρκής. Η παιδική χαρά δεν συντηρείται και πολλές φορές έχουν προκληθεί σοβαρά ατυχήματα. Το πράσινο συντηρείται με ανεπαρκή τρόπο και τα παρτέρια όπως και ένας αρχαιολογικός χώρος αποτελούν μικρές χωματερές.
-Ζητάμε την άμεση ανάπλαση της πλατείας με τρόπο που να συμβάλλει στη δημιουργία του αρχαιολογικού περίπατου Κεραμεικός – Ακ. Πλάτωνος, να είναι ασφαλής για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και με αναβαθμισμένο – σύγχρονο εξοπλισμό.   Επίσης,
- πρέπει να ενισχυθεί η δενδροφύτευση σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής για δύο λόγους: - βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος και προστασία των πεζοδρομίων που πρέπει να λειτουργούν για τους πεζούς και όχι για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων,
- να συντηρείται το πράσινο με κύριο βάρος στην καθαριότητα των παρτεριών και στο πότισμα – περιποίηση των δέντρων.
- να αναπλαστεί ο χώρος της Παιδικής Χαράς στον Λόφο Κολωνού.

4.   Κύριο οδικό δίκτυο – Συνθήκες κυκλοφορίας πεζών & οχημάτων
Πολύ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στον κύριο δρόμο της περιοχής, την οδό Πλάτωνος. Το μικρό πλάτος του δρόμου που χρησιμοποιείται για κίνηση διπλής κατεύθυνσης και μάλιστα και λεωφορειακής γραμμής σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα αυτοκινήτων και στις δύο πλευρές δημιουργεί όλο και συχνότερα κατάσταση μποτιλιαρίσματος και ασφυξίας. Τα πεζοδρόμια είναι σε άθλια κατάσταση και σε συνδυασμό με πινακίδες και κολώνες που καταλαμβάνουν το μικρό πλάτος τους είναι παντελώς ακατάλληλα για την κίνηση των πεζών. Μέριμνα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες μετακίνησης δεν υπάρχει, ενώ επιβάλλεται από τη νομοθεσία. Τα προβλήματα οξύνονται πολύ όταν υπάρχει δυνατή βροχόπτωση αφού όχι μόνον ο δρόμος γίνεται αδιάβατος, όπως στον κόμβο Πλάτωνος – Παλαμηδίου, αλλά τα νερά καλύπτουν και τα πεζοδρόμια και πολλές φορές μπαίνουν στα μαγαζιά.
- Ζητάμε την κατασκευή έργων αναβάθμισης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στην οδό Πλάτωνος (πολλές τέτοιες παρεμβάσεις έχουν γίνει με επιτυχία σε ανάλογους δρόμους σε πολλούς άλλους δήμους του λεκανοπεδίου) καθώς και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.         Επίσης,
- την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για την ευρύτερη περιοχή ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση πεζών και οχημάτων καθώς και στάθμευσης σε πολλούς δρόμους.
- τη βελτίωση της λειτουργίας του κόμβου Τριπόλεως – Λένορμαν. Η διάβαση είναι απολύτως επικίνδυνη για τους πεζούς γενικά και ιδιαίτερα για όσους από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 52ου γυμνασίου και λυκείου αναγκάζονται να περνούν αυτό το φανάρι καθημερινά. Επίσης, η διάβαση αυτή αποτρέπει κατ’ απόλυτο τρόπο τον περίπατο -μέσω των πεζοδρομίων της Τριπόλεως- από το λόφο του Ιππείου Κολωνού στο άλσος και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
- την πεζοδρόμηση της οδού Αίμωνος από Τριπόλεως μέχρι Τηλεφάνους για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών των τριών Δημοτικών Σχολείων και ενός υπό κατασκευή Νηπιαγωγείου.
- την διάνοιξη του τμήματος της Κρεόντος που χρησιμοποιείται ιδιωτικά από το Jumbo και την διαπλάτυνση της Αίμωνος από το Jumbo ως Αντιγόνης.
- τον έλεγχο των αυθαιρεσιών στην κατασκευή πεζοδρομίων, κυρίως σε νεόδμητες πολυκατοικίες, όπως η μετατροπή τους σε ράμπες για το παρκάρισμα των ΙΧ, και την άμεση αποκατάστασή τους.

5.   Απορρίμματα – Καθαριότητα
Το πρόβλημα δεν είναι απλά οξυμμένο αλλά τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο: - κάδοι λιγότεροι από τις ανάγκες, -σπασμένοι και βρώμικοι (σε πολλούς από αυτούς που δεν ανοίγουν με μηχανισμό αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε με γάντια και μάσκες!), -τοποθετημένοι χωρίς κάποιους κανόνες, βασικά στις γωνίες που μετατρέπονται σε χωματερές, -οδοκαθαρισμός που δεν καλύπτει τις ανάγκες, αφού το προσωπικό φαίνεται να επαρκεί μόνο για τον καθαρισμό των πλατειών και των σημείων όπου είναι οι κάδοι με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι γεμάτοι σκουπίδια.
Αν και γνωρίζουμε ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν αφορούν μόνον τις γειτονιές μας, καταθέτουμε ορισμένες προτάσεις:
- αύξηση των κάδων, συμβατικών και ανακύκλωσης. Έγκαιρη αντικατάσταση των σπασμένων. Εφαρμογή συστήματος πλυσίματος των κάδων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- τοποθέτηση των κάδων με διαφορετικά κριτήρια από τα σημερινά. Η τοποθέτηση κάδων σε διάφορα σημεία κατά μήκος των δρόμων (υπάρχουν μοντέλα που έχουν μελετηθεί) και όχι μόνο στις γωνίες, εκτός των άλλων θα συμβάλλει στην βελτίωση της στάσης κατοίκων (θα σκέφτονται να πετάνε ό,τι νάναι κοντά στο σπίτι τους) και στο να πάψει να είναι η θέση ενός κάδου αντικείμενο συνδιαλλαγής μεταξύ δημότη και “προσώπων που έχουν τον τρόπο τους” στον δήμο.
- οργάνωση του οδοκαθαρισμού με τρόπο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των γειτονιών.

6.   Εκπαίδευση
- Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με το μέτρο των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να το αποδεχθεί γιατί θα οξύνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές, όπως η δική μας. Επί πλέον, κοινωνικές ιδιαιτερότητες στις γειτονιές της Αθήνας σήμερα, όπως οι δυσκολίες ένταξης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών ή των ρομά, απαιτούν μικρότερα και όχι μεγαλύτερα τμήματα στα σχολεία.
- Κατασκευή νηπιαγωγείου στην γειτονιά Αγίου Γεωργίου για τη μετεγκατάσταση του υφιστάμενου που λειτουργεί σε ισόγειο κατάστημα επί της οδού Τιμαίου.
- Κατασκευή του κτιρίου για τη στέγαση του 51 ου Γυμνασίου στον χώρο του ΟΣΚ επί της οδού Λένορμαν.

7.   Πρόνοια
- Αγορά ακινήτων για την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών Παιδικών Σταθμών ώστε να σταματήσει η λειτουργία του Π.Σ. στην οδό Αρίστωνος σε παντελώς υποβαθμισμένο κτίριο και η λειτουργία του Π.Σ. στην Επιδαύρου σε διόροφο κτίσμα που είχε κατασκευαστεί για κατοικία στη δεκαετία του ΄50.
- Κατασκευή παιδικού σταθμού στην περιοχή μεταξύ της πλατείας του Πλάτωνα και  “Λαχανόκηπων” για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Να εξεταστεί η δυνατότητα ανέγερσης στο οικόπεδο της Νομαρχίας παράλληλα με το Νηπιαγωγείο.
- Αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας του ΚΑΠΗ επί της οδού Πύλου στον Άγιο Γεώργιο. Δημιουργία υποδομής για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε άτομα γ΄ηλικίας καθώς και άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

8.   Πολιτισμός
Στις γειτονιές μας ο πολιτισμός και οι πολιτιστικές δράσεις είναι ανύπαρκτες…
Η ανάπλαση μιας γειτονιάς πρέπει να είναι σχεδιασμένη με στόχο ολοκληρωμένες
παρεμβάσεις και δυνατότητα ανάπτυξης της κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης.
-Ζητάμε από το Δήμο να  δημιουργήσει  πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες, θέατρα που να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση οι κάτοικοι. Σε μια τόσο μεγάλη περιοχή όπως η δική μας χρειάζονται τουλάχιστον 3 πολύκεντρα πολιτισμού . Ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην απόκτηση κτιρίων και χώρων που δεν χρησιμοποιούνται και να τα αξιοποιήσει αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και τις περιοχές που βρίσκονται, όπως:
-Ο κινηματογράφος ΠΛΑΤΩΝ στη γειτονιά του Αη Γιώργη,
-Ο θερινός κινηματόγραφος ΑΘΗΝΑΙ στον Κολωνό,
-Το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στο Λόφο Σκουζέ,
-τα εργοστάσια ΒΟΤΡΥΣ και  "Κοτοπούλη" στα Σεπόλια.

9.   Αθλητισμός
- Ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας στον Άγ. Γεώργιο (Τιμαίου και Πύλου), που αποτελεί το μοναδικό χώρο άθλησης για μια ολόκληρη γειτονιά και σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ουσιαστικά εκτός χρήσης.
- Κατασκευή κλειστού αθλητικού κέντρου που να καλύπτει τις ανάγκες των τριών γειτονιών, τουλάχιστον για τα αθλήματα του μπάσκετ και του βόλεϋ που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παιδιών της περιοχής. Αθλητισμός μόνον όταν ο καιρός είναι καλός, δεν γίνεται.
-Ακόμη να αλλάξει το καθεστώς στα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους του ΟΝΑ (που ήδη υπάρχουν) και να έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι και όχι μόνο οι σύλλογοι. Όταν οι αθλητικοί χώροι είναι ελάχιστοι και μετά την προπόνηση των συλλόγων κλειδώνουν τις πόρτες, στην ουσία δεν είναι ανοιχτά στους κατοίκους.

10.                 Κοινωνικά προβλήματα – Ευάλωτες ομάδες πληθυσμού 
α) Στις γειτονιές μας ζει σημαντικός αριθμός οικογενειών ρομά καθώς και οικονομικών μεταναστών.
Ειδικότερα, οι πρώτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για λόγους που είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται να αναφερθούν αναλυτικά για ακόμη μια φορά. Το ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η παροχή υποστήριξης σε αυτές τις οικογένειες σε σχέση με την ένταξη και παραμονή των παιδιών στην εκπαίδευση με στόχο να περιοριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η εξώθησή τους στην επαιτεία που συνεπάγεται και μια σειρά από κινδύνους για την ασφάλειά τους.
- Ο Δήμος να προχωρήσει στη λειτουργία μιας μόνιμης κοινωνικής υπηρεσίας για τους ρομά στις γειτονιές μας.
- Όσον αφορά τους μετανάστες θεωρούμε ότι ο δήμος χρειάζεται με την όλη πολιτική του να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές πρακτικές ώστε να μην ελπίζουν και επιδιώκουν κάποιοι να “μεταφυτεύσουν” τον “Αγ. Παντελεήμονα” στις γειτονιές μας. Ο Δήμος να στηρίξει έμπρακτα προσπάθειες όπως το “Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών” στον Κολωνό καθώς και πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν τον πολιτισμό ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.
β) Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στις γειτονιές μας ανήκει στα λαϊκά στρώματα και πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Η οικονομική ανέχεια θα  οδηγεί σε αυξανόμενη κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλου αριθμού οικογενειών και θα σηματοδοτήσει μια νέα και πιο έντονη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα.
- Πιστεύουμε ότι είναι πια η στιγμή ο Δήμος να προχωρήσει σε ένα νέο σύστημα δημοτικών τελών, όσο το δυνατόν πιο δίκαιο, που θα συμβάλει στην ανακούφιση των εργαζόμενων και θα αντλεί τους πόρους από εκείνους που πραγματικά κερδίζουν από αυτήν την πόλη.
Παράλληλα, χρειάζεται να ληφθούν μια σειρά από μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικά, όπως:
- ένταξη των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία με δωρεάν σίτιση και χωρίς οικονομική συμμετοχή των γονέων,
- κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους και τους μακροχρόνια άνεργους,
- δωρεάν συμμετοχή των ανέργων και μακροχρόνια ανέργων καθώς και των παιδιών από οικογένειες με έναν γονιό άνεργο στα αθλητικά κέντρα του δήμου.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαφέστατες προτάσεις και προβλήματα.
Αντε να δούμε τη θέση θα πάρει η πολιτεία.
Τι άλλο πια έτοιμο φαγητό εχουν στα χέρια τους.

Ανώνυμος είπε...

egw eimai 19 kai den aneikw se kanenan silogo...Eimai katoikos Kolwnou kai eimai iperifanos gi ayto oso kai na mou tin lene kapoioi....Eimai simfonos me ola....Oso gia to gipedaki ston Agio Georgio den exw na pw kati....Pas na mpeis mesa kai sou lene exei proponisi i omada tou granikou kai den mporeis na mpeis....Ti na peis kaneis....Oti na nai...Makari na kataferoume kati apo ola afta...Egw mazi sas