Πενήντα άτομα -εργαζόμενοι, κάτοικοι και αρχιτέκτονες- έχουν κάνει εδώ και δύο χρόνια υπόθεση ζωής να αλλάξουν με έξυπνες παρεμβάσεις την εικόνα της γειτονιάς τους, με σημείο αναφοράς τον δημόσιο χώρο. Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασαν την πρότασή τους στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, πετώντας στην ουσία το «γάντι» στους τοπικούς άρχοντες που είναι αρμόδιοι να κάνουν το «όνειρο» πραγματικότητα.
Ο λόγος για τη γειτονιά Κεραμεικού-Μεταξουργείου, κυριολεκτικά στη σκιά της Ακρόπολης και άλλων σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων, με περίπου 6.000 μόνιμους κατοίκους, από τους οποίους το 70% είναι Ελληνες. Καλύπτει έκταση 400 στρεμμάτων, από τα οποία τα 290 είναι τα οικοδομικά τετράγωνα, τα 110 δρόμοι και μόλις 6,5 στρέμματα πλατείες και μικρές γωνιές πράσινου. Το 48% των ακινήτων, σχεδόν τα μισά, είναι εγκαταλειμμένα κτίρια. Καταγράφτηκαν 160 αδόμητα οικόπεδα και εντοπίστηκαν τέσσερα που, με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών τους, θα φυτευτούν με θάμνους και χαμηλά δένδρα το φθινόπωρο, ώστε να λειτουργήσουν ως προσωρινοί χώροι πράσινου. «Δουλεύουμε, ζούμε, αγαπάμε αυτή τη γειτονιά, και βλέποντας ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους, είπαμε να διαθέσουμε χρόνο και ιδέες για να την κάνουμε πρότυπο», μας εξήγησε η Αλεξία Μυλωνά, ένα από τα 50 άτομα που αποτελούν τον πυρήνα αυτής της πρωτοβουλίας. «Τα τελευταία χρόνια ήρθαν στην περιοχή νέα άτομα, αλλά τα πιο πολλά έχουν απογοητευτεί και έφυγαν ή ετοιμάζονται να φύγουν», μας εξηγεί περιγράφοντας προβλήματα παραβατικότητας. Δεν αρκέστηκαν στα σχέδια που έκαναν στα γραφεία τους, αλλά κατά καιρούς τα παρουσίαζαν στους κατοίκους της γειτονιάς. Ακουγαν τις απόψεις τους και έκαναν βελτιώσεις. Εχει ενδιαφέρον ότι στα καλέσματά τους, το τελευταίο στις 23 του μηνός με τη συνεργασία τοπικών συλλόγων, ανταποκρίνονταν εκατοντάδες κάτοικοι.
Η βασική τους πρόταση αφορά τους δύο δρόμους, την Κεραμεικού και τη Σαλαμίνος, που έχουν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή, καθώς λειτουργούν ως άξονες που συνδέουν αντίστοιχα το Σύνταγμα με τον ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο στην Ακαδημία Πλάτωνος και την Ομόνοια με την Τεχνόπολη στο Γκάζι. Για την οδό Κεραμεικού δεν προτείνεται η μετατροπή της σε πεζόδρομο, αλλά αλλαγή των συνθηκών κυκλοφορίας ώστε να διευκολύνονται οι πεζοί με ελαφρά αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων και εξασφάλιση χώρου για τους ποδηλάτες. Για την επίτευξη αυτής της αλλαγής προτείνεται το ξήλωμα των υφιστάμενων πεζοδρομίων και του ασφαλτοτάπητα, που θα αντικατασταθούν με στοιχεία ράμπας που είναι κατάλληλα για οχήματα αλλά και πεζούς. Από μια επίσκεψη μελών της ομάδας στις αποθήκες του δήμου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει υλικό κατάλληλο. Η πρόταση προβλέπει επίσης φυτεύσεις σε όλο το μήκος των διευρυμένων πεζοδρομίων με νεραντζιές.
Η οδός Σαλαμίνος σε ένα μεγάλο τμήμα της αποτελεί πεζόδρομο, που προβλέπεται να επεκταθεί στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων για το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Με την επέκταση του μέτρου θα αναδειχθούν τα υπάρχοντα νεοκλασικά κτίρια, σε συνδυασμό με το κλάδεμα της χαμηλής φύτευσης που υπάρχει. Στην ενδιάμεση ζώνη, όπου ο δρόμος συναντά τα κτίρια, προβλέπεται να αντικατασταθούν τα «σκληρά» υλικά με «πατημένο χώμα». Κύβοι από μπετόν τοποθετούνται σε επιλεγμένες θέσεις ώστε να λειτουργούν ως ανθεκτικά καθιστικά.
Η εκπόνηση των αρχιτεκτονικών λύσεων έγινε αφιλοκερδώς από τα γραφεία Α. Αντονάς, Doxiadis+, Deca Architecture, Vois Βορδώνη Σινανιώτη, Point Supreme Architects και Ναταλία Κοκοτού.
«Οι προτάσεις μας αφορούν και άλλα θέματα που βελτιώνουν την εικόνα της γειτονιάς μας», μας ενημερώνει η Αλεξία Μυλωνά. Πρόκειται για τη συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων για την ανακύκλωση, την υλοποίηση μέτρων για πράσινες στέγες σε δημόσια κτίρια, κ.λπ. Εχουν γίνει επίσης συνεννοήσεις με 10 καταξιωμένους καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένους, ώστε να έρθουν και να ζωγραφίσουν σε κενούς μεσότοιχους κτιρίων και να δημιουργηθεί μια δημόσια πινακοθήκη έργων τέχνης. *
4 σχόλια:
O μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας στην Αθήνα μας, είναι να κινητοποιηθούμε εμεις οι ίδιοι. Εμείς οι απλοί άνθρωποι γιατί απλά η τοπική εξουσία φαίνεται να το “ξεχνά”
Τώρα θα ακούσουμε πολλούς να καυχώνται για τα ανύπαρκτα έργα τους.
Με θράσος ,θα ωραιοποιούν το μαύρο,
θα ωραιοποιούν την αποτυχημένη θητεία τους.Μέχρι προχθές παρουσίαζαν, ανθηρά, μαζί με ολα τ'άλλα και τα οικονομικά τους στοιχεία.Μέχρι που παρακολουθήσαμε στα ΜΜΕ δηλώσεις δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας.
Αποτυχημένη η θητεία αφού δεν μπόρεσαν να υπερασπισθούν τους ελεύθερους χώρους για τους δημότες της Αθήνας.Αν δεν υπερασπιστεί ο ίδιος ο Δήμαρχος τους ελεύθερους χώρους για τους δημότες του,(ετσι είχε υποσχεθεί) ποιος θα το κάνει; Απ’ ότι φαίνεται, το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Και έχω απορία. Όταν τους κατέθεσαν τά σχέδια τους, πώς τους αντιμετώπισαν στο δημοτικό συμβούλιο.
Σαν τους περιφερόμενους πολέμιους της ανάπτυξης? Γιατί έτσι συνηθίζουν να αποκαλούν εκείνους που αντιτίθενται στην
ανέγερση περισσότερων εμπορικών κέντρων, που διεκδικούν αυτά που δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Πεζοδρόμια για ανθρώπους, πλατείες καθαρές. Η Αθήνα μας δεν χάθηκε, αν και με την ανοχή των υπηρεσιών του Δήμου, είναι μια πολύ βρόμικη πόλη.
Ας δραστηριοποιηθούμε έστω και με τους λίγους της γειτονιάς για να γίνει η ζωή μας στην πόλη πιο ανθρώπινη.
Καιρός είναι να ενημερωθεί και ο κάτοικος του 4ου υποβαθμισμένου διαμερίσματος, για τα 100ντάδες φυλλάδια που παραλαμβάνουμε αυτές τις ημέρες στα σπίτια μας , στα οποία αναφέρονται οι εκδηλώσεις του δήμου , αν διαφημίζουν
Αντιδήμαρχο η είναι προσωπική του διαφήμιση.
Ας έχουμε και το νού μας πρός την μεριά του σκάματος μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, αφού ως γνωστό,τον Αύγουστο, πολλά πονηρά συμβαίνουν.
Συμένης Ομηρος.
΄΄ Απλοί τσιμεντόκυβοι θα είναι τα παγκάκια.΄΄
Έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ψυχρά δομικά υλικά σε πλατείες. Πρέπει να ζητείται επίμονα από τους κατοίκους σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό για αναβάθμιση της κάθε γειτονιάς. Το τσιμέντο –θερμοσυσσωρευτής- να αποφεύγεται.
΄Αννα
Δημοσίευση σχολίου