1.28.2010

Η ΕΚΑΠ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή

Διπλή παρουσία είχε η Ακαδημία Πλάτωνος και η Επιτροπή Κατοίκων στην ευρεία συζήτηση που άνοιξε στη Βουλή και στα ΜΜΕ για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Γύρω από αυτό το ζήτημα είναι φανερό πως άνοιξε μια μεγάλη μάχη και όλοι παίρνουν θέσης προώθησης των συμφερόντων τους. Το δικό μας συμφέρον είναι η ανάπλαση της περιοχής και όχι η παράδοση της σε εργολαβικά οικοδομικά συμφέροντα που προωθούν τη γνωστη πια στην Αθήνα, ανάπτυξη υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δράσης στις γειτονιές. Τα μέλη της ΕΚΑΠ πήγαν στη Βουλή και κατέθεσαν τις προτάσεις τους ενώ είχαν παρουσία και στην επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στην γειτονιά μας, ως καλεσμένος του ΣΚΑΙ την περασμένη Τρίτη.
Ο Π. Γερουλάνος έκανε εκτενείς αναφορές στην Ακαδημία Πλάτωνος και την ανάγκη παρέμβασης του κράτους σε τέτοιες ακριβώς περιοχές, με επίκεντρο πάντα τον ιστορικό αρχαιλογικό χώρο, αλλά δεν ανέφερε κάτι για συγκεκριμένες δράσεις του υπουργείου. Η δική μας πρόταση βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στο γραφείο του. Μια είναι η λύση για την Ακαδημία Πλάτωνος. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η επέκταση του Πάρκου και η ανάπλαση της περιοχής. Θέσεις που υπεβλήθησαν και στη Βουλή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κώστα Καρτάλη. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής αποκτούν εξαιρετική σημασία οι δηώσεις του προέδρου του ΟΡΣΑ κ. Γ. Πολύζου ο οποίος τόνισε ότι το μέλλον των πόλεων δεν βρίσκεται στις επεκτάσεις των αστικών περιοχών, αλλά σε αυτό που ονόμασε «συνεκτική πόλη». Η κυρία Γαλάνη εκ μέρους της ΕΑΧΑ, σημείωσε ότι η ΕΑΧΑ θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος και θα επεκτείνει τη δράση της και προς τη Λεωφόρο Βασ. Ολγας.
Τα μέλη της ΕΚΑΠ σημείωσαν πως στη συνοικία μας έχει σωρευτεί μεγάλος όγκος προβλημάτων, που την έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση. Υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατοικίας και της ποιότητα ζωής, του Αρχαιολογικού χώρου, των κοινωνικών συνθηκών και των χώρων που συγκεντρώνονται διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Η υποβάθμιση αυτή αναγνωρίζεται από το 1988 στο κείμενο και τις προτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων. Τόνισαν ότι 22 χρόνια τώρα καμία ουσιαστική ενέργεια ανάλογη της σοβαρότητας των προβλημάτων δεν έχει προωθηθεί, κυρίως από το Δήμο Αθηναίων, αλλά και από άλλους αρμόδιους φορείς.
Έθεσαν και ανέδειξαν τις συγκεκριμένες πολιτικές υποβάθμισης, όπως η μετατροπή μέρους της Ακαδημίας Πλάτωνος σε βιοτεχνικό Πάρκο, την οικοδομική δραστηριότητα μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, την παράδοση με πώληση οικοπέδου-φιλέτου του Πάρκου στην εταιρεία REDS, την πρόθεση να υψωθεί εκεί, μια ανάσα από την οικία του Ακάδημου, 5όροφο κτίριο εμπορικών χρήσεων, την απώλεια των 25 στρεμμάτων ελεύθερων αδόμητων χώρων στους λαχανόκηπους με ευθύνη του δήμου Αθηναίων.
Η ΕΚΑΠ κατέθεσε κείμενο προτάσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις τυχόν πρωτοβουλίες που θα λάβει το κράτος και παρακολουθεί τις όποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν, συνεχίζοντας τον αγώνα της για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι:
>Να ενταχθεί άμεσα, δηλαδή με συγκεκριμένο προγραμματισμό ενεργειών και χρονοδιάγραμμα, το Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος στο πρόγραμμα της ΕΑΧΑ. Να μην προωθηθεί καμία αποσπασματική παρέμβαση στον χώρο και την ευρύτερη περιοχή του από άλλον φορέα. Να αποσυρθεί άμεσα η μελέτη που έχει υποβληθεί από το Δήμο Αθηναίων στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος περί «Τακτοποίησης του ορίου του Αρχαιολογικού Άλσους Ακαδημίας Πλάτωνος». Να σταματήσουν οι μεμονωμένες διαδικασίες τροποποίησης του σχεδίου πόλης από το Δήμο Αθηναίων που θίγουν το θεσμοθετημένο όριο του Αρχαιολογικού Άλσους στο νοτιοδυτικό τμήμα του.
> Να επεκταθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος στις αδόμητες γειτονικές εκτάσεις. Να ανεγερθεί το νέο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, καθώς και η Ακαδημία των Εθνών που έχει εξαγγελθεί, σε χώρους κοντά αλλά εκτός του σημερινού Αρχαιολογικού Χώρου. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (χάραξη οδικού δικτύου, κυκλοφορία, πρόσβαση, χρήσεις γης στην άμεση περιοχή, μείωση συντελεστών και υψών) για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πολεοδομικά αναβαθμισμένου πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας.
> Να υπογειοποιηθούν οι γραμμές του Προαστιακού ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια του Ιστορικού Κέντρου με τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Ακαδημίας του Πλάτωνος και του Ιππίου Κολωνού και να υλοποιηθούν στην πραγματικότητα, και όχι εικονικά, τόσο η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων όσο και οι κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.