Φτάνει πια η καταστροφή. Υπάρχει κι άλλη λύση, η ανάδειξη του πολιτισμού, η ένταξη του στην καθημερινότητα μας, στις βόλτες μας, στις παρέες μας. Η Ακαδημία Πλάτωνα μπορεί να αποκαλύψει την ιστορία της. Το "στέκι" της Επιτροπής: Θηναίας και Μοναστηρίου, γωνία Επικοινωνία στο mata.pap@gmail.com και στο tostekiekap@gmail.com Βρείτε μας και στο Facebook,στο http://www.facebook.com/akademia.platonos
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
9 σχόλια:
Όσο πιο πλατιά είναι η καμπάνια τόσο θα έχουμε καλύτερα τη δυνατότητα να κάνουμε πιο γνωστό το πρόβλημα και να πεισθούν οι... αρμόδιοι ότι αξίζει να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα Ακαδημία Πλάτωνα. Μπράβο σε όσους συναδέλφους το παλεύουν σε όλα τα μέτωπα!
rΑπόσπασμα από την Athens Voice
…….απαντά η διευθύντρια της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και
Κλασικών Αρχαιοτήτων Νικολέτα Βαλάκου. «Συνεπώς, το οικόπεδο μπορεί να γίνει μόνο προέκταση
του πάρκου. Καλό θα ήταν να μη χτιστεί, αν και το περιβάλλον είναι ήδη δομημένο με ψηλά κτίρια» υποστηρίζει, καθησυχάζοντας για το νόμιμο της επερχόμενης διαδικασίας οικοδόμησης!
Η παραπάνω αρχαιολόγος λέει την άποψή της ” να μη χτιστεί “ το υπογράφει όμως;
Πρέπει να συνεχισθούν τα λάθη (ψηλά κτίρια) του παρελθόντος;
Πάλι επισήμανση από το παραπάνω απόσπασμα:
" το οικόπεδο μπορεί να γίνει μόνο προέκταση του πάρκου΄"
Η λέξη "μόνο" τα λέει όλα
Αιτία για το σημερινό μου σχόλιο είναι η εκστρατεία καθαριότητας που οργανώνεται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.Μήπως θα έπρεπε και μεις σαν κάτοικοι της περιοχής να κάνουμε κατι γι αυτό? Όπως Να οργανώσουμε ομάδες καθαριότητας στην περιοχής μας,να φυτέψουμε λουλούδια σε παρτέρια που είναι σε άθλια κατάσταση και τα βλέπουμε κάθε μέρα.
Θυμήθηκα τον κο Δημήτρη 80 ετών που όταν βλέπει κάποιον να πετάει το σκουπίδι του στο δρόμο τον ρωτάει ΄΄ ποιός περιμένεις να σου το μαζέψει;΄΄
Λείπει η παιδεία κυρίως από την οικογένεια .
Για μόνιμες ομάδες καθαριότητος το βλέπω δύσκολο για τους εργαζόμενους όπως εγώ. Ήδη όταν μπορώ σκουπίζω τα .... των
σκύλων αδέσποτων και μη από τα πεζοδρόμια του στενού δρόμου όπου μένω και που μπορεί να παραμείνουν μέρες, αφού άλλος από τη γειτονιά ούτε η ακριβοθώρητη καθαρίστρια του δήμου δεν ασχολούνται.
Στο τέλος του δρόμου μας υπάρχει ένας μικρός ακάλυπτος χώρος με αϊλανθους που μαζί με άλλους γείτονες μετατρέψαμε σε κήπο. Στα φυτά βάλαμε γύρω –γύρω πέτρες για να μην τα πλησιάζουν οι γάτες. Κισσός, γιούκα, κυδωνίαστρα, αγγελικές , δεντρολίβανο , βιβούρνο, δειλινά, πικροδάφνες (είναι ανθισμένες τώρα) και τη Δευτέρα από φυτώριο θα πάρουμε βοκαμβίλια μωβ (:ανθεκτική) , σπάρτο, ίσως και μπιγνόνια (:ο γνωστός σε όλη την Eλλάδα αναρριχώμενος θάμνος με τα μεγάλα πορτοκαλί σαν καμπανούλες άνθη.
Με τα παραπάνω δίνω παραδείγματα και ιδέες. Παρτέρια σε άθλια κατάσταση δεν έχω δεί.Που είναι αυτά;
Σε ομάδα για τη φύτευση λουλουδιών μπορώ να συμμετάσχω .
Μαρία
Καλησπέρα και πάλι.Μαρία σ ευχαριστώ για την καλή σου θέληση.Όλοι μας είναι καλό να κάνουμε κάτι αφού δεν κάνουν αυτοί πού πρέπει. Οταν λέω παρτέρια (λάθος έκφραση) λέω για τα εγκατελειμένα διαζώματα (Αγ Γεώργιος-Τριπόλεως και Πλάτωνος κ.α) Και γαι καθαριότηατα θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για το δυστυχισμένο περιστήλιο, Πλάτεία Πλάτωνα, κ.α Σάββατο-Κυριακή και άλλοι μαζί. Περιμένουμε συμμετοχές Γιώργος
Παρατηρώ γενικά τι φυτεύει ο δήμος στα παρτέρια. Θάμνους, δέντρα και σε μερικά, εποχιακά και μη λουλούδια τα οποία αλλάζει όταν χαλάσουν. Υπάρχουν άτομα που τα λουλούδια τα ξεριζώνουν για τις γλάστρες τους.
Στο τρίγωνο παρτέρι Πλάτωνος –Τριπόλεως –Ετεοκλέους έχει γκαζόν, θάμνους και τριανταφυλλιές .Στις τελευταίες έχει περάσει η ανθοφορία τους και δεν φαίνονται όμορφες αλλά δεν είναι η εποχή κλαδέματός τους.
Για μένα αυτό που χρειάζεται είναι η αφαίρεση των χορταριών- ζιζανίων ,περιποίηση του γκαζόν και καθαριότητα , όχι πρόσθετα φυτά.
Στο παρελθόν ,θυμάμαι είχα θαυμάσει τους θάμνους που είχε το διάζωμα στην Πλάτωνος, δίπλα στον Άγιο Γεώργιο. Είχαν ταξιανθίες από μώβ ανθάκια που κρέμονταν ανάλαφρα σαν τσαμπιά .
Πέρασα σήμερα το πρωί και είδα δύο από τους θάμνους τελείως ξερούς
και σε δύο είχε ξεραθεί το μεγαλύτερο μέρος του φυτού αλλά είχαν πετάξει νέα βλαστάρια. Επίσης παρατήρησα ότι από το μέσον του διαζώματος περνάει κόσμος για απέναντι και εκεί ίσως θα έπρεπε να μπουν λίγες πλάκες, δεν έχει φυτά.
Η γνώμη μου είναι ότι οι ξεροί θάμνοι πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους, πχ πικροδάφνες και οι μισόξεροι με τα βλαστάρια να μείνουν όπως είναι( μέχρι να μεγαλώσουν) γιατί αν κοπούν τα ξερά τους σημεία, δεν θα προφυλάσσονται και θα τα πατάει ο κόσμος, ενώ έτσι τα αποφεύγει. Αυτά για να δυναμώσουν τώρα το καλοκαίρι θέλουν νερό. Είδα σωλήνες αυτόματου ποτίσματος αμφιβάλω αν λειτουργούν.
Όποιος μένει εκεί κοντά ας τους ρίχνει νερό κάπου- κάπου.
Μια Κυριακή πρωί θα μπορούσαμε ίσως να βγάλουμε τους ξερούς θάμνους και να βάλουμε 2 πικροδάφνες .
Και να καθαρίσουμε το περιστήλιο κλπ. Αν και δυστυχώς το αποτέλεσμα θα είναι προσωρινό.
Μαρία
Και πάλι για το διάζωμα στην Πλάτωνος κοντά στον Άγιο Γεώργιο.
Περάσαμε το απόγευμα με παρέα και η παρατήρηση ήταν ότι ενώ τα ακραία φυτά ήταν εντάξει ,τα μεσαία είχαν τα προβλήματα. Δεν ήταν η έλλειψη νερού.
Ήταν σαν κάποιος να τους έχει ρίξει κάτι για να ξεραθούν.
Οι θάμνοι ήταν μεγάλοι και ίσως
το ύψος τους κάποιους ενοχλούσε. Κοιτάξαμε γύρω και κάναμε κάποια υπόθεση.
Ξεχνάμε τις πικροδάφνες γιατί φοβάμαι ότι θα έχουν την ίδια τύχη.
Πρέπει να φυτευθούν χαμηλοί θάμνοι π.χ. λατάνα το χαμηλό είδος, κυδωνίαστρα οριζοντιόκλαδα η άλλα ,ίσως έχουν καλύτερη τύχη.
Επίσης άκουσα ότι υπάρχουν κάτοικοι που έριξαν χλωρίνη σε ακακίες που ήταν στο πεζοδρόμιο του σπιτιού τους από τον φόβο
των κλεφτών.
Σχετικά με την καθαριότητα της πλατείας στον Άγιο Κων/νο. Μου είπε φίλη ότι η καθαρίστρια που την έχει αναλάβει έκλαιγε γιατί όπου καθαρίζει, αμέσως λερώνουν οι γύφτοι και δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική στη δουλειά της .
Είπαμε λείπει η παιδεία από την οικογένεια,το καλό παράδειγμα από τους γονείς και δεν εννοώ μόνο τους γύφτους.
Μαρία
Ναι σωστά όλα αυτά και το ξέρουμε όλοι πως δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων.Πάντα όμως παλεύουμε για το καλύτερο.Γιώργος
Δημοσίευση σχολίου