12.01.2008

Χωρίς ρυμοτομικό το πάρκο, "λόγω λάθους"...

Χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, βρίσκεται η περιοχή γύρω από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος κάτι που παραδέχονται τόσο ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, όσο και ο υφυπουργός ΠΕΔΩΧΕ, λόγω σφάλματος στην "οριοθέτηση του πάρκου". Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο γνωστό οικόπεδο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο οι εργασίες - προς το παρόν ανασκαφικές- συνεχίζονται. Καθώς λοιπόν "τα σφάλματα" πληθαίνουν το ερώτημα είναι ποιος θέλει να ελέγξει την Ακαδημία Πλάτωνος . Παραθέτουμε τις απαντήσεις των υπουργείων Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, και την πρώτη από τις δύο ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλη. Η έρευνα μας συνεχίζεται...



Πολιτισμού : Ρωτήστε το ΥΠΕΧΩΔΕ




"Απάντηση στην υπ. Αριθ,.9093/30.10.2008 ερώτηση

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 9093/30.10.08 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κώστα Καρτάλη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σας γνωρίζoυμε τα εξής:
Ο Αρχαιολογικός Χώρος /Άλσος της AKαδημίας Πλάτωνος έχει οριοθετηθεί με τα:
1) Περί χαρακτηρισμού του Αρχαιολογικού Χώρου της συνοικίας Ακαδημίας Πλάτωνος Αθηνών (ΦΕΚ 402/8/5-7-1965),
2) Επέκταση ορίων Αρχαιολογικού Άλσους Ακαδημίας Πλάτωνος (ΦΕΚ 393/8/24-3-2000) και
3) Διόρθωση σφάλματος στην ΥΑ περί επέκτασης ορίων του Αρχαιολογικού Άλσους Ακαδημίας Πλάτωνoς (ΦΕΚ 629/8/12-5-2000).
Λόγω λανθασμένης οριοθέτησης του Αρχαιολογικού Άλσους μετά την επέκταση των ορίων στο μέσον των οδών ι δε μπορούν να: γίνουν πράξεις αναλογισμού για την εφαρμογή του ισχύοντος ρυμοτομικού. .
Για το λόγο αυτό η Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Σχέδιο Πόλης του Δήμου Αθηναίων και την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ προβαίνει σε επαναορlοθέτηση του Αρχαιολογικού Άλσους προκειμένου να προωθηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση, ώστε να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την ακρlβή οριοθέτηση των ιδιοκτησιών που είναι σήμερα όμορες με το Αρχαιολογικό Άλσος, αλλά και να προστατευθεί καλύτερα ο ίδιος ο Αρχαιολογικός Χώρος. Θα λυθούν συγχρόνως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετούς ιδιοκτήτες, ως προς την προώθηση των εγκρίσεων για την έκδοση αδειών οικοδόμησης από την Πολεοδομία.
Κατά τα λοιπά αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Ο υπουργός πολιτισμού
Μιχάλης Λιαπής




ΥΠΕΧΩΔΕ : "Φταίει το πολιτισμού"



«Στην περιοχή αυτή προστατεύεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, ο οποίος αρχικά χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ με το από 12.12.79 Π. Διάταγμα "ως χώρος άλσους Ακαδημίας Πλάτωνος" (χώρος πρασίνου - ΦΕΚ 720Δ/79) και στη συνέχεια το έτος 2000 με απόφαση του ΥΠΠΟ επεκτάθηκαν τα όρια του αρχαιολογικού άλσους (ΦΕΚ 393Β/29.3.20ΟΟ: διόρθωση σφάλματος ΦΕΚ 6298/00).

Ο χώρος του Aρχ/κου Άλσους έχει καθοριστεί ως χώρος "αστικού πρασίνου-ελεύθερος χώρος" από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής (ΦΕΚ 80Δl88). Εντός του Αρχαιολογικού Άλσους έχει εγκριθεί χώρος για την ανέγερση του Αρχ/κού Μουσείου Αθηνών και υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτού και έχουν καθοριστεί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης (ΦΕΚ 239Α.02)
Με κοινή Υπουργική Aπόφαση (ΥΠΠΟ - YΠEXΩΔE) καθορίστηκε Ζώνη Προστασίας γύρω από το Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μέσα στην περιοχή αυτή έχουν καθοριστεί οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης (ΦΕΚ 911/δ/13.10.04)
-Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί προβλήματα εφαρμογής του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, λόγω της επέκτασης των ορίων του αρχ/κού άλσους από το ΥΠΠΟ.Συγκεκριμένα τα προβλήματα αφορούν στην αδυναμία εφαρμογής του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου δεδομένου ότι τα νέα όρια του αρχ/κού άλσους όπως αυτά διευρύνθηκαν επεκτεινόμενα από το ΥΠΠΟ, εμπίπτουν εντός οικοδομικών τετραγώνων της περιοχής. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από το ΥΠΠΟ, σύνταξη μελέτης τροποποίησης του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου γύρω από το αρχικό άλσος. Στη συνέχεια, υπήρξε συνεργασία της αρμόδιας Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδίου ΥΠΕΧΩΔΕ με την υπηρεσία Γ ΕΠΚΑ του ΥΠΠΟ, προκειμένου να βοηθηθεί στην μελέτη πρότασης τροποποίησης του ισχύοντoς ρυμoτoμικοoύ σχεδίου γύρω από το αρχ/κό άλσος με παράλληλη διόρθωση των ορίων του, όπου χρειάζεται

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν επιβλέπει τη συγκεκριμένη μελέτη και κατά συνέπεια δεν υπάρχει νεώτερη πληροφόρηση για την εξέλιξή της . Βασικό στοιχείο για την εκπόνηση της ως άνω μελέτης ήταν η ύπαρξη αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης (ιδιοκτησιακό καθεστώς, ισχύoν ρυμοτομικό κ.λ.π.) η οποία δεν υπήρχε στο στάδιο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκε η σύνταξή της.
. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων, σας γνωρίζουμε ότι η άποψη του Δήμου θα ζητηθεί στο στάδιο της διαμόρφωσης τελικής πρότασης, η οπoία θα του διαβιβαστεί προκειμένου να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία τροποποίησης.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Σταύρος Καλογιάννης»

Και η ερώτηση Καρτάλη


«Στην περιοχή «Ακαδημία Πλάτωνος» ο χώρος του Αρχαιολογικού Άλσους έχει καθοριστεί ως χώρος «αστικού πρασίνου - ελεύθερος χώρος» από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής (ΦΕΚ 80Δ/88). Εντός του Αρχαιολογικού Άλσους έχει εγκριθεί χώρος για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτού και έχουν καθοριστεί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης (ΦΕΚ 239α /02). Με κοινή Υπουργική Απόφαση (ΥΠΠΟ - ΥΠΕΧΩΔΕ) καθορίστηκε Ζώνη Προστασίας γύρω από το Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μέσα στην περιοχή αυτή έχουν καθοριστεί οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης (ΦΕΚ 911Δ/13.10.04). Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ (17.10.2008, Α.Π. 3650Β) στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί προβλήματα εφαρμογής του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, λόγω της επέκτασης των ορίων του αρχαιολογικού άλσους από το ΥΠΠΟ. Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από το ΥΠ.ΠΟ., σύνταξη μελέτης τροποποίησης του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου γύρω από το αρχαιολογικό άλσος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

α) Ποια είναι τα προβλήματα εφαρμογής του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου λόγω της επέκτασης των ορίων του αρχαιολογικού άλσους;

β) Αν το ΥΠ.ΠΟ. συντάσσει μελέτη τροποποίησης του ισχύοντος ρυμοτομικού και προς ποια κατεύθυνση;

γ) Ποια είναι η γνώμη της Γ΄ΕΠΚΑ για την παραπάνω τροποποίηση;

d) Αν έχει καταθέσει o Δήμος Αθηναίων τις απόψεις του ως προς την τροποποίηση του ισχύοντος ρυμοτομικού;

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι καθημερινά σχεδόν μεγάλα φορτηγά μεταφέρουν από το περιφραγμένο χώρο που πήρε ο ΑΚΤΩΡ αρχαία αντικείμενα. Κολώνες, πέτρες, κ.λ.π. Έτσι στα μουλωχτά ένα κομμοτάκι Πάρκου χαρίζεται χωρίς αιδώ.

Ανώνυμος είπε...

Ξερόλα...

Ανώνυμος είπε...

εσυ ο δευτερος ανωνυμος με την λεξη ξερολα πρεπει να εισαι μεγαλος βλακας μα πολυ μεγαλος!!!!

Ανώνυμος είπε...

χρειαζόμαστε τη συμπαρασταση σας για τον Ελαιώνα
ΠΕΜΠΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ MALL ΤΟΥ ΒΩΒΟΥ

Ανώνυμος είπε...

΄Εχετε την συμπαράστασή μας
πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Aπευθύνομαι στον πρώτο ανώνυμο.
Φίλε προσπάθησε αν μπορείς να
βγάλεις φωτογραφίες η βίντεο.
Μπορεί να μας χρειαστούν.

ΧΑΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

...μου τη δινει η ανωνυμια...
Παντως συμφωνω με τον Χαρη.
Οτι υλικο διαθετει ο καθενας στον αγωνα μας καλο ειναι. Κι αν εχει ονοματεπιθετο...ακομα καλυτερα...

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι ανασκαφικές εργασίες γίνονται παρουσία αρχαιολόγων της Γ ΕΠΚΑ, το να ισχυρίζεται κάποιος άσχετος ότι βλέπει φορτηγά να μεταφέρουν αρχαία αντικείμενα (sic) είναι αστείο. Και σε κάθε περίπτωση, ένα τηλέφωνο σε Αστυνομία, Γ ΕΠΚΑ ή αλλού θα σταματούσε το 'ανύπαρκτο' αυτό συμβάν.

Ξερόλες...

plato είπε...

Σάυτή τη σχελίδα τα περισσότερα σχόλια είναι κουτά και ανούσια.
Κουτσομπολίστικα βρε παιδί μου.
Ασχετα.

plato είπε...

Κρίμα και ντροπή μας.

Ανώνυμος είπε...

Προς το άτομο που υπογράφει
σαν ξερώλες...

Πιστεύεις αλήθεια, ότι
με ένα τηλεφώνημα
θα μπορούσε να σταματήσει
κανείς ένα παράνομο συμβάν αν
αυτός που το διαπράττει
έχει΄πλάτες΄;

Στην Ελλάδα ζείς.
Η όχι;.

ΧΑΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά ,Μην πέφτετε στην παγίδα του plato και του/της Κ....

Σωτήρης Δέδες.

Ανώνυμος είπε...

Τί λέει ο ξερόλας!!!!
Εδώ έκλεισαν ολοκληρη Αίμωνος για να μεταφέρουν τα "ήσσονος αξίας αρχαία" οπως ονόμαζαν τον Αύγουστο τα ευρήματα και εν συνεχεία μετα την δημοσίευση του εγγράφου απο την Δ/ντρια της Αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλαξαν την καραμέλα τους.
Εχει δίκιο ο plato τα σχόλια του "ξερόλα" ειναι κουτά και ανούσια.Τώρα οσο για την ντροπή αφησέ τον,o/η plato ,να την καταλάβει απο μόνος του ο καθένας απο εμας, ποιός πρέπει να την αισθάνεται.

Αμαλία Παπαδοπούλου
Αίμωνος
Ακαδημία Πλάτωνος.

Ανώνυμος είπε...

Και τί πλάτες!!!!
Μεταφέρουν αρκετούς Νομαρχιακούς,Δημοτικούς συμβούλους για αρκετά μέτρα πρίν τους πετάξουν χρησιμοποιημένους στον γκρεμό.
Ελισάβετ Δημητροκάλη