10.03.2008

ΟΣΚ: Απαλλοτριώνω το οικόπεδο

Επιστολή για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της Νομαρχίας από τον ΟΣΚ! Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Παναγιώτης Παταργιάς έστειλε επιστολή προς τον κ. νομάρχη Αθηνών , Γ. Σγουρό με πρόταση για άμεση έναρξη της διαδικασίας "απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, η οποία θα οδηγήσει δικαστικά στον καθορισμό της αξίας του οικοπέδου" με προτεινόμενη τιμή τις "τρέχουσες εμπορικές των ακινήτων".

Η απάντηση των πολιτών που μέσα σε λίγες ημέρες συγκέντρωσαν περισσότερες από 400 υπογραφές είναι δεδομένη.
Αναμένεται πλέον και η απάντηση της νομαρχίας...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ηλίου φαεινότερο το οικόπεδο αυτό τι πρέπει να γίνει.Ας ελπίσου-
με ότι θα το καταλάβουν επιτέλους.!

Ανώνυμος είπε...

H ίδια πρόταση είχε γίνει το 2003.
Είναι σήμερα σοφότεροι απο τότε;
Μπα, δεν το πιστεύω.Ο κόσμος αλλά
ζει,εξελίσσεται.Αυτά τα παχύδερμα δε χαμπαριάζουν τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί
και να παραδοθεί στον κόσμο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Τα ιδιωτικά σχολεία να μεταφερθούν.
Εγινε το πρώτο και μετά απάνω του στριμώχθηκε σιωπηλά το δεύτερο επιβαρύνοντας αφόρητα τη γειτονιά μας.
Επι τέλους να ανασάνουμε και να ξεκουρασθούμε.

Ανώνυμος είπε...

Για άλλα επτά χρόνια ερείπια στην Ακαδημία Πλάτωνος
Μια περιοχή μεγάλης ιστορικής και οικολογικής σημασίας, η Ακαδημία Πλάτωνος, αναμένεται να βγει από την υποβάθμιση με την κατασκευή του πολυαναμενόμενου μουσείου των Αθηνών, μέχρι το 2014. Ταυτόχρονα, η σκέψη που χάρισε ο Πλάτωνας στο δυτικό πολιτισμό, θα αποκτήσει εστία, εκεί που έζησε, περπάτησε, δίδαξε και διδάχθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος

Του Κώστα Ονισένκο
(onisenko@kathimerini.gr)

ΕΠΤΑ χρόνια πέρασαν από τη μέρα που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όρισε την Ακαδημία Πλάτωνος ως χώρο, στο οποίο θα ανεγερθεί το αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Δύο χρόνια αργότερα, το 2002, η χωροθέτηση επικυρώθηκε και από νομικής πλευράς, ενώ σήμερα συνεχίζονται οι περιφερειακές ανασκαφές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ταυτόχρονα, ο δήμος Αθηναίων καταβάλλει προσπάθειες για τη φροντίδα της βλάστησης και την καθαριότητα στη συγκεκριμένη έκταση.

Χώρος αναψυχής και πνευματισμού
ΦΩΤ.1

Θεωρείται ότι αυτή η περιοχή της Αθήνας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και οφείλει το όνομα «Ακαδημία Πλάτωνος» αφενός στον επώνυμο ήρωα Ακάδημο (ή Εκάδημο) και αφετέρου στον Πλάτωνα, ο οποίος την είχε επιλέξει για να ιδρύσει τη φιλοσοφική του σχολή, έναν από τους φωτεινότερους χώρους πνεύματος της ανθρώπινης ιστορίας (387 π.Χ). Κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα, ιδρύθηκε στην περιοχή το ένα από τα τρία Γυμνάσια των Αθηνών. Εκτός από πνευματικό κέντρο, οι κάτοικοι της αρχαίας Αθήνας χρησιμοποιούσαν το χώρο για περιπάτους, τους οποίους συνδύαζαν με φιλοσοφικές συζητήσεις. Ο περίβολος είχε κτιστεί από τον Πεισιστρατίδη Ιππία, ενώ η δεντροφύτευση της περιόδου ανήκει στον Κίμωνα. Εν ολίγοις, επρόκειτο για ένα πολυσήμαντο κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα, η περιοχή χαρακτηρίζεται Αρχαιολογικό Άλσος και υπάγεται στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθηνών αφενός, και στην Γ' Εφορία Αρχαιοτήτων αφετέρου. Παρά την τεράστια ιστορική του σημασία και τις πολιτισμικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει, είναι ίσως η πιο αδικημένη περιοχή της πρωτεύουσας. Ο λόγος, εκτός από την έλλειψη πόρων, μπορεί να είναι η γενικότερη υποβάθμιση των γύρω περιοχών, οι δυσκολίες της άναρχης δόμησης κ.ά. Το αισιόδοξο μέρος αφορά στο γεγονός ότι οι κάτοικοι δείχνουν να προτιμούν τις βόλτες στο Άλσος, φανερώνοντας την ανάγκη για ένα καθαρό και όμορφο χώρο ξεκούρασης και αναψυχής.

Το μουσείο που λείπει

Οι πρώτες απαλλοτριώσεις και ανασκαφές ξεκίνησαν το 1929 με χρήματα του Παναγιώτη Αριστόφρωνα (Έλληνα από την Αίγυπτο), από τις οποίες ήρθε στο φως το Γυμνάσιο. Μετά το 1950, οι έρευνες συνεχίστηκαν αποκαλύπτοντας την πρωτοελλαδίκη οικία και την Ιερά Οικία των Γεωμετρικών χρόνων (από τον αρχαιολόγο Φοίβο Σταυρόπουλο). Στα σημεία όπου υπάρχουν ευρήματα δεν πραγματοποιούνται πια ανασκαφές, παρά μόνον σωστικές σε νεοανεγειρόμενα κτίσματα της περιοχής.

Ήδη, τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν, μαζί με εκείνα που βρέθηκαν κατά τη δημιουργία του Μετρό και σε πολλά ακόμα σημεία της Αθήνας, συγκεντρώνονται και καταμετρούνται, ώστε να μεταφερθούν στο μουσείο που θα κατασκευαστεί, όταν αυτό γίνει. «Ήταν για αρκετά χρόνια ένα μεγάλο όραμά μας. Έχει γίνει η χωροθέτηση του αρχαιολογικού μουσείου με νόμο, όπου προβλέπεται ότι θα ανεγερθεί σε ένα τμήμα του αρχαιολογικού άλσους, όπου δεν υπάρχουν αρχαία» αναφέρει η Γεωργία Βαλάκου (προϊστάμενη της Γ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών). «Στις βορειοδυτικές παρυφές του χώρου, σε μια έκταση 25 στρεμμάτων, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί το μουσείο. Τώρα είμαστε στη φάση όπου συστάθηκε μια ομάδα εργασίας, με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ετοιμάζει ένα επικαιροποιημένο και πολύ αναλυτικό κτηριολογικό πρόγραμμα. Στην επόμενη φάση, θα εγκριθεί από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να αποτελέσει την προδιαγραφή για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Έχει προγραμματιστεί στα έργα για την Αθήνα στο Δ' ΚΠΣ, Ελπίζουμε να υλοποιηθεί μέχρι το 2014» προσθέτει η ίδια.

Πολεοδομικό χάος
ΦΩΤ.2

Μέσα από το Αρχαιολογικό Άλσος περνάει η οδός Δράκοντος. Σύμφωνα με την κ. Βαλάκου όταν διευρυνθεί ο αρχαιολογικός χώρος, αυτός ο δρόμος θα καταργηθεί τελείως. Γιατί όμως; «Το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής εμποδίζει την ανάπτυξη. Ένας δρόμος χωρίζει το πάρκο στη μέση, η Δράκοντος, από την οποία μάλιστα περνάει και δρομολόγιο λεωφορείου. Δεν θα τον βρείτε σε κανένα σχέδιο, διότι είναι ανύπαρκτος. Δεν υπάρχει στα πολεοδομικά σχέδια» σχολιάζει η προϊστάμενη του 4ου Διαμερίσματος κ. Μαρία Καραγιάννη.

Όπως εξηγεί, αν και εντονότερο στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, το πρόβλημα αφορά όλη την Αττική, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται: «Πολλά σημεία της Αθήνας είναι πολεοδομικά χτισμένα άναρχα. Αυτό έχει ως συνέπεια δρόμους που να κόβουν οικόπεδα στη μέση, δρόμους που δεν υπάρχουν στο χάρτη και διάφορα άλλα 'παράξενα'. Αυτά είναι πολεοδομικά προβλήματα πολύ παλιότερων ετών, από την εποχή του 40' που άρχισε να κατοικείται συστηματικά η περιοχή».

Πάρκο κατά τα αρχαία πρότυπα

Ο Γιάννης Σπαντιδάκης (Γεωπόνος - Κηποτέχνης και μέλος της «Ελληνικής Εταιρίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς» ) εξηγεί πως την εποχή του Κίμωνος, το σημείο ποτιζόταν από κάποιο αρδευτικό έργο από τον Κηφισό, για αυτό τον λόγο υπήρχαν και πολλά πλατάνια. «Ενώ υπάρχουν και σήμερα πλατάνια, ο αριθμός τους δεν είναι τόσο μεγάλος όσο θα μπορούσε να είναι, και για ιστορικούς λόγους. Αυτό σαν κηποτεχνική παρατήρηση. Έχει επίσης πολλές ελιές, που είναι χαρακτηριστικό φυτό της Αθήνας, έχει χαρουπιές. Έχει, δηλαδή, φυτά που χαρακτηρίζουν την Αθηναϊκή και Μεσογειακή βλάστηση» παρατηρεί. (ΦΩΤ. 1)

Όσον αφορά στους φοίνικες που υπάρχουν μέσα στο Άλσος, ο κ. Σπαντιδάκης δεν έχει στοιχεία για το αν υπήρχαν και στην αρχαιότητα ενώ παρατηρεί και τα κακώς κείμενα: «Στο πάρκο υπάρχουν δύο τρία σύγχρονα κτίσματα, που ήταν γραφεία ή δεν ξέρω τι άλλο, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και δείχνουν πολύ άσχημα» (ΦΩΤ 2)

Η Ακαδημία Πλάτωνος θα μπορούσε να είναι ένας υποδειγματικός χώρος που θα συνδύαζε την επαφή με την αρχαιότητα και έναν πνεύμονα οξυγόνου για τους Αθηναίους. Πρόκειται για μια πολυσήμαντη ιστορική και οικολογική περιοχή που, με τις κατάλληλες υποδομές, μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο έλξης για Αθηναίους και επισκέπτες. Η οποιαδήποτε εγκατάλειψη του χώρου, εξαιτίας έλλειψης πόρων ή κάποιου άλλου προσχήματος, δεν είναι μόνο επιζήμια για τη ζωή των Αθηναίων αλλά και εγκληματική αδιαφορία για την ιστορία της πόλης, η οποία αν θέλει να επαίρεται για το ένδοξο αρχαίο παρελθόν της πρέπει να διατηρήσει σφικτούς του δεσμούς μαζί του. Ως εκ τούτου, το Μουσείο της Αθήνας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και αισιοδοξία, έστω και αν χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2014.

www.kathimerini.gr