11.27.2015

Ποιος άφησε την ιστορία της γειτονιάς εκτός της Ψηφιακής Εκθεσης για τον Πλάτωνα;

Το "Ψηφιακό Μουσείο" δεν είναι Ψηφιακό Μουσείο, αλλά μια Ψηφιακή Έκθεση. Για την ακρίβεια σύμφωνα με την προκήρυξη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που ανέλαβε το έργο είναι η Ψηφιακή Έκθεση : "Ένα εκπαιδευτικό Μουσείο για τον Πλάτωνα". Μικρό το κακό, θα πείτε για αυτό που διαβάσουμε σήμερα στον Τύπο ότι δήθεν δημιουργήθηκε ένα Ψηφιακό Μουσείο για τον Πλάτωνα. Άλλωστε και εμείς, εδώ, την πάτησαμε στο θέμα του τίτλου. 



Να δούμε όμως την ουσία για το έργο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε από το συγκεκριμένο Ίδρυμα. Στον επίλογο της μεταλλικής κατασκευής, αφού ο επισκέπτης έχει κάνει τη διαδρομή ανάμεσα στον Πλάτωνα και τις Ιδέες του, στον επίλογό της, στο φως, τον περιμένει σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, η ιστορία της γειτονιάς.


Αυτό καταγράφεται όχι μόνο στην προκήρυξη αλλά και στο σκαρίφημα που παρουσιάστηκε τόσο στην Επιτροπή,όσο και στο χθεσινό δελτίο Τύπου του δήμου Αθηναίων.  


Αυτό το σκέλος, της ιστορίας της γειτονιάς, δεν περιλαμβάνεται στην ψηφιακή έκθεση που παρουσιάστηκε χθες. Το έργο της ιστορίας της γειτονιάς,  το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και έχει παραδοθεί εγκαίρως στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνικού, δεν υπάρχει στην Ψηφιακή Έκθεση. Υπάρχει μόνο μια οθόνη, στην είσοδο, με ένα βίντεο συνεντεύξεων κατοίκων της περιοχής δίπλα σε μια πυροσβεστική φωλέα. 
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ορισμένοι επέλεξαν να απαλείψουν την ιστορία της γειτονιάς από την Ψηφιακή Έκθεση, αν και περιλαμβάνεται στο έργο  του προγράμματος "Ακαδημία Πλάτωνος" που θα πληρωθεί από το ΕΣΠΑ. Ανεξαρτήτως της λύσης που ενδεχομένως να βρεθεί είναι χρήσιμο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και η πρώην υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου το πως έχει στην πραγματικότητα η κατάσταση.

Και σίγουρα είναι αφορμή  να δοθεί ο απολογισμός του συγκεκριμένου έργου από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και από το υπουργείο Οικονομίας και τον αρμόδιο υφυπουργό Α. Χαρίτση να ασχοληθεί με την υπόθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: