10.07.2015

Ο ΕΝΦΙΑ που θα ...καταργούσαν, έρχεται πιο άγριος!

Μέσα στον Οκτώβρη, το σύνολο των πολιτών που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, ακόμη και ένα μοναδικό σπίτι για τη στέγασή τους, θα πάρουν το ραβασάκι για τον πιο αντισυνταγματικό φόρο που επιβλήθηκε ποτέ, τον ΕΝΦΙΑ.
Ο νέος «ανθρωπισμός» της νέας διακυβέρνησης τον αποκορυφώνει και στον πιο αντιλαϊκό φόρο για να τηρηθούν οι συμφωνίες με τους δανειστές. Διατηρούνται οι ίδιες αντικειμενικές αξίες από το 2007, ενώ το ΣτΕ έχει δώσει εντολή να αναπροσαρμοστούν. Αυτό, όμως, μοιάζει πια να είναι το λιγότερο.

Ο φόρος του ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με τις φετινές ρυθμίσεις στην κυριολεξία σαν κεφαλικό χαράτσι. Τον πληρώνουν οι πάντες τελικά. Οι δήθεν εκπτώσεις είναι μια μεγάλη απάτη.
Ενώ ακόμη και για τον υπολογισμό της δυσβάσταχτης πια φορολογίας εισοδημάτων παίρνονται υπόψη κάποιες απαλλαγές ή δεν φορολογούνται πχ τα αναπηρικά επιδόματα, για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή την έκπτωση του 50% δεν ισχύουν αυτά. Βάζουν πρόσθετα εισοδηματικά κριτήρια. Προσθέτουν στο φορολογητέο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) και όποιο ποσό εξαιρείται από τη φορολογία!!! Μέχρι και το ενιαίο επίδομα τέκνων που δόθηκε σαν ασπιρίνη στην κρίση που βιώνουν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Δώσαμε σκληρούς αγώνες για να καταργηθεί ο ληστρικός, κεφαλικός αυτός φόρος. Υπάρχει λόγος να τους ξεχάσουμε; Υπάρχει λόγος να δεχτούμε να τον πληρώσουμε όλοι, χωρίς εξαίρεση τελικά; Και αν κάποιοι μπορούν ή θα πούνε το ευρώ – ευρουλάκι για να τον πληρώσουν, τι θα γίνει με όσους δεν μπορούν; Πόσα νέα θύματα ανθρωπιστικής κρίσης θα προστεθούν στα προηγούμενα των προηγούμενων; Ψηφίσαμε, θα μας πούνε. Να τους απαντήσουμε ότι η υπεράσπιση της ζωής είναι πάνω από την ψήφο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: