8.26.2015

Τι είναι αυτό το "πράμα" από που κατέστρεψε το Παρκάκι των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα;


Για μια εργολαβία του Καμίνη χάθηκε το Παρκάκι των κατοίκων!

Ρεπορτάζ της Εφημερίδας Ακαδημία Πλάτωνα 

Ταφόπλακα στον ελεύθερο χώρο του μικρού Πάρκου στην οδό Μοναστηρίου έβαλε ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης με την πολύτιμη βοήθεια της παρελκυστικής τακτικής της εφορίας αρχαιοτήτων Αθήνας. Ο χώρος που οι κάτοικοι της περιοχής διοργάνωναν τις ελεύθερες δράσεις τους, ο χώρος που γίνονταν ο Κλήδωνας, οι συναυλίες μας, ο χώρος που τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα μπάλα, σκεπάστηκε από σίδερα και βέργες. Το περίφημο «Ψηφιακό Μουσείο του Πλάτωνα» του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού, χρηματοδοτούμενο από δικά μας λεφτά, μέσω ΕΣΠΑ, τοποθετήθηκε με εμμονή Γιώργου Καμίνη στον ελεύθερο χώρο των κατοίκων.
«Εγώ λέω πως το έργο θα γίνει και δεν αλλάζει χώρο»! Αυτή ήταν η εντελώς δημοκρατική θέση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη στις λογικές προτάσεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, στο δίκαιο αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, της Λαϊκής Συνέλευσης Σεπολίων, Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνα, του Δικτύου Αλληλεγγύης, του Συνεργατικού Καφενείου,  της Περπερούνα, να αλλάξει η χωροθέτηση του Μουσείου. Να τοποθετηθεί είτε εντός του Πάρκου, στο χώρο που απελευθερώθηκε επί των οδών Δράκοντος και Μοναστηρίου ή σε άλλο χώρο που θα υποδείκνυε η αρχαιολογική υπηρεσία.
Η δημοτική αρχή Καμίνη όμως παρέμενε άκαμπτη στη θέση της. Αρνήθηκε όλες τις λογικές προτάσεις εμμένοντας και λοιδορώντας τους κατοίκους. Επέμενε στην εξαφάνιση του ελεύθερου χώρου των κατοίκων.
Η αιτία αυτής της εμμονής δεν εξηγείται από τους χρόνους παράδοσης του έργου, όπως ψευδώς διέδιδε η δημοτική αρχή. Ό,τι δήθεν θα χάνονταν τα χρήματα της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ αν αποφασιζόταν άλλο σημείο χωροθέτησής του. Πολύ περισσότερο που η επικεφαλής της αρχαιολογίας Ε. Μπάνου, η οποία αρχικά τάχθηκε κατά της μεταφοράς του Μουσείου, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού με επιστολή της στον υπουργό Νίκο Ξυδάκη, πως το Ψηφιακό Μουσείο θα μπορούσε να τοποθετηθεί εντός του αρχαιολογικού χώρου, δίπλα στο χώρο των Μουσειακών αποθηκών στην οδό Δράκοντος.
Ακόμη και τότε, πριν τρεις μήνες, υπήρχε χρόνος ο δήμος Αθηναίων να αποδεχθεί το αίτημα των κατοίκων. Ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, μετά από συνάντηση του με την Επιτροπή Κατοίκων, απέστειλε επιστολή στον Γιώργο Καμίνη για αυτό το θέμα. Αντί απάντησης τόσο στον υπουργό, όσο και στους κατοίκους, η δημοτική αρχή έστειλε τον  εργολάβο της να ρίξει το μπετόν της βάσης. Μέσα σε 20 μέρες και ενώ γίνονταν οι επαφές και συναντήσεις για το θέμα, ο εργολάβος έφερε τις μπουλντόζες του και σήκωσε το σιδερένιο κατασκεύασμα του.

Η ανάρτηση της ταμπέλας του έργου έλυσε πολλές από τις απορίες των κατοίκων. Το έργο, οίκημα σιδεροκατασκευής 160 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς εργασίες για τον περιβάλλοντα χώρο, χωρίς μπετόν στην κατασκευή του, κοστολογήθηκε αρχικά στις 495 χιλιάδες ευρώ! Περί τις 2.900 ευρώ το τετραγωνικό δηλαδή. Μετά από έκπτωση 40% και πλέον, το έργο κατασκευάζεται προς 267.300 ευρώ. Δηλαδή 1.670,6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ούτε πολυτελής βίλα να ήταν.

** Το χρονικό της υπόθεσης στην επόμενη ανάρτησή μας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: