6.06.2015

Τι συμβαίνει με τον ΚΥΑΔΑ;



Του Δημήτρη Οικονομίδη  εκπρόσωπου της Ανοιχτής Πόλης στο Δ.Σ του ΚΥΑΔΑ


Όταν η κοινωνία έχει στη διάθεσή της ένα εργαλείο και όπλο στον αγώνα για κοινωνική αλληλεγγύη, ιδιαίτερα απέναντι στους συμπολίτες μας που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση και τη φτώχεια…
 Όταν αυτό το εργαλείο και όπλο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα…
Όταν αυτό το εργαλείο και όπλο μπορεί να γίνει ο βασικός πόλος στο Δήμο της Αθήνας σε συνεργασία με την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης…
Τότε τίθενται εύλογα και αμείλικτα ερωτήματα για την συνεχιζόμενη και συστηματική παραμέληση και υπονόμευση του.


Αναφερόμαστε στο ΚΥΑΔΑ.

Ο αναγνώστης θα βρει στοιχεία για την υπόθεση αυτή, που εξελίσσεται εις βάρος αυτού του δημόσιου κοινωφελούς φορέα, στις παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης (.

Μετά και το Δημοτικό Συμβούλιο της 19/3/2015 https://www.youtube.com/watch?v=b2KEaPLPxlg )  οφείλουμε να επανέλθουμε, διότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους και τις προειδοποιήσεις που έχουμε απευθύνει.

Καταρχάς είχαμε πρόσφατα ( Απρίλιος 2015 ) την μείωση του επιχορήγησης του προϋπολογισμού κατά 500χιλ € !

Ο Δήμαρχος των ΜΚΟ, κος Καμίνης δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε η ΑΠ. Δηλαδή, στο γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητες πολιτικές και διοικητικές κινήσεις ούτως ώστε το ΚΥΑΔΑ
Α. να μην μείνει από το Φεβρουάριο του 2015 μόνο με 18 υπαλλήλους – το μόνιμο  προσωπικό – μιας και έληξαν οι 40 συμβάσεις, που κάλυπταν το διάστημα 2/2014 – 2/2015  και
Β. να μην βρεθεί «στον αέρα» το πρόγραμμα σίτισης.

Για το θέμα του προσωπικού  είχαν κατατεθεί προτάσεις από το Φεβρουάριο του 2014  και για το διαγωνισμό σίτισής είχαν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες από τον Ιούνιο του 2014. Οι μεν προτάσεις για το προσωπικό έπεσαν στα αζήτητα της Δημοτικής Αρχής, η δε προετοιμασία για τη σίτιση «πάγωσε» με απόφαση της Διεύθυνσης Προμηθειών το Σεπτέμβριο του 2014.

Εάν δεν είχε μπλοκαριστεί ο διαγωνισμός σίτισης, ο ΚΥΑΔΑ θα ήταν έτοιμος τώρα για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος σίτισης μέχρι και το 2017. Αντ’ αυτού, μιας και ο διαγωνισμός δεν έγινε έγκαιρα - με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, πράγμα το οποίο παρέλειψαν να αναφέρουν οι ομιλητές της Δημ. Αρχής !  - η σίτιση κινδύνευε να διακοπεί πριν το Πάσχα (2015 ). Ως εκ θαύματος έρχεται ως …σωτήρας, η ΜΚΟ «Αποστολή» της Εκκλησίας για να αναλάβει το συσσίτιο του ΚΥΑΔΑ και μάλιστα ζητώντας και οικονομική συμβολή του ΚΥΑΔΑ!

Αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που έχει οργανωθεί το συσσίτιο, επί της ουσίας δεν είναι ο Δήμος Αθηναίων ( μέσω του ΚΥΑΔΑ ) που σιτίζει τους συμπολίτες μας, αλλά η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, η οποία κάνει χρήση των χώρων του ΚΥΑΔΑ ! Εάν επρόκειτο για δωρεά, η σίτιση θα γινόταν από το προσωπικό του ΚΥΑΔΑ, όπως μέχρι τώρα.


Ο Δήμαρχος καθώς και ο συμπολιτευόμενός κος Α. Σπηλιωτόπουλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Μαρτίου 2015, χύνοντας  κροκοδείλια δάκρυα, το μόνο επιχείρημα το οποίο επαναλάμβαναν μονότονα ήταν : «αφού κάποιοι μας προσφέρουν χρήματα και υπηρεσίες ,εμείς θα τα αρνηθούμε ; ». Απαντούσαν δηλαδή σε ένα ζήτημα το οποίο κανείς, και πολύ περισσότερο η ΑΠ, δεν έθεσε…

Όμως αυτή είναι μια κλασσική τακτική προπαγάνδας.
Δηλαδή: στήνεται  ένα σκιάχτρο και πυροβολείται, ούτως ώστε να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε αυτό αντί για το πραγματικό διακύβευμα.

Και το πραγματικό διακύβευμα, η ουσία του προβλήματος είναι ότι , εδώ και χρόνια το ΚΥΑΔΑ, αφήνεται να καταρρέει σιγά-σιγά.

Άλλοτε δια της διολισθήσεως, όπως με το να  στερείται λειτουργιών και σχεδιασμού, με το να καθυστερούν ή να μπλοκάρονται διαδικασίες και αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προλάβουν μελλοντικές δυσκολίες ( πχ λήξη συμβάσεων , έγκαιρος προγραμματισμός σίτισης ) και να το ενδυναμώσουν.

Άλλοτε με άμεσες παρεμβάσεις όπως αυτές με την ανάθεση δράσεων του ΚΥΑΔΑ σε άλλους πχ συσσίτιο στην ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Αναφέραμε παραπάνω τις δύο ενέργειες υπονόμευσης μέσα στο 2014 ( συμβάσεις – σίτιση ).

 Έχουν προηγηθεί:

η «μετακόμιση» του Κοινωνικού Φαρμακείου, από τη Βαρβάκειο Αγορά. Επρόκειτο για μια δομή, που λειτουργούσε αποτελεσματικά και η οποία  μεταφέρθηκε στο χώρο του Φρουραρχείου Αθηνών, όπου έχει στριμωχτεί σε ένα μικρό και ακατάλληλο χώρο. Το πρόσχημα ήταν «ότι ενοχλούσε τους περίοικους και τους μαγαζάτορες», διαμαρτυρία για την οποία δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση…!

Η «εξαφάνιση» του κέντρου για ΑΜΕΑ που είχε δημιουργηθεί στο παλαιό ΒΟΥΣΤΑΣΙΟ . Κέντρο το οποίο εξοπλίστηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

Το κτήριο του Λυσσιατρείου, το οποίο είχε παραχωρηθεί στο ΚΥΑΔΑ και όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης αποκεντρώνοντας τη δράση του ΚΥΑΔΑ σε αυτές τις πιο φτωχές γειτονιές της Αθήνας ( Μεταξουργείο, Κολωνός, Σεπόλια ). Λόγω τη μη αξιοποίησης το κτήριο επανήλθε και πάλι στην Περιφέρεια.

Ενώ το ίδρυμα διαθέτει ήδη δύο ξενώνες, έχουν δημιουργηθεί άλλοι δύο χώροι στέγασης στο Δήμο Αθηναίων ( Κοινωνική Πολυκατοικία και ο Ξενώνας στο Νέο Κόσμο), οι οποίοι, όλως περιέργως, δεν έχουν τεθεί στη δικαιοδοσία του ΚΥΑΔΑ. Δεν θα ήταν λογικό, το ΚΥΑΔΑ, ως φορέας με εμπειρία και τεχνογνωσία  αλλά και για λόγους  συντονισμού και εποπτείας του κοινωνικού έργου να έχει στην ευθύνη του και αυτούς τους ξενώνες;

Με δύο λόγια: εξελίσσεται ανάγλυφα μπροστά μας το κλασσικό μοντέλο μιας  νεοφιλελεύθερης επέλασης.

Πρώτο στάδιο: παίρνουμε ένα δημόσιο φορέα και καθυστερούμε, δυσκολεύουμε, σαμποτάρουμε τη λειτουργία του . Ο Δημόσιος αυτός φορέας αρχίζει να παραπαίει και να υπολειτουργεί.
Στάδιο δεύτερο: καταγγέλλουμε το Δημόσιο , διότι … υπολειτουργεί, δεν ανταποκρίνεται κλπ κλπ.
Στάδιο τρίτο ( το οποίο εξελίσσεται παράλληλα με τα προηγούμενα ώστε να είναι έτοιμο ): στήνεται ένα δίκτυο ιδιωτικών φορέων με αντικείμενο δράσης το ίδιο με αυτό του υπό διάλυση δημόσιου φορέα ( στην προκείμενη περίπτωση: ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ,  ΚΥΑ στο Φρουραρχείο Αθηνών- χορηγία Σόρρος, ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ).
Στάδιο τέταρτο: έχοντας «τεκμηριώσει» την … ανικανότητα του Δημοσίου, και έχοντας το καταγγείλει στην κοινή γνώμη, ούτω ώστε να είναι κατάλληλα «προετοιμασμένη» δηλαδή με παραμορφωμένη και διαστρεβλωμένη άποψη,   φέρνουμε ως σωτήρες ΜΚΟ ή ιδιώτες. Και μάλιστα αυτό εμφανίζεται ως αναγκαία και αναπόφευκτη λύση, μιας και τα πράγματα έχουν αποκτήσει, πλέον, επείγουσα σημασία.

Στην περίπτωση, δε, του ΚΥΑΔΑ η ανηθικότητα των νεοφιλελεύθερων είναι διπλή και τριπλή, διότι ο πολιτικός εκβιασμός γίνεται στο όνομα των φτωχών και δυστυχισμένων. Δηλαδή, όταν η ΑΠ ( αλλά και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ της ΑΘΗΝΑΣ ) αποκαλύπτουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο ΔΣ του ΚΥΑΔΑ το παιχνίδι εις βάρος του ΚΥΑΔΑ, καταγγέλλονται ότι δε θέλουν τις «ευγενικές» προσφορές των ΜΚΟ, οι οποίες θα σώσουν το Ίδρυμα από τις δυσκολίες του!

Παρακάμπτουν και συσκοτίζουν, δηλαδή,  τεχνηέντως οι συμπολιτευόμενοι Καμινο-Σπηλιωτοπουλικοί, το γεγονός ότι το ίδρυμα οδηγείται σε αδιέξοδο εξαιτίας της …. φροντισμένης παραμέλησής του από τη Δημοτική Αρχή.

Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή συμμετέχει στη δημιουργία δομών «κοινωνικής αλληλεγγύης» εκτός και σε αντιδιαστολή ,επί της ουσίας, με τις δημοτικές δομές. Αναφερόμαστε στη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ (http://www.nostos.org.gr/site/gr/nostosathens.html   http://www.kathimerini.gr/805531/article/epikairothta/ellada/sto-pleyro-twn-kryptoptwxwn ) η οποία χρηματοδοτείται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ένα εκατομμύριο €, για ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του ΚΥΑΔΑ και το οποίο θα λήξει τέλος 2015 !

Να σημειώσουμε ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19/3/2015 όπου και συζητήθηκε το θέμα του ΚΥΑΔΑ, η Πρόεδρός του, όχι μόνον δεν υπερασπίστηκε το Ίδρυμα απέναντι στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής, παρουσιάζοντας, ως όφειλε – δηλαδή ως Πρόεδρος του Ιδρύματος και όχι ως Δούρειος Ίππος του Δημάρχου - επαρκώς τη δράση του σε βάθος χρόνου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, αλλά το υπονόμευσε επί της ουσίας, απαξιώνοντας το έργο των εργαζομένων ( π.χ. απαράδεκτες αναφορές στο ότι «ίσως δεν έχουν ξαναβρεθεί μπροστά σε πρωτότυπα προγράμματα» αναφερόμενη  στη χορηγία του ΕΟΧ ) ή λέγοντας ότι  το 40% των σιτιζομένων - με βάση ποια στοιχεία άραγε ;- παίρνει διπλές μερίδες! ( δηλαδή υπονοώντας ανικανότητα του προσωπικού και του Ιδρύματος να διαχειριστεί «ορθολογιστικά» το συσσίτιο. Τώρα, το πόσος ορθολογισμός μπορεί να μπει στην ανθρώπινη δυστυχία, αυτό μόνον οι νεοφιλελεύθεροι μπορούν να το εξηγήσουν, μιας και έχουν τους αριθμούς πάνω από τους ανθρώπους ).

 Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ θεωρεί ότι χρειάζεται μια άμεση παρέμβαση από πλευράς των εργαζομένων στο ΚΥΑΔΑ, του Σωματείου των εργαζομένων στο ΔΑ και από το ΔΣ του ΚΥΑΔΑ αλλά και από την κυβέρνηση, ούτως ώστε να τεθεί ένα άμεσο τέρμα στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΚΥΑΔΑ και στην προοδευτική υποκατάστασή του από μη δημόσιους φορείς.

ΥΓ: ο κος Καμίνης, στην απαράδεκτη και επιθετική ομιλία του στο Δ.Σ. της 19/3/2015, ειρωνεύτηκε την ΑΠ λέγοντας ότι « [ ο ίδιος ] πήγαινε να συναντήσει το αφεντικό του , τον κο Σόρρος». Αναρωτιόμαστε: ήταν μια ατυχής και αδέξια απόπειρα μπλακ χιούμορ ή μια κυνική ομολογία, υπό την μεταμφίεση του χιούμορ;



Δεν υπάρχουν σχόλια: