4.27.2015

Ενημέρωση για τη συνάντηση της Επιτροπής Κατοίκων με τα στελέχη του Υπ. Πολιτισμού


Την Πέμπτη 23 Απριλίου έγινε η συνάντηση της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού – Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η συνάντηση είχε καθοριστεί, μετά από αίτημα της Επιτροπής, με τον σύμβολου του υπουργού Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Δούρο, και  με κύριο αντικείμενο το ζήτημα της ανέγερσης της εγκατάστασης του «ψηφιακού μουσείου» από το δήμο Αθηναίων σε χώρο του υπουργείου, που είναι σήμερα διαμορφωμένος σε ελεύθερο χώρο πρασίνου.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο αν. υπουργός κ. Νίκος Ξυδάκης, ενώ συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες και σύμβουλος του υπουργείου.


Η Επιτροπή ενημέρωσε αναλυτικά για τις θέσεις και τις προσπάθειές των συλλογικοτήτων των κατοίκων να μην καταστραφεί ένας ελεύθερος χώρος, αλλά να γίνει και το μουσείο, που θεωρούν αξιόλογο έργο για την περιοχή. Επίσης, ενημέρωσε για την «Ανοικτή Επιστολή προς το δήμο Αθηναίων» που αφορά την τεκμηριωμένη και οφειλόμενη απάντησή του προς τους κατοίκους  για την πρόταση της υπηρεσίας του υπουργείου σχετικά με την αλλαγή θέσης. Επισήμανε ότι η απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη από το δήμο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενημερωθήκαμε ότι η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του δήμου Αθηναίων για έργα που χρηματοδοτούνται στο δήμο από το ΕΣΠΑ, έχει αρνητική γνώμη για την αλλαγή της θέσης με το επιχείρημα ότι το έργο θα απενταχθεί και θα χαθεί η χρηματοδότηση.
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της αρμοδιότητάς του και της συμβολής των υπηρεσιών του, προκειμένου να συνομιλήσει με το δήμο Αθηναίων ώστε να γίνει αυτό που είναι αναγκαίο για τους κατοίκους, την περιοχή αλλά και το ίδιο το έργο. Οι κινήσεις του υπουργείου θα είναι άμεσες, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα.
Εκτός από το πιο πάνω θέμα, η Επιτροπή ενημέρωσε τον γραμματέα και τις υπηρεσίες για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το Αρχαιολογικό Άλσος. Συγκεκριμένα:
1.    Διαδικασία απαλλοτρίωσης  των χώρων νοτιοδυτικά του Άλσους, όπου με βάση την απόφαση του ΚΑΣ (Δεκέμβρης 2009) επεκτάθηκε το όριο του αρχαιολογικού χώρου. Συντονισμός με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την παράλληλη διαδικασία που είχε αποφασιστεί για χώρους με όριο και συνέχεια των προηγούμενων, ώστε να διαμορφωθεί είσοδος και ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.
2.    Εξάντληση όλων των δυνατοτήτων να πραγματοποιηθούν εκείνες οι παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται στον τίτλο του έργου, που υλοποιείται τώρα από το ΕΣΠΑ στην Ακ. Πλάτωνος και αφορούν την ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ του αρχαιολογικού χώρου. Τουλάχιστον, δηλαδή, η ενοποίηση του χώρου του Περιστυλίου με τον κυρίως αρχαιολογικό ( οδός Μοναστηρίου από Τριπόλεως μέχρι Ευκλείδου).
3.    Μουσείο της Πόλης των Αθηνών.

Υπήρξε δέσμευση για διερεύνηση των θεμάτων καθώς και ενημέρωση των συλλογικοτήτων και των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: