2.14.2015

Μπλόκο στο mall από ΣτΕ

ΠΗΓΗ: "Εφημερίδα των Συντακτών"
της Αφροδίτης Τζιαντζή 

Θετικό πρακτικό αποτέλεσμα θα έχει για τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνος, που εδώ και χρόνια αγωνίζονται να μη χτιστεί το εμπορικό κέντρο των 55.000 τετραγωνικών μέτρων, η απόφαση του ΣτΕ που βάζει φρένο στην ανέγερση του φαραωνικού mall κρίνοντας παράνομο το προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του.

Η πρωτοβουλία κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος υποστηρίζει ότι το Academy Gardens, που θα εκμεταλλεύεται ακόμα και μέσα από το όνομά του τη γειτνίαση με τον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο, εκτός από ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές βλάβες σε μια ήδη επιβαρημένη περιοχή, θα καταστρέψει και τα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Αντίθετος με την ανέγερση του mall είναι και ο εμπορικός σύλλογος του όμορου Δήμου Περιστερίου, υποστηρίζοντας ότι θα χαθούν ώς και 7.000 θέσεις εργασίας λόγω λουκέτων.
Η υπόθεση του Αcademy Gardens ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα μέσω των διαρροών των LuxLeaks, καθώς το επενδυτικό σχήμα της Artume είναι θυγατρική της ΜGPA (Macquaire Global Property Advisors), διεθνούς εταιρείας real estate που εμπλέκεται στο σκάνδαλο φοροαποφυγής μέσω πολύπλοκων υβριδικών δανείων, σε συμφωνία με τις αρχές του Λουξεμβούργου.
Με αυτόν τον κάθε άλλο παρά φερέγγυο επενδυτή έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με αντάλλαγμα ευτελείς χορηγίες (π.χ. αποκατάσταση μπασκέτας), προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις από σχεδόν όλες τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις. Ερώτηση για την εμπλοκή της επενδυτικής εταιρείας Artume στο σκάνδαλο LuxLeaks έχει καταθέσει στον Δήμο Αθηναίων ο πρώην επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: