5.06.2013

Το πρόγραμμα της "Πολιτείας" το Μάιο





ΚΥΡΙΑΚΗ 12/5 /13, ώρα  18.00

Ομιλία – συζήτηση  «Γνωριμία με τον Πλάτωνα»
 από τον Κωνσταντίνο Γανωτή


Ο Κωνσταντίνος Σταύρου Γανωτής γεννήθηκε στο Βόλο το 1933, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί διετία βοηθός στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Κύπρου, της Εύβοιας και ως γυμνασιάρχης στα γυμνάσια Κερατσινίου και Κολωνού.






ΚΥΡΙΑΚΗ 12/5 /13, ώρα  20.30

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ      «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ»


Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός
Παραγωγής: Greece / 2002   Διάρκεια: 130'
 Βασιλιάς: Συνειρμοί παραμυθικής μυθολογίας αναδύονται αυτέγκλητα. Λαμπερά στέμματα. Αυτοκρατορίες. Μια σωρεία υπηκόων σύμφυτης υπακοής/υποταγής. Και ούτε καθ' εξής. Και να, μπροστά μας, πως οι τεχνητά κατασκευασμένες εικόνες των συγκεκριμένων αντιλήψεων παγιδεύουν τη νόησή μας! Και εδώ, στην ταινία του Γραμματικού, είναι οι συγκεκριμένες τεχνητές φοβίες περί αγνώστου, κοιτάσματα μιας αργόσχολα αυνανιζόμενης και απαίδευτης κλειστής κοινωνίας, που πνίγουν έναν νεοφερμένο ξένο. Έναν αλλιώτικο βασιλιά. Έναν βασιλιά που δεν προαυλίζεται στον κήπο του συγκεκριμένου μας. Έναν μεσσία ίσως;


ΣΑΒΒΑΤΟ 18/5/13  ώρα 20.30

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«ΟΝΕΙΡΑ» Η μυστική γλώσσα και τα συμβολά της της Ελενας Σιούτη

Ενας τρόπος διερεύνησης του εαυτού.
Μια αυτογνωστική διαδρομή επιστροφής στην ουσία των πραγμάτων.




ΚΥΡΙΑΚΗ 19/5/13, ώρα 18.00

Ελληνικός  Σύλλογος Φίλων Τόλκιν
Στα πλαίσια της καθιερωμένης μηνιαίας συνάντηση μας
ο Ελληνικός  Σύλλογος Φίλων Τόλκιν - Τhe Prancing Pony θα υποδεχτεί με χαρά τα μέλη και τους φίλους του στον φιλόξενο χώρο της "Πολιτείας", την Κυριακή 19/5/13  και ώρα 6μμ..
Σας περιμένουμε όλους!

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/5/13, ώρα 20.30

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ     Belle de jour


Σκηνοθεσία: Luis Buñuel 
Παραγωγής: France / Italy / 1967
 
Διάρκεια: 101'


Δύο χρόνια μετά τον Polanski και το αριστουργηματικό Repulsion, ο μεγάλος σουρεαλιστής Luis Bunuel θα "κλέψει" την Catherine Deneuve -η οποία μάλλον δίπλα σε αυτούς τους μεγάλους σκηνοθέτες μας έδωσε τις σημαντικότερες ερμηνείες της καριέρας της- αλλά και τη θεματολογία εν μέρει, και θα ποιήσει άλλη μια σπουδαία ταινία της 7ης Τέχνης, το Belle de jour. Κινούμενος στα αφοριστικά και ανατρεπτικά λογοτεχνικά μονοπάτια του Μαρκήσιου Ντε Σαντ.



ΚΥΡΙΑΚΗ 26/5/13, ώρα 20.30

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ   Life of Brian (ένας προφήτης, μα τι προφήτης)

Αγγλική ταινία, σκηνοθεσία Τέρι Τζόουνς με τους: Τέρι Τζόουνς, Τέρι Γκίλιαμ, Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Γκλιζ, Έρικ Άιντλ, Μάικλ Πάλιν
Γεννημένος Χριστούγεννα δίπλα στο θείο βρέφος, ο Μπράιαν προσπαθεί σε όλη του τη ζωή να αποδείξει σε Ρωμαίους και Ιουδαίους πως δεν είναι αυτός ο περιβόητος Μεσσίας.
Ο Μπράιαν, ένας 33χρονος εβραίος που έχει γεννηθεί την ίδια μέρα με τον Χριστό και μισεί τους Ρωμαίους, προσχωρεί σε κάποιο από τα απελευθερωτικά κινήματα της Ιουδαίας. Συλλαμβάνεται, δραπετεύει, γίνεται κατά λάθος προφήτης και τελικά οδηγείται στο σταυρό μαζί με δεκάδες άλλους συμπατριώτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: