4.13.2013

«Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης» στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων




Πηγή: www.tanea.gr 
Τα μνημεία που έχουν σχέση με την εκπαίδευση ανά τους αιώνες βρίσκονται στο επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Μνημείων.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ακαδημία Πλάτωνος αλλά και τα κτήρια (Αμφιθέατρο, Γυμναστήριο, Λουτρά) του Νικ. Μητσάκη στο Μαράσλειο.
«Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν Βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια, Σχολεία, Ακαδημίες, Μοναστήρια ή και ανοιχτοί χώροι, τα οποία αποτελούν εξέχοντα τμήματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο για την ιστορική και καλλιτεχνική τους αξία, αλλά και για την κοινωνική και θεσμική τους συνεισφορά στον τομέα της εκπαίδευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council on Monuments and Sites – ICOMOS).


Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων έχει οριστεί από την UNESCO και το ICOMOS η 18η Απριλίου. Το θέμα που επιλέχτηκε για το 2013 είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης». 

«Ο εορτασμός αποβλέπει στο να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στα μνημεία αυτά και ταυτόχρονα να προωθήσει και ενισχύσει την προστασία και ένταξή τους στη σύγχρονη ζωή» προσθέτει το ICOMOS.

Στο πλαίσιο του εορτασμού θα αναπτυχθεί σειρά δράσεων, όπως: 

- Δημιουργία πληροφοριακού εντύπου - αφίσας με επιλεγμένα παραδείγματα από την πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης.
- Καταγραφή και τεκμηρίωση των μνημείων εκπαίδευσης που βρίσκονται σε κίνδυνο.
- Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και καλλιτεχνικό δρώμενο στο χώρο από τη μικτή χορωδία του ΕΜΠ την Κυριακή 14 Απριλίου στις 11.00 το πρωί.
- Επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Εκπαίδευσης. Ελλάδος Παίδευσις», τη Δευτέρα 15 Απριλίου, ώρα 18.00-21.00, Αίθουσα εκδηλώσεων ΕΜΠ (κτήριο Αβέρωφ, Πατησίων 42, Αθήνα). Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό δρώμενο από τη μικτή χορωδία του ΕΜΠ.

Ο εορτασμός συνδιοργανώνεται από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MOnuMENTA και την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: