4.29.2013

Μνημεία με κάγκελα ή αστυνόμευση;

Η πρόταση της Ακαδημίας, η άρνηση του υπουργείου Πολιτισμού και η προστασία ιστορικών κτιρίων της Αθήνας

Του Δημητρη Ρηγοπουλου/ "Καθημερινή" 21.04.2013

Πριν από λίγες εβδομάδες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων απέρριψε πρόταση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών για την τοποθέτηση περίφραξης στο ιστορικό κτίριο της Αθηναϊκής Τριλογίας. Το τολμηρό αυτό αίτημα στηρίχθηκε στα επαναλαμβανόμενα κρούσματα βανδαλισμού και παραβατικότητας στον περιβάλλοντα χώρο του Ιδρύματος: πολιτικά συνθήματα, γκράφιτι, χρήση ναρκωτικών...
Την ίδια τύχη είχε πέρυσι ανάλογη πρωτοβουλία του πρώην διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόλαου Καλτσά. Η πρόταση προέβλεπε την ενίσχυση των κιγκλιδωμάτων που υπάρχουν ήδη στις οδούς Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα και Βασιλέως Ηρακλείου και την τοποθέτηση νέων, ύψους 2,30 μ., επί της πλατείας του μουσείου, και μήκους 46 μ. Η καινούργια κατασκευή θα ήταν συρόμενη και θα έκλεινε μόνο τις νυχτερινές ώρες.

Ετσι με φόντο τα γνωστά προβλήματα του κέντρου της πόλης διαμορφώνονται δύο πόλοι σκέψης. Οσοι διαχειρίζονται δημόσια ιδρύματα με παρόμοια προβλήματα επεξεργάζονται, ως έσχατη λύση, σχέδια εγκατάστασης προστατευτικών κιγκλιδωμάτων. Προσκρούουν, όμως, στο επικρατούν δόγμα του υπουργείου Πολιτισμού: όχι στα κάγκελα, ενίσχυση της αστυνόμευσης. Η κυβερνητική αντίληψη δοκιμάζεται επί της ουσίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στη διάρκεια σύσκεψης, που συγκλήθηκε τον Φεβρουάριο με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, είχε αποφασιστεί σειρά μέτρων με βασικούς άξονες την ενίσχυση της καθαριότητας (με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων) και του αισθήματος ασφάλειας μέσα από συνεχείς περιπολίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση σήμερα στο Μουσείο και στην οδό Τοσίτσα παρουσιάζει σαφή βελτίωση. Οι περιπολίες είναι συχνότερες, ωστόσο το εμπόριο των ναρκωτικών δεν έχει, δυστυχώς, εξαλειφθεί από την ευρύτερη περιοχή. Η «πιάτσα» έχει μετατοπιστεί νοτιότερα, από τις οδούς Τοσίτσα - Στουρνάρη - Πολυτεχνείου στην Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο ύψος των Σολωμού και Καποδιστρίου, ενώ «κατεβαίνει» με ιδιαίτερη ένταση προς την πλατεία Βάθης. Πάντως, στον πεζόδρομο της Τοσίτσα όπως και στον Κήπο του Μουσείου επικρατεί ησυχία. Κάποιες ημέρες στα σκαλάκια του μετώπου του Πολυτεχνείου κοιμούνται άστεγοι.
Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Γεώργιος Κακαβάς καθώς, όπως δηλώνει στην «Κ», πραγματοποιούνται συνεχείς περιπολίες όλο το 24ωρο. Επίσης η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει τη φροντίδα του Κήπου ενώ η Διεύθυνση Καθαριότητας βοηθά στην καθαριότητα.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και επικεφαλής της ομάδας προετοιμασίας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Ξανα-σκέψου την Αθήνα» (Re-think Athens) Παναγιώτης Τουρνικιώτης δηλώνει κάθετα αντίθετος στην ιδέα των περιφράξεων. «Αν οι αντιθέσεις που γνωρίζει η κοινωνία μας οδηγούν σε εκδηλώσεις απαξίωσης των μνημείων του δημόσιου βίου μας, πριν τα περιφράξουμε για να τα προφυλάξουμε από τα δυνάμει παιδιά μας, πρέπει να συλλογιστούμε τις αιτίες που τα οδηγούν σε απαξιωτικές πράξεις». Και καταλήγει: «Η ανοιχτή κοινωνία, μαζί με τη ζωντάνια και ανάδειξη του δημόσιου χώρου, είναι η μόνη λύση, γιατί αλλιώς οι φράχτες φέρνουν περισσότερους φράχτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: