2.09.2016

«Πολιτεία» του Πλάτωνα: Το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο στα κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας. Τρία από τα πιο διαβασμένα βιβλία στα Πανεπιστημία των  ΗΠΑ είναι στην Αθήνα μας. Τα δύο έχουν αφετηρία τη γειτονιά μας και το το άλλο τη Ρηγίλλης.  Η Ακαδημία του Πλάτωνα, ο Λόφος του Κολωνού και ο Σοφοκλής Ο Αριστοτέλης και το Λύκειο του στη στάση του Μετρό ...Ευαγγελισμός.

Διαβάζουμε πως η  «Πολιτεία» του Πλάτωνα είναι το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο στα οκτώ κορυφαία Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και, σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις, κορυφαία και του κόσμου. Παράλληλα, η «Πολιτεία» είναι το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο σε όλα τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ,όπως προκύπτει από έρευνα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας «Open Syllabus Explorer».Σε αυτή τη δεύτερη λίστα βρίσκεται και άλλο ένα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η «Ηθική» του Αριστοτέλη, αλλά και η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».
Πρόκειται για μια τεράστια κληρονομιά και μια μοναδική δυνατότητα που δίνει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία. ΄'Εχουμε προτείνει πολλές φορές και δημόσια ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης της Ακαδημίας Πλάτωνος και της Αθήνας μέσα από τη γνώση. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η εξουσία σε όλες τις μορφές δεν ανταποκρίνεται. Περιορίζεται στις προεκλογικές φωτογραφίες και μετά λύνει-μόνη της- τα σοβαρά ζητήματα τόπου...


Δεν υπάρχουν σχόλια: