4.24.2015

Ξεκινάει το "ELAIώNAS FESTIVAL 2015" στο θέατρο "Ακαδημία Πλάτωνος"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ελαιώνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. 
Η καρδιά της αρχαίας Αθήνας. 
Ο θρύλος λέει ότι ο ελαιώνας, «το ιερόν άλσος της θεάς Αθηνάς», δημιουργήθηκε από την ιερή ελιά του Ερεχθείου που δώρησε η θεά στην πόλη της.
Μία δημιουργική ομάδα καλλιτεχνών, παραγωγών και φίλων οργανώνει φέτος το ELAIώNAS FESTIVAL 2015
Αφορμή για τη δημιουργία του αποτέλεσε η έκδοση της θεατρικής νουβέλας «Πωλούνται δάκρυα ελιάς», της Φένιας Παπαδόδημα, (εκδόσεις Γαβριηλίδης), εμπνευσμένης από το έργο του Δημήτριου Καμπούρογλου «Ο Αναδρομάρης της Αττικής»

Ο μοναδικός αυτός αθηναιογράφος καταγράφει στιγμιότυπα της ελληνικής ζωής και ιστορίας μέσα από τις εμπνευσμένες περιηγήσεις του στην Αθήνα και την Αττική. Τα σχόλια του αφορούν τόσο στην εξέλιξη της πνευματικής παράδοσης όσο και στη μεταμόρφωση του ίδιου του φυσικού τοπίου.

Διαβάζοντας τις γλαφυρές περιγραφές του, ο αναγνώστης αναγνωρίζει τους συνδετικούς κρίκους της «κρυφής» ελληνικής ζωής από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ψηλαφεί τον σφυγμό μιας Ελλάδας αόρατης, εξαφανισμένης αλλά και τραγικά οικείας. 
Σαν έμπειρος φωτογράφος ο Δημήτρης Καμπούρογλου «απαθανατίζει» φυσικά τοπία, μνημεία και απίθανες γωνιές της ευρύτερης Αθήνας . Στη συνέχεια αφήνεται στους συνειρμούς της μνήμης και της φαντασίας του που άλλοτε συνθέτουν κομμάτια της αληθινής ιστορίας, άλλοτε θρύλους ξεχασμένους κι άλλοτε προσωπικές αναπολήσεις και στοχασμούς συχνά με πολύ χιούμορ. Ο ελαιώνας, «το ιερόν άλσος» της θεάς Αθηνάς αποτελεί κυρίαρχο θέμα και πηγή έμπνευσης για τον Καμπούρογλου.

Σήμερα ο ελαιώνας δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μόνο η ταμπέλα τού μετρό «Ελαιώνας». Το ιερό δάσος που απλωνόταν από την Ιερά οδό μέχρι το όρος Αιγάλεω έχει πλέον εξαφανιστεί ολοσχερώς. Ελάχιστα σημεία, όπως η Ακαδημία του Πλάτωνα που αποτελούσε μέρος του ελαιώνα, και ο βοτανικός κήπος μάς επιτρέπουν να υποθέσουμε την ανεκδιήγητη ομορφιά, την αλλοτινή ωραιότητα του τοπίου. Όλη η ευρύτερη περιοχή έχει περιπέσει κυριολεκτικά στη δύνη της πιο άγριας εκβιομηχάνισης. Ρύπανση, σκουπίδια, εξαθλίωση... 
Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κάτι τέτοιο... 

Δημιουργική ομάδα

Δράσεις, ομιλίες, αναλόγια και προβολές ταινιών που έχουν σαν στόχο την προώθηση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης και ιστορίας, αποτελούν έμπνευση και πρωτοβουλία της δημιουργικής ομάδας η οποία αναλαμβάνει την οργάνωση του φεστιβάλ. 

Φένια Παπαδόδημα
Γιώργος Παλαμιώτης
Ρούλα Νικολάου
Αγγελική Βασιλάκου
Παυλίνα Ζάχρα
Μενέλαος Κυπαρίσσης
Άρης Ασπρούλης


Δράσεις

Το ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας καλλιτέχνες θεατρικούς, μουσικούς, εικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και δημοσιογράφους σ’ έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων, παραστάσεων, συναυλιών, ομιλιών και συνευρέσεων πάνω σε οποιαδήποτε θεματική άπτεται του ελαιώνα ακόμη και μέσα από μία απρόσμενη, αφαιρετική, ποιητική ματιά. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ένα μήνα με κύρια έδρα το θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος.

Καλλιτεχνικοί - επιστημονικοί συνεργάτες
Σίσσυ Παπαθανασίου, Λαοκρατία Λάκκα, Πανδώρα Μουρίκη

Ευχαριστούμε θερμά την Καλή Παγουλάτου- Κυπαρίσση για την πολύτιμη συμβολή της. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: