3.10.2015

Κύριε Χιόνη, ενημερωθείτε!


Ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν και να ονομάζουν ως επένδυση το σχέδιο για εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος, με το όνομα "Academy Gardens", από την εταιρεία Artume, θυγατρική της MGPA, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον όμιλο Blackrock.
Σε πείσμα των διοχετεύσεων "περί επένδυσης την οποία σταματάει η γραφειοκρατία, το ΣτΕ και οι κάτοικοι" σε capital.gr, "Καθημερινή", "Ναυτεμπορική", "Lifo", "Βήμα" υπάρχει και η αλήθεια της δημοσιογραφικής έρευνας επί των λεγόμενων Lux Leaks.
Εκεί πιστοποιείται πως η εταιρεία έχει δημιουργήσει τη διπλή μέθοδο της μή φορολόγησης.


Στην υπόθεση επανήλθε η εφημερίδα "Δημοκρατία" την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015, με τίτλο "ο μεγαλοεπενδυτής έχει (πολλές) μαύρες τρύπες".  Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η Artume έχει μετοχικό κεφάλαιο 44 εκατ. ευρώ και δανεισμό σχεδόν διπλάσιο, στα 85 εκατ. ευρώ:
"Για φορολογικούς λόγους, η Artume εμφανιζόταν να λαμβάνει δάνεια από τη μητρική επιχείρηση, που είχε έφρα το Λουξεμβούργο. Επρόκειτο για υβριδικά δάνεια, που βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης φορολογικής συμφωνίας, το ποσοστό της συμμετοχής της Λουξεμβουργιανής μητρικής στα κέρδη της εταιρίας, που ελάμβανε το δάνειο (πχ τη Artume) κυμαινόταν 80-100%. Έτσι, τα κέρδη των εταιριών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ως τόκοι των δανείων που είχαν λάβει και αυτό τον τρόπο δεν θα φορολογούνταν. Επιπρόσθετα, σύμφωνα, με τη φορολογική νομοθεσία, το υβρικό δάνειο που έχει χορηγηθεί θα μετρούσε  ως χρέος και έτσι οι τόκοι θα εξέπιπταν από τους φόρους. Ωραίο, νομιμότατο κόλπο για να γλυτώσεις φόρους".

Χθες "στον ενικό" ο καθηγητής Δ. Χιόνης επιχείρησε να επαναλάβει τα "περί επενδύσεων που χάνονται" συναντώντας την κάθετη αντίδραση του Ν. Φίλη.  Ηρθε η ώρα για τον κ. Χιόνη να ενημερωθεί για τη "διπλή μέθοδο μή φορολόγησης" που εφαρμόζει ο επενδυτής! 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή γνωρίζω από τις δημοσιεύσεις των αναλύσεων του τον κο Χιόνη και επειδή χθες βράδυ είδα την εκπομπή, να ρωτήσω και εγώ. Ο κος Χιόνης σαν θιασώτης της δραχμής, πως εννοεί την επένδυση? Με ευρώ η με δραχμή, γιατί δεν μας το είπε χθες βράδυ.

Σημένης Όμηρος.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι χθες βράδυ στο enikos, για το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος ο κος Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ επί Καραμανλή, φάνηκε ανημέρωτος .Όταν άκουσε τον Φίλη να αφέρει και την επωνυμία της εταιρείας, άλλαξε τίτλο επένδυσης και πήγε ψηλά κατά Σκουριές.Σου λέει εδώ δεν γνωρίζω εγώ,που κόπτομαι για μια επένδυση σε κάποια τοποθεσία που την λένε ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΑ,μόνο και μόνο για να φέρω σε δύσκολη θέση και να ακουστεί ότι η κυβέρνηση πολεμά επενδυτές τύπου ARTUME ,θα γνωρίζουν οι υπόλοιποι?Που να φανταστεί ότι ο Φίλης είχε επισκεφτεί την Ακαδημία Πλάτωνα.
Για όσους γνωρίζουν καταλάβαμε πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Κε Χιόνη μου,προσπαθήσατε να μιλήσετε για επένδυση,έχοντας ακροατή τον Διευθυντή της Αυγής, με τα πάμπολλα δημοσιεύματα για την φουσκοεπένδυση...
Δεν σας ενημέρωσε η εταιρεία?
Κρίμα,που πίστευα ότι οι καθηγητές ήταν άλλοι.
Θα μου πείτε,άλλαξε γνώμη και ο Χαρδούβελλης καθηγητής είναι και διδάσκει..

B.Β. είπε...

Σε ποια σχολή είναι καθηγητής; αν ο κ. Χιόνης είναι της Φιλοσοφικής, μπορεί να μην γνωρίζει από Lux Leaks.

B.Β. είπε...

Συγγνώμη, για την προηγούμενη ερώτηση. Δεν είχα διαβάσει το σχόλιο με την πληροφορία ότι ο κ. είναι καθηγητής Οικονομικών. Τι θα έλεγε, αλήθεια, στους φοιτητές του για τη μέθοδο των luxleaks, αν τον ρωτούσαν; Επίσης, τους διδάσκει ότι κάθε επένδυση είναι θεμιτή αρκεί να είναι επένδυση; Πχ, πρέπει σε μια επένδυση να ερευνάται αν υπάρχουν πράγματι ίδια κεφάλαια; ή πρέπει να ερευνάται ποια είναι η πηγή τους;

Ανώνυμος είπε...

Ποιας φιλοσοφικής καλέ?Οικονομόλος,με πτυχία από το εξωτερικό, καθηγητής πανεπιστημίου,υποστηρικτής του μνημονίου...και άστα να πάνε,τώρα υποστηρικτής και της artume και blackrock.
Και από ότι κατάλαβα,επειδή ανέφερε και τις Σκουριές,υποστηρικτής των φουσκοεπενδυτών..