2.04.2015

Καλό το μουσείο για τον Πλάτωνα, σε λανθασμένη, όμως, θέση

Η πρόταση μας για το Μουσείο του Πλάτωνα, δίπλα στη στάση.
Αυτές τις μέρες αναμένεται να τοποθετηθεί το κοντέινερ  της ψηφιακής έκθεσης για τον Πλάτωνα και την  Ακαδημία του. Κάτω από αδιευκρίνιστους λόγους και μετά από απόφαση της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων το κοντέινερ αυτό χωροθετείται εκτός πάρκου στο χώρο που γίνεται το έθιμο του Κλήδονα και οι συναυλίες των φορέων της περιοχής: Το τμήμα εκείνο του πρασινού ανάμεσα στην οδό Μοναστηρίου, την Πλατεία Πλάτωνα και την οδό Κρέοντος. Το έργο της ψηφιακής έκθεσης είναι στο πλαίσιο του προγράμματος "Ακαδημία Πλάτωνος" και υλοποιείται από το Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού.


Το ψηφιακό μουσείο του Πλάτωνα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για την περιοχή, η χωροθέτησή του όμως είναι εκτός λογικής και κρύβει εμμονές διαφόρων που δεν συμπαθούν το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα.

Διατυπώνουμε λοιπόν εκ νέου την πρόταση της ΕΚΑΠ. Το κοντέινερ της ψηφιακής έκθεσης για τον Πλάτωνα, πρέπει να τοποθετηθεί στο "τριγωνάκι" που αφέθηκε ελεύθερο, μετά την κατεδάφιση των κτιρίων και περικλείεται από τους δρόμους Μοναστηρίου, Τριπόλεως και Κρατύλου.
-Πρέπει να ενταχθεί μέσα στο Πάρκο για τον πολύ απλό λόγο πως, σε απόσταση αναπνοής υπάρχει η στάση του λεωφορείου του 051 από και προς την Αθήνα.  Θα είναι το ιδανικό σημείο για τους επισκέπτες αφού θα μπορούν να κατεβαίνουν απευθείας στη στάση του Μουσείου και στη συνέχεια να πάνε τα παιδιά τους στην Παιδική χαρά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Το ψηφιακό μουσείο πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι από την κεντρική είσοδο του Πάρκου, στη συμβολή των οδών Τριπόλεως, Δράκοντος-Κρατύλου, ώστε να συνιστά μια άνετη περιήγηση ως το Γυμνάσιο.

-Επιπλέον πρέπει να διεκδικηθεί από το υπ. Πολιτισμού το τμήμα του έργου της πεζοδρόμησης της οδού Μοναστηρίου, μεταξύ των οδών Ευκλείδου και  Τριπόλεως και έτσι το βόρειο τμήμα του Πάρκου θα ενοποιηθεί με εκείνο του Περιστυλίου, έχοντας το μουσείο του Πλάτωνα, ακριβώς δίπλα στη στάση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: