11.22.2014

«Μια νύχτα χωρίς τον Σάντσο - Οι τελευταίοι λόγοι του Δον Κιχώτη πάνω στον σταυρό του»,

Σάββατο 22/11 στις 20:30
Τι θα έλεγε ο Δον Κιχώτης ως Αλόνσο Κιχάνο την τελευταία νύχτα της ζωής του, μόνος, χωρίς τον Σάντσο δίπλα του;
Γιατί ο συγγραφέας αυτού του πολυσέλιδου έργου αφιερώνει μόνο έξι σελίδες στο θάνατο του ήρωά του, στον θεατρικό αυτόν μονόλογο των έξι τελευταίων ωρών της ζωής ενός προσώπου. Όταν ο λογοτεχνικός ήρωας ξεφεύγει από τον χάρτινο εαυτό του, του Δον και μετατρέπεται στον Αλόνσο Κιχάνο τον καλό. Τον καθημερινό, απλό, ασήμαντο άνθρωπο.


Μονόλογος ενός ήρωα που έπλασε η ζωηρή φαντασία του συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616) στην Ισπανία. Ένας μυθιστορηματικός ήρωας, συνώνυμο του ουτοπικού, που με το μανδύα του ιππότη αγωνίζεται να πολεμήσει το κακό ως φαντασιόπληκτος, σε κωμικό αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Καλαμό σπούδασε θέατρο στις σχολές του Γ. Θεοδοσιάδη και του Γ. Βαφειά.
Από το 1979 κι έπειτα φοίτησε για έξι χρόνια στο Stella’s Adler N.Y. Conservatory of Acting.
Συμμετείχε σε 18 Off και Off-Off παραγωγές στο Broadway και σε παραστάσεις που έγιναν στην ελληνική παροικία της Astoria.
Είναι μέλος του Screen Actors Guild – SAG – και του Equity Actors Association.
Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Αντιθέατρο και πήρε μέρος σε ταινίες του Ε.Κ.Κ.
Από το 1997 έχει ιδρύσει το Θεατρικό Φυτώριο Αίγινας, με το οποίο παρουσιάστηκαν τα εξής:
«Ο Επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ, «Τέλος Παιχνιδιού» τουΣάμιουελ Μπέκετ, «27 βαγόνια γεμάτα βαμβάκι» του Τέννεσυ Γουίλλιαμς, «Καταστροφή» του Σάμιουελ Μπέκετ.
Σε μορφή μονολόγου ο Νίκος Καλαμό έχει παρουσιάσει τα εξής:
«Drinking in America» του Έρικ Μπογκόζιαν (μτφ. Νίκος Καλαμό), «Μία αναφορά στην ακαδημία» του Φραντς Κάφκα (μτφ. Νίκος Καλαμό / Λ. Άννινος), «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού, Ραψωδία α΄ από την «Οδύσσεια» του Ομήρου (μτφ. Δ. Μαρωνίτης), «Ο προτελευταίος των Μόνικιν» του Πάρι Τακόπουλου, που παίχτηκε και στα αγγλικά, σε αγγλικό κείμενο του ιδίου του συγγραφέα, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και στα πλαίσια του διεθνούς Φεστιβάλ FITA στο Λονδίνο, και τον Οκτώβριο του 2013 το «Μια νύχτα χωρίς τον Σάντσο»της Ηρώς Διαμαντούρου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Σάββατο 22/11, 20.30
Είσοσος ελεύθερη. Θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: