11.15.2014

Και πολεοδομικές εξυπηρετήσεις και φοροαπαλλαγές για τα πολυεθνικά συμφέροντα του AcademyGardens Mall


Η συνεργασία Δήμου και Artume. Διάβασε άραγε ο κ. Καμίνης τα "LuxLeaks";
Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πριν από λίγες μέρες, μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα» ήρθε στο φως η εμπλοκή του επενδυτικού ομίλου που σχεδίαζε το χτίσιμο εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα, στο επονομαζόμενο σκάνδαλο “Lux-leaks”. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα,«Η Artume ανήκε κατά 100% στην εταιρεία Artemis Hermes, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία με τη σειρά της συνδεόταν με άλλες εταιρείες που περιλαμβάνονταν στην ιδιαίτερα περίπλοκη δομή ενός σχήματος που ακουμπούσε από το Μεγάλο Δουκάτο και την Μάλτα έως τον «φορολογικό παράδεισο» της πολιτείας του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ».

Όπως βλέπουμε, οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές προς όφελος μεγάλων πολυεθνικών ομίλων είναι σχεδόν επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική, τη στιγμή που οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου στενάζουν από την πολιτική της ακραίας λιτότητας και το διογκούμενο δημόσιο χρέος. Μια πολιτική που είναι συμπληρωματική με αυτήν της «νόμιμης φοροδιαφυγής», όπως την ονομάζουμε εμείς.
Τίθεται λοιπόν το ζήτημα: τι έχουν να κερδίσουν οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος και της Αθήνας γενικότερα, με το να εκχωρείται «γη και ύδωρ» στα αρπακτικά των πολυεθνικών; Μήπως κάποιες θέσεις εργασίας με απαξιωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα, στη θέση των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας του μικρομεσαίου εμπορίου της περιοχής που θα χαθούν; Φυσικά και όχι. Αντίθετα, εκτός από το πλήγμα στην τοπική οικονομία, η περιοχή θα χάσει άλλον ένα ελεύθερο χώρο, ο οποίος θα μπορούσε να αναδείξει τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο και να συμβάλλει τα μέγιστα στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η ίδια η εταιρία. Γι’ αυτό και έσπευσε να δώσει «χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς», προσφέροντας στο Δήμο κάποια ανταποδοτικά εργάκια μηδαμινού κόστους μπροστά στα μεγάλα προβλεπόμενα κέρδη και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει στο Λουξεμβούργο. Το πιο δυστυχές, όμως, είναι ότι η Δημοτική Αρχή συμπλέει πλήρως με τις επιδιώξεις της Artume, υπογράφοντας μνημόνιο το οποίο μάλιστα δεν δεσμεύει την εταιρία νομικά στα συμφωνηθέντα.
Η Ανοιχτή Πόλη τοποθετείται ξεκάθαρα ενάντια σε μια ανάπτυξη αφορολόγητων κερδών που δεν αφήνει τίποτα στους πολίτες της Αθήνας, και συνεχίζει να είναι στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: